I söndags avslutades Musikhjälpen 2018, ett sammanbete mellan P3 och SVTPlay som under en vecka i December samlar in pengar till olika projekt. Musikhjälpen har pågått sedan 2008 och i år var temat “Alla har rätt att fungera olika”. I år befann sig Musikhjälpen på Kärlekens Torg i Lund.
Under sista dagen av evenemanget samlades ett gäng Islandshästar på torget för att lussa för programledarna som livesänt radio och TV konstant under 6 dygn. IsHestNews har pratat med Emilia Lif från Gandur Islandshästförening som stod bakom lussandet.
“Mycket kärlek på Kärlekens torg”
Hur kom ni på att ni skulle lussa för Musikhjälpen buren?
“Det började med att vi satt på ett styrelsemöte och Linn Winberg kläcker idéen att vi skulle göra något där islandshästar syns och samtidigt vara stolta för vår klubb, Gandur. Det snappades upp och jag tillsammans med Linn har drivit det och gjort det möjligt. Det hela hände under 6 dagar så det var något lite ‘ihopslängt’ men blev SÅ bra!”
Totalt var vi 12 varav 11 islandshästar och en storhäst från Irland som deltog i lussandet för programledarna. “Den spontana reaktionen var chock och de sa ‘Det är enhörningar på torget!'” berättar Emilia Lif.
Hur togs det emot av torget?
“Vi kom och lussade för de i buren med glitter, glamour och jule-ljus. Som vi fick mycket cred för, de var väldigt imponerande över hästarna och tyckte de var väldigt trevligt och skoj!” Lussetåget var på plats redan klockan 8 på söndagsmorgonen och därmed var det inte så mycket folk trots det blev bemötandet glatt. “Alla vi mötte som var på torget var lika chockade men väldigt glada över vår närvaro.”
Blev ni sugna på att göra om det nästa år?
“Musikhjälpens bur flyttar till olika städer från år till år men absolut så är det något som kan göras igen.” säger Emilia. “Temat i år fokuserade att hjälpa människor med någon funktionsnedsättning. Pengarna går oavkortat till att hjälpa barn, unga, vuxna runt om i hela världen.”
Människor i Islandshästvärlden har stöttat insamlingen till Musikhjälpen på fler sätt, bland annat genom att skapa bössor. Resultatet blev totalt, fördelat på fem olika bössor 17 755 kronor. De pengarna kan räcka till bland annat: Runt 50 kr kan räcka till ett par kryckor som ökar en persons självständighet eller till att utbilda en lärare under en månad i att stötta barn med funktionsnedsättning. 250 kr kan räcka till ett sjukgymnastbesök för barn med funktionsnedsättning. 500 kronor kan räcka till en månads dagverksamhet med rehabilitering för ett barn. Drygt 1000 kronor kan räcka till en rullstol 1500 kronor kan räcka till en termins skolgång för ett barn med synnedsättning (Källa Unicef). Sammanlagt samlade Musikhjälpen ihop 50 550 204 kronor!
Från ca 1:47 kan man se Islandshästarna som tar torget med storm!
Följande datum och platser är inplanerade för avelsvisningar 2019. Alla datum är dock preliminära och kan komma att ändras beroende på antal anmälda hästar.
28-30 maj – Margaretehof
30 maj-2 juni – Romme
14-15 juni – Wången
26-30 juni – Axevalla
29 augusti-1 september – Romme
Max antal hästar till två dagars bedömning är 35. Vid tre dagars bedömning är max antal 70 hästar och vid fyra dagars bedömning är gränsen 105 hästar. Vi ses på avelsbanorna under 2019!
Annika Ridington är lite av en kändis i islandshästvärlden. Hon är bland annat en passionerad uppfödare och hemma på gården Blåsbotorpet går livmodersimporter efter Saer frá Bakkakot, Eldur frá Torfunesi, Thristur frá Feti, Spuni frá Vesturkot och Thórálfur frá Prestbae och andra spännande hingstar.
Islandshästen kom in i Annikas liv redan 1982 när hon på ridskolan på Näs fick prova en islandshäst.
– När de andra travade så töltade vi och då blev jag helt såld, berättar Annika. Jag var bara 13 år och tänkte att när jag blir stor, då skulle jag ha en islandshäst!
På 90-talet blev det dags. Annika hade gift sig och flyttat till Kanada. Paret skaffade ett hus med mark och på den vägen var det. Annikas första häst hette Kappi och precis som det ofta går med islandshästar så bodde det strax flera hästar på gården.
– Jag funderade på att starta turridning, det stämde väl med mitt jobb som äventyrsfotograf. Jag fotograferade skidåkning, MTB och forsränning, min man var skidguide på vintern och jobbade med forsränning på sommaren. Det där med turridning skulle passa väl in i vår verksamhet.
Efter en skilsmässa flyttade Annika tillbaka till Sverige 2005 och med följde några hästar. På frågan om hur många hästar som bor på Blåsbotorpet svarar Annika lite försiktigt, men med glimten i ögat:
– Fler än två….
Men nu ska egentligen inte det här reportaget handla om Annika och islandshästarna utan om Annikas innovation för att förbättra ryttarens sits.
– Jag rider in mina unghästar själv och rider flera hästar varje dag, förklarar Annika. Länge tänkte jag att sitsen borde bli bättre, så mycket som jag rider. Men så märkte jag att invanda rörelsemönster tog över. Varje gång jag red för en tränare fick jag samma instruktioner för att förbättra min sits. Om och om igen.
Masteruppsatsen blev till ett hjälpmedel för en god sits
Annika läste Interaktionsdesign på Chalmers, det handlar om hur man gör ett bra användargränssnitt. Teorierna går såklart att använda på vad som helst och när det blev dags för masteruppsatsen fick Annika en idé!
– Jag ville göra något som jag själv tyckte var intressant och som jag kunde ha nytta av. Jag kom på att jag ville tillverka en riddräkt som skulle ge ryttaren feedback på sitsen. Det här passade ju inte alls in i ramen för de flesta uppsatserna och Annika fick ett nej! Uppsatsen skulle handla om hur användare kunde interagera med en programvara eller liknande.
Men Annika gav sig inte, hon kontaktade Maria Sundin, docent i fysik och astronom, tillika hästintresserad. Maria har dragit igång hästcaféer och forskning kring häst på Chalmers.
– Maria tyckte min idé var jättebra och tillsammans förklarade vi för kursledningen. Då fick jag ok för min idé.
Annika förklarar hur svårt det kan vara att ta till sig en ridlärares instruktioner som ofta består av facktermer som eleven inte förstår.
– Det är lätt hänt att man tappar fokus på själva ridningen när man ska klura ut vad instruktören menar.
Annika kom fram till att ett bra sätt att kommunicera var genom en vibration, gärna på punkter där man reagerar reflexmässigt.
– Tanken är att man ska reagera istället för att agera, menar Annika, korrigeringen ska bli automatisk och vara på ett sådant sätt att ryttaren inte tappar fokus på själva ridningen.
Positivt gensvar på testerna
2014 var arbetet med riddräkten så pass långt framme att man kunde börja testa den. De första prototyperna styrdes med en fjärrkontroll. Men egentligen var ju tanken att ryttaren skulle kunna få hjälp av riddräkten utan att ha en instruktör på plats så arbetet fortsatte för att få fram ett riktigt bra ryttarhjälpmedel. Ryttaren skulle med hjälp av dräkten kunna ”hjälpa sig själv”.
Åse Ericson testar en tidig prototyp
– Gensvaret var enormt positivt, annars hade jag nog inte vågat fortsätta, säger Annika. Alla sa ”fortsätt!”.
I det här läget var det dags att söka utvecklingsmedel och från att ha varit en interaktiv riddräkt gick utveckligen mot ett system som tog hänsyn till att alla användare ser olika ut.
I den här vevan skapades start-up-företaget RideQ som ägs av Annika tillsammans med dressyrryttaren Elisabeth Carlund, Rikard Larking som utvecklar hårdvaran och så Chalmers Ventures.
– Vi lämnade den hela dräkten bakom oss, beskriver Annika och tänker oss istället att den ska bestå av flera olika delar. Och vi startade med den enheten som ska hjälpa ryttaren att hålla sitt huvud på ett korrekt sätt.
Ett av de vanligaste felen en ryttare gör är att titta ner. Med den lilla enheten får man en vibration under hakan som påminner ryttaren om att titta rakt fram.
– Design är svårt, berättar Annika vidare. Sitshjälpmedlet får inte vara obekvämt, det ska vara lätt att använda.
Jag vet inte hur många prototyper vi 3D-printat, hur många som helst, förtydligar Annika.
Nöjda testare på Flyinge
Teamet kring RideQ har låtit över 200 ryttare testa att rida med verktyget. Här i Sverige bland annat ryttare på Riksidrottsaläggningarna Strömsholm och Flyinge. landslagsryttare ur alla discipliner, ja till och med Ulla Håkansson har provat att rida med RideQ och precis alla är positiva och känner att den hjälper.
SAAB har en satsning som heter Ridsportens innovationer och de har gett stöd till utvecklingen av RideQ Tillsammans med Ridsportens Innovationer har man gjort tester där man mätt trycket i stigbyglarna och om det är jämnt.
Film som visar RideQ med ryttare
Snabbt visade det sig att om man titta ner var trycket ofta olika medan det blev jämnare om ryttaren tittade framåt.
– Våra tester har visat att om ryttaren håller huvudet rätt så kommer även många andra detaljer på plats.
Många problem som assymetri, fötter som pekar utåt och skevheter förbättras betydligt när ryttaren tittar framåt istället för nedåt.
– Min favoritliknelse är att kroppen är lite som en ledad orm och när man rör i ena änden så fortplantar sig detta genom hela ormen, förklarar Annika.
En annan spännande detalj utkristalliserades i lättridingen. När ryttarna kände efter istället för att titta på hästens bog när de skulle stå respektive sitta ned gick hästarna villigare fram.
– Kroppspositionen är en mycket tydlig signal för hästen, så huvudets position är väldigt viktigt. Hjälpmedlet låter ryttaren titta uppåt eller åt sidorna utan att reagera.
Här håller Malin huvudet ner, RideQ lyser röd, vibrerar och kommunicerar med appen.Här lyser det vitt, det betyder att RideQ är nöjd med hur Malin håller huvudetRikard Larking, Annika och Elisabeth Carlund, teamet bakom RideQ
Planen är att RidQ för huvudet ska finnas tillgänglig att köpa under tidig vår 2019. Samma år kommer även ett hjälpmedel för bröstben och axlar. 2020 RideQ för att se att handställningen är korrekt med tummarna uppåt.
– Att det kan ta tid beror på att mycket i själva tillverkningsprocessen är klurigt, förtydligar Annika. Därför gör vi en enhet i taget men när alla är färdiga så blir det som en fullständig riddräkt.
Överhuvudtaget är ”Horsetech”, teknik som man använder till hästar och ridning på stark frammarsch.
Tanken är att RideQ är något som alla ska kunna ha råd med. Enheten för huvudet kommer att kosta kring 2000 kronor.
Vi på Ishestnews ser med spänning fram emot se och prova den.
Under alla äventyr ‘redaktionen’ får vara med och rapportera från varje år händer det alla möjliga roliga saker. I år har vi fått vara med om att uppleva inte mindre än 6 världsrekordstider i 250 meter pass, fantastiska Kveikur frá Stangarlæk med 8,81 totalt som fyrgångare, ett inofficiellt världsrekord i stilpass och ett fantastiskt soligt, varmt SM med mycket glädjetårar. Vi har fått äran att rapportera från Nordiska Mästerskapen på hemmaplan, en tävling som blev en riktig hästfest!
Men detta till trots är det många historier som vi upplever men inte berättar. Vår julklapp till er i år blir en av dessa historier. Den börjar i fjol när vi rapporterade från VM och bilade ner. En fantastiskt mysig bilresa där Anette, Sofie och Yvonne åkte tillsammans. Väl framme på tävlingsplatsen parkerade bilen på en stor gräsplan och fotade en obligatorisk ankomst-selfie som ni kan se till höger i julkortet. Observera att Yvonne har bilnyckeln i högsta hugg! En lång, intensiv arbetsdag senare och väl tillbaka i bilen inser vi att bilnyckeln är spårlöst försvunnen, vi försöker frenetiskt starta bilen (eftersom det är en sån mordern bil som går att starta bara nyckeln i bilen) men det gick inte. Väl var hade vi med oss en extranyckel så hem kom vi iallafall.
Hemma i Sverige igen fortsätter vardagen som vanligt och Yvonne skaffar sig en ny nyckel. Nästan ett år senare står jag (Sofie) och Yvonne i Reykjavik, har precis gått ur hyrbilen och ska bege oss mot Landsmót 2018. “Jag har sett en instruktionsvideo för min kameraväska och det finns ett hemligt fack jag inte visste om, här, på toppen!” säger Yvonne glatt, stannar upp och pekar “Det är till för nycklar”. Yvonne börjar låsa upp facket för att lägga ner hyrbilsnyckeln och jag hinner gå ett par meter innan jag hör ett välbekant skratt utbrista i följd av ett “Näe!”. Yvonne tar upp bilnyckeln som vi ett år tidigare är säkra på att vi kört ifrån på en äng i Holland. Båda brister ut i asgarv och Yvonne säger med skratttårar i ögonvrån “Jag hade nog hittat det här hemliga facket tidigare, vad roligt!”. Detta är bara en av alla våra mängder av förvirrade, glada, flummiga historier vi fått upplevt när vi ska rapportera för er. Vi önskar er alla en riktigt god jul och ett gott nytt år, med lika många skratt som vi får när vi firar häst-högtider tillsammans!
Från oss på Ishestnews till alla er, en riktigt god jul och ett gott nytt år!
I Uppsala ställer den isländska konstnären Sigríður Huld Ingvarsdóttir just nu ut sin Islandsinspirerande konst. Och det är islandshästen som står i centrum. Utställningen heter ”Kontemplationer kring ursprung” och huserar på Galleri Upsala 1810 där kan man beskåda Huld´s fantastiska oljemålningar och teckningar av islandshästen samt en och annan målning av får i det karga isländska landskapet.
Kolteckning. “Starkaður og Máni”. Oljemålning på duk. Sólrún frá Veðramóti og Auðna frá Hléskógum. (I privat ägo).Oljemålning på duk. “Skjóni”. (I privat ägo).
Huld är uppvuxen på en gård i Bárðardalur på norra Island och har bott i Sverige i 7 år. Hon har framgångsrikt utbildat sig vid Swedish Academy of Realist Art (SARA) och man kan både genom utställningens namn och Huld´s stämningsfulla målningar ana att hon har en del reflektioner från livet på den isländska landsbygden.
Sigríður Huld Ingvarsdóttir och Estrid Brekkan.
Utställningen har uppmärksammats av flera medier och på invigningen kom drygt 100 personer och Islands ambassadör Estrid Brekkan hedrade utställningen med sin närvaro. Har du vägarna förbi Uppsala till helgen så missa inte detta tillfälle att insupa lite isländsk atmosvär och beskåda Huld´s alster.
Utställningen har öppet lördag 29/12 och söndag 30/12 kl. 12-16 och torsdagen den 3 januari kl. 12-18. Väl mött!
När Ishestnews fick läsa om ett experiment som Monika Hurtig som bor i Östhammar gjort med sin ena islandssto så blev vi intresserade. Monika hade fäst en GPS i svansen på sitt sto Menja för att se hur hon rörde sig i lösdriften över dygnet. Vi ringde upp Monika som berättar mer.
Anledningen till experimentet var att Monika har ett gammalt sto, Menja, som är 29 år och inte vill bli riden längre.
– Jag hade så dåligt samvete över att hon kanske rörde sig för lite, berättar Monika. Vi hade köpt en gps till vår hund och så kom jag på idén att fästa den i Menjas svans för att se hur det egenligen låg till.
– Min man och jag hade väldigt roligt när vi följde Menja i hagen via våra iPads, skrattar Monika. Hon var inte alls så stilla som vi trodde.
Monika fäste gps´en med ett gummiband i Menjas svans
Monika fäste gps´en i Menjas svans 13.00 och den mätte stoets rörelser i hagen tills 04.17 på natten då batteriet tog slut. Menja går med ytterligare två islandshästar i en 3 hektar stor hage.
– Under den här tiden gick hon hela 7.6 kilometer, hade batteriet räckt hela dygnet hade det blivit över 1 mil. Jag hade inte laddat gps´en, det ska jag göra när jag kollar på mina yngre hästar.
Från midnatt och fram tills batteriet tog slut rörde sig Menja mindre, bara 1.3 kilometer. På bilden över Menjas rörelser kan man också se att hon bitvis hänger kring ligghallen och där det finns foderrester.
– Jag blev väldigt glad över att få ytterligare ett bevis för att hästar mår bra av att leva ett naturligt liv där de kan röra sig dygnet runt, avslutar Monika.
“Hästliv på Island 2019” är en ny almanacka med härliga islandshästbilder tagna av Stina Helmersson och Thorsten Leifsson, på Island, både helt nyligen och för ett antal år sedan. Miljöerna och människorna presenteras med korta texter av Stina Helmersson, som varit på Island mer än 40 gånger sedan 1980 och som författat flera böcker, gjort ett par TV-filmer och skrivit flera hundra tidningsartiklar, om islandshästar, ridning, avel, skötsel, samt om hästlivet på Island och islandshästens historia.
I årets almanacka, som är den första i en serie om islandshästar med olika teman, får vi möta hästfolk och hästar i deras rätta miljö, året om. Idén till kalendern kommer från Magnus Gottfridsson på Lenanders Grafiska AB, som i år även givit ut boken och filmerna ” Harmoni” med Benni Lindal, isländsk mästare i ridning.
Lasse Petersson står för utformningen. Mediaföretaget utlovar fler spännande satsningar under året och vi på Ishestnews kommer inom kort lotta ut några exemplar av den fina kalendern bland våra läsare.
En glad Svensk mästare i T2 junior, Alice Stattin och Mimir från Åkerbo Foto: Töltaren/Sofie Lahtinen Carlsson
Ny information från SIF:s tävlingssektion ang. SM-kval 2019.
Kvalpoäng till Sport-SM, GK-SM och Nivå 1-tävling 2019
Vill du rida Sport-SM så gäller nedanstående:
För att kvala till SM i T1, V1, F1, T2, PP1, V5 och T7 krävs att du tävlar på en Nivå 1 eller en Nivå 2-tävling. När det gäller P1, P2 och P3 kan du kvala från en officiell tävling.
För att få starta SM krävs att du har kvalat två gånger på två olika kvaltillfällen, varav SM 2018 kan vara ett.
Klasserna T7 och V5 är endast för Barn. Barn är du t.o.m. hela det året du fyller 12 år. Barn som vill tävla T1, V1, F1 och T2 kvalar in till/tävlar i dessa klasser som Junior. Junior är du t.o.m. hela det året du fyller 15 år.
Därefter tävlar du som Young Rider t.o.m. hela det året du fyller 21 år.
Vill du rida en Nivå 1-tävling måste du och den häst du skall tävla någon gång i er tävlingskarriär ha uppnått nedanstående kvalpoäng på en officiell tävling. Landslagsryttare får starta Nivå 1-tävling på valfri häst utan att ha kvalat. Det är ingen kvalgräns för passgrenarna på Nivå 1-tävlingarna!!!
Vill du rida på Nivå 2-tävling krävs inga kvalgränser för att delta. Det gäller bara att anmäla sig innan tävlingen är full.
Kvalgränser, uttagningspoäng/tider Sport-SM och Nivå 1, 2019
T1
T2
V1
F1
SM
Nivå 1
SM
Nivå 1
SM
Nivå 1
SM
Nivå 1
Senior
6,80
6,30
6,50
6,10
6,70
6,30
6,50
6,10
YR
6,00
5,70
5,70
5,40
6,00
5,70
5,40
5,10
Juniorer
5,20
4,90
5,00
4,90
5,30
4,90
5,00
4,80
T7
V5
Barn
5,00
5,00
PP1 (stilpass)
P1 (250m)
P2 (speedpass)
P3 (150m)
Senior
6,40
26 sek
8,40 sek
18 sek
Ungdom
5,50
27 sek
9,50 sek
19 sek
Juniorer
4,50
29 sek
12 sek
21 sek
Vill du rida GK-SM så gäller nedanstående:
För att kvala till GK-SM i GDA, GDB, GDY a-flokk eller GDY b-flokk, GDT och GDK krävs att du tävlar på en Nivå 2 eller Nivå 3-tävling. För att få starta SM krävs att du har kvalat två gånger på två olika kvaltillfällen, varav GK-SM 2018 kan vara ett.
Under 2019 kommer FEIF Youth Camp ta plats på Island. Datumen är 7-14 juli, det vill säga söndag v. 27 (SM-veckan) t o m lördag v. 28. Mer information så som deltagarantal, preliminärt program, kostnad med mera kommer i februari.
FEIF har nominerat de som har chansen att vinna titeln “årets tränare/instruktör” för år 2018. Röstningen pågår fram till och med 20 januari och vinnaren presenteras 1-2 februari.
De nominerade är Lodewijk Bonnez (Belgien), Caeli Cavanagh (USA), Arnar Bjarki Sigur∂arson (Island), Anna Gudrun Worm (Danmark), Dani Duchert (Tyskland), Sirpa Brumpton (Finland) samt Stian Pedersen (Norge). Läs de fullständiga nomineringarna och lägg din röst via den här länken: https://www.facebook.com/FEIF.org/app/126231547426086/
Lördagen den 2 februari är det dags för istölten Winter Match i Fredrikshavn i Danmark.
Tävlingen kommer att livestreamas gratis av en professionell TV-producent, Gistrup Film och expertkommentatorerna Anna Louise Didriksen och Satie Espersen kommer finnas på plats. Streamingen börjar kl. 18.45 på denna länk så missa inte detta.
Under söndagen den 3 februari kommer sändningarna sedan att finnas tillgängliga att se i efterhand. 2018 hade streamingen från eventet över 7.400 unika ip-adresser och hemsidan hade över 55.000 besökare.
Från Sverige kommer ovanligt många tävlande och vi önskar dem ett stort lycka till!
Den svenska deltagarlistan ser ut så här:
SE Magnús Skúlason Hraunar frá Efri-Rauðalæk
SE Johanna Wingstrand Atlas frá Hvoli
SE Katie Sundin Brumpton Eygló från Margaretehof
SE Daniel Sundin Brumpton Frostrós från Fögruhlíð
SE Vigdís Matthíasdóttir Herdís från Præstgården
SE Eyjólfur Þorsteinsson Prímadonna från Dahlgården
SE Katie Sundin Brumpton Vinur frá Hjara
SE Helena Aðalsteinsdóttir Alfadans fra Kringeland
Reynir Örn Pálmason och Adalheidur Anna Gudjónsdottír ansvarar för Margrétarhof Foto: Yvonne Benzian/ishestnews.se
Ishestnews har tillbringat några dagar på gården Margrétarhof mellan Selfoss och Hella på södra Island. Direkt när vi kliver innanför dörrarna och hälsar på hästarna så slås vi av lugnet. Alla hästar är nyfikna och vänliga. Ögonen som ju ofta liknas vid själens spegel är glada på varenda häst. När vi tittar på träningen i ridhuset ser vi samma sak. Här rids hingstar vi sett på Landsmót och unga träningshästar samtidigt som 3-årige Andri kör runt i sin eldrivna lilla fyrhjuling. Ingen av hästarna tar någon notis om det udda inslaget i ridhuset.
Vi får en pratstund med Reynir Örn Pálmason som är huvudansvarig på gården som ägs av svenska familjen Montan. Reynirs fru, Adalheidur Anna Gudjónsdóttir är den som ansvarar för träningen av hästarna på gården.
– Inridningen är det viktigaste för en häst, menar Reynir Örn. Det är stor skillnad mellan att rida en häst och att verkligen utbilda hästen.
Reynir förklarar vidare att det faktiskt kvittar hur bra en individ är om inte hästens träning är av bra kvalitet.
– Hit till gården har vi har många gånger fått fina ridhästar som fått en ofördelaktig träning, då får vi börja om på minus.
– Det kan vara lugna och fina hästar. Så rids de in av någon som kanske har svårt med sitt humör och blir irriterad på hästen. Då blir unghästen osäker och det påverkar såklart. Den tränaren är inte tillräckligt utbildad!
Stallet på Margrétarhof Foto: Yvonne Benzian/ishestnews.se
Varje höst har man någonstans mellan 30 till 35 stycken treåringar som ska börja sin inridning. De första dagarna tränar Adalheidur och Reynir hästarna själva.
– Vi är väldigt noga, så här unga hästar lär sig oerhört snabbt. Både bra och dåliga saker. Det kan till exempel vara väldigt lätt att lära en häst att bli svårfångad om man gör på fel sätt.
Reynir menar att man aldrig ska spara på de första månadernas träning. Det kan vara en så till synes enkel sak som att gå åt sidan. Hästen kanske inte behöver kunna det just då men när man senare behöver den kunskapen så går det mycket snabbare och lättare om hästen vet hur den ska göra.
Adalheidur visade hingsten Kveikur frá Stangarlaek på 2018 års Landsmót där han fick 10 för tölt och spirit samt 9.5 för trav, galopp och helhetsintryck Foto: Töltaren/Sofie Lahtinen Carlsson
– Under åren som gått har jag blivit mer och mer intresserad av hästens insida och Adalheidur har lärt mig massor, berättar Reynir.
– Hon är väldigt målmedveten och saker får ta tid. Jag kan nog ha mer bråttom, skrattar Reynir. Nu har Adalheidur lärt mig att det inte finns några genvägar. Tålamod och lugn är tränarens dygd, det finns helt enkelt inga genvägar i en hästs utbildning. Inget ska lämnas åt slumpen.
Anställda som hjälper till att träna hästarna på gården ska ha samma filosofi. Om någon i personalen skulle uppträda aggressivt eller irriterat mot en häst blir den personen inte långvarig på Margrétarhof.
Reynir menar att sättet att rida in och utbilda hästar har ändrats mycket i och med Hólar. De tränare som redan har erfarenhet och lägger till en utbildning på Hólar, de blir fantastiska tränare.
På Margrétarhof tar man in unghästarna den 1 september. De lär sig enkla saker som att ta på grimma, umgås med människor, böja halsen och förstå tryck bak. Unghästen lär sig att flytta sig. I träningen använder man repgrimma och ledrep.
– Vi lär dem att gå åt sidan innan de får lära sig att gå framåt, förtydligar Reynir. Vi är alltid konsekventa, vi lägger på tryck och tar bort trycket så snart vi får minsta reaktion.
Unghästarna tränas två till tre månader och kraven ökar långsamt efterhand. När de kan de första grunderna lägger man på sadel och leder dem runt.
– Vi kontrollerar alltid att hästarna är lösa och avslappnade i halsen.
I och med att aveln har gått framåt så har även träningsjobbet utvecklats.
– Det sägs ju att man ska ramla av 100 gånger för att bli en bra ryttare, skrattar Reynir. Vi tycker precis tvärtom! Med en väl förberedd häst så ska inget sådant hända.
Hästarna i stallet lär sig att stå uppbundna men också att stå still utan att sitta fast. De ska stå lugnt när man sköter dem, lyfter benen och kratsar hovarna, det är en daglig rutin.
På Margrétarhof får hästarna naturlig miljöträning. Mycket folk besöker stallet, barn sparkar boll och cyklar kring. Hästarna är vana vid att allt kan hända.
Hingsten Ölnir med 9.5 för pass verkar som avelshingst på gården. Foto: Yvonne Benzian/ishestnews,se
På gården får alla hästar chansen till bra träning, men de hästar som är spända och utan rörelser, de sållas bort.
När hästarna fått ryttare på ryggen gör man en bana med hjälp av snören i ridhallen och den unga hästen får följa en äldre häst i banan.
– Vi använder samma system till alla hästar men känner samtidigt in vad varje häst behöver. Några tränar vi bara fem minuter, andra en halvtimme.
– Allt som vi påbörjat ser vi till att få igenom innan vi avslutar dagens pass. Det kan vara riktning, tempo, gångart eller hästens form, förklarar Reynir. Slutar man vid fel tillfälle så lär sig hästen fel.
Fölen får komma in
Redan som ettåringar tas fölen in under fyra, fem dagar. Två och två får de komma in i ridhallen.
– Vi börjar hantera dem så smått och ser efter vad de är för individer. Det är lättare att hantera en häst på 100 kilo än en på 350 kilo, menar Reynir.
På frågan om man redan så här tidigt kan se på ett föl om det kommer utvecklas till något extraordinärt, svarar Reynir:
– Både ja och nej. Vi ser inte så mycket och det kan ändra sig, men ibland får vi ändå en känsla av att vi till exempel ska avvakta med att kastrera ett hingstföl.
– Några av våra ston vet vi nästan alltid ger bra avkomma.
När hästarna är två år görs hela proceduren om, de får komma in och lära sig sina första grunder.
Man väljer oftast att kastrera hingstfölen. Kraven på en hingst på Island är enorma och man får oftast lika bra betalt för en bra tränad valack som för en hingst.
Reynir Örn och Spói frá Litla-Brekku tävlade T2 för Island under NM 2018 Foto: Töltaren/Sofie Lahtinen Carlsson
Aveln står för 60 procent, en bra träning för resten
Reynir menar vidare att aveln står för cirka 60 procent av hur en häst blir, minst 40 procent står inridningen och träningen för.
– Gissa hur många fantastiska hästar det springer runt i de svenska skogarna, säger Reynir, de är minst lika bra som de bästa hästarna här på Island. Men de ”upptäcks” aldrig och tränas inte på rätt sätt.
Både Reynir och Adalheidur tävlar och visar hästar. Adalheidur såg vi bland annat visa den fantastiska Kveikur frá Stangarlaek på Landsmót 2018, där hon vann Feather Prize. Hon tävlar även framgångsrikt i både gaedingakeppni och sportgrenarna.
Vi har sett Reynir i det isländska landslaget vid flera olika tillfällen.
Reynir berättar att det är en stor inspirationskälla att se tävlingar som World Tölt, Elmia eller andra liknande event.
– Man blir peppad och inspirerad, det är roligt att se hur andra gör.
Han förklarar vidare att man får vara ödmjuk för olika hästtyper.
– Vissa hästar kan jag bara göra rättvisa om jag är utsövd och på topp. Kanske ska jag rida dem på morgonen när jag är som mest koncentrerad.
Adalheidur Anna Gudjonsdottír visar upp sina fina priser på Landsmót 2018 Foto: Töltaren/Sofie Lahtinen Carlsson
En omfattande kursverksamhet
Utöver träningshästarna finns det även en mångomfattande kursverksamhet på Margrétarhof. Bland annat håller Reynir kurser enligt utbildningen Reidmadurinn, en tvåårig ridutbildning från Lantbruksuniversitet i Hvanneyri. Reidmadurinn skapades av mästaren Reynir Adalsteinsson som ett led i att utbilda hästarna på ett hästvänligt och harmoniskt sätt.
Eyjólfur Ísolfsson kommer regelbundet till Margrétarhof och håller kurs.
– Han är vår mentor, förklarar Reynir.
Man kan även komma till gården på ridkurs och få rida riktigt bra hästar. Och samtidigt bo i någon av de sex stugorna, eller snarare husen som hyrs ut både till gårdens gäster och till turister.
– Vi är stolta över våra hus. Sedan 2016 har vi haft över tvåtusen gäster från fyrtio olika länder. Egentligen är våra hus alltid bokade, året om.
Gården Krokur som Margrétarhof ligger på köptes av familjen Montan år 2010. Det är en rejäl verksamhet på anläggningen. Utöver avel, träning och kurser så verkar även hingstarna Ölnir frá Akranesi, Brimnir frá Efri-Fitjum, Kveikur frá Stangarlaek samt Laxnes frá Lambanesi på gården. Hingstarna betäcker både naturligt och via semin.
Reynir och Adalheidur är i stort sett på någon tävling eller avelsvisning varje helg under tävlingssäsongen. Närmast på tur står Mästarcupen, Meistaradeildin. Ishestnews önskar dem lycka till!
I morgon, den 31 februari, är det dags för första deltävlingen i Mästarcupen för södra Island. Tävlingarna börjar 19.00 isländsk tid, det är 20.00 hos oss.Först in på banan är Thórarinn Ragnarsson med Leikur frá Vesturkoti. Förra årets vinnare, Jakob Svavar Sigurdsson rider en för honom ny häst, Hákon frá Ragnheidarstödum. Vi kommer också att få se den isländske mästaren, Árni Björn Pálsson med Flaumur frá Sólvangur.
Det går att se tävlingarna på OZ.COM där du kan se både livesändning eller titta senare.
Startlista
Nr. Rider Horse Father Mother Color Team
1 Þórarinn Ragnarsson Leikur frá Vesturkoti Spuni frá Vesturkoti Líf frá Þúfu í Landeyjum Jarpur Hrímnir/Export hestar
2 Bergur Jónsson Glampi frá Ketilsstöðum Álffinnur frá Syðri-Gegnishólum Ör frá Ketilsstöðum Rauðnös Gangmyllan
3 Matthías Leó Matthíasson Taktur frá Vakurstöðum Smári frá Skagaströnd Líra frá Vakurstöðum Brúnn Top Reiter
4 Janus Halldór Eiríksson Selma frá Auðsholtshjáleigu Gaumur frá Auðsholtshjáleigu Gígja frá Auðsholtshjáleigu Brúnn Auðsholtshjáleiga
5 Ólafur Ásgeirsson Glóinn frá Halakoti Sædynur frá Múla Glóð frá Grjóteyri Rauðbles. Hestvit/Árbakki/Sumarliðabær
6 Sigursteinn Sumarliðason Háfeti frá Hákoti Hnokki frá Fellskoti Óðsbrá frá Hákoti Bleikálstj. Lífland
7 Viðar Ingólfsson Maístjarna frá Árbæjarhjáleigu II Óskar frá Blesastöðum 1A Móa frá Skarði Brúnn Hrímnir/Export hestar
8 Ólafur Andri Guðmundsson Gerpla frá Feti Dugur frá Þúfu í Landeyjum Svartafjöður frá Feti Brúnn Ganghestar/Margrétarhof
9 Arnar Bjarki Sigurðarson Hrafnfaxi frá Skeggsstöðum Gammur frá Steinnesi Irpa frá Skeggsstöðum Brúnn Torfhús
10 Elin Holst Frami frá Ketilsstöðum Sveinn-Hervar frá Þúfu í Landeyjum Framkvæmd frá Ketilsstöðum Brúnn Gangmyllan
11 Hulda Gústafsdóttir Sesar frá Lönguskák Ágústínus frá Melaleiti Hugdís frá Lækjarbotnum Jarpur Hestvit/Árbakki/Sumarliðabær
12 Árni Björn Pálsson Flaumur frá Sólvangi Gaumur frá Auðsholtshjáleigu Fluga frá Breiðabólsstað Jarpur Top Reiter
13 Ragnhildur Haraldsdóttir Úlfur frá Mosfellsbæ Gjafar frá Hvoli Ösp frá Kollaleiru Brúnn Ganghestar/Margrétarhof
14 Eyrún Ýr Pálsdóttir Kjarval frá Blönduósi Sveinn-Hervar frá Þúfu í Landeyjum Aríel frá Höskuldsstöðum Grár Top Reiter
15 John Sigurjónsson Æska frá Akureyri Kappi frá Kommu Hrönn frá Búlandi Jarpur Torfhús
16 Aðalheiður Anna Guðjónsdóttir Óskar frá Breiðstöðum Herjólfur frá Ragnheiðarstöðum Fantasía frá Breiðstöðum Jarpur Ganghestar/Margrétarhof
17 Hinrik Bragason Hrókur frá Hjarðartúni Dagur frá Hjarðartúni Hryðja frá Margrétarhofi Rauðbles. Hestvit/Árbakki/Sumarliðabær
18 Olil Amble Rauðka frá Ketilsstöðum Skýr frá Skálakoti Spes frá Ketilsstöðum Rauður Gangmyllan
19 Siguroddur Pétursson Steggur frá Hrísdal Þristur frá Feti Mánadís frá Margrétarhofi Bleikálskjóttur Hrímnir/Export hestar
20 Jakob Svavar Sigurðsson Herkúles frá Ragnheiðarstöðum Álfur frá Selfossi Hending frá Úlfsstöðum Rauður Lífland
21 Ásmundur Ernir Snorrason Frægur frá Strandarhöfði Hnokki frá Fellskoti Framtíð frá Árnagerði Rauður Auðsholtshjáleiga
22 Hanne Oustad Smidesang Roði frá Hala Mídas frá Kaldbak Fiðla frá Hala Rauður Torfhús
23 Þórdís Erla Gunnarsdóttir Sproti frá Enni Orri frá Þúfu í Landeyjum Sending frá Enni Brúnn Auðsholtshjáleiga
24 Hanna Rún Ingibergsdóttir Grímur frá Skógarási Herjólfur frá Ragnheiðarstöðum Lind frá Ármóti Jarpbles Lífland
Magnús Skúlason är rådgivare till arrangemanget Foto: Ishestnews
Under sommarens Falsterbo Horse Show tar islandshästarna plats på Falsterbo Horse Show 6-14 juli.
10 och 11 juli kommer det bjudas på fartfyllda tävlingsklasser och show. Några av världens främsta ekipage kommer göra upp i femgång, fyrgång, tölt och showpass.
Utöver klasser för proffsen kommer publiken även få uppleva slutfinaler för de bästa amatörerna som har kvalat till Falsterbo under våren.
Falsterbo Horse Show är en självklar mötesplats för alla hästintresserade och att nu öppna upp även för islandshästarna gör att bredden utav sporten visas på en och samma plats under nio fullspäckade dagar.
Som rådgivare till arrangemanget har Falsterbo Horse Show tagit hjälp av Magnús Skúlason, en av världens främsta Islandshästryttare och tränare med otaliga mästerskapsmedaljer i bagaget;
”Jag ser mycket fram emot Falsterbos satsning på Islandshästar. Det är fantastiskt att Sveriges största discipliner inom ridsporten samlas på en och samma plats!” säger Magnús.
Intresset för islandshästarna växer stadigt i hela Europa. Det märker Jennie Filipsson Eriksson och Rebecca Holmström som under två års tid har arrangerat Icelandic Power Show på Elmia, och som nu kommer att ingå i kommittén som driver tävlingarna på Falsterbo;
”Vi är väldigt glada och stolta över samarbetet med Falsterbo Horse Show och detta är ett stort lyft för sporten och vår fantastiska Islandshäst. Programmet blir härligt med både show och tävlingar för amatörer och proffs. Vi ser fram emot ett fantastiskt event i sommar” säger Jennie och Rebecca.
Även Jennie Filipsson Eriksson och Rebecca Holmström är med i arrangörsgruppen Foto: Yvonne Benzian/ishestnews.se
Om Falsterbo Horse Show
Falsterbo Horse Show arrangeras i juli varje år och är Skandinaviens största utomhusevenemang inom ridsport. År 2019 hålls tävlingarna 6-14 juli. Falsterbo Horse Show innebär inte bara internationell toppsport där svenska och internationella toppryttare tävlar i både hoppning och dressyr, utan är även en totalupplevelse med spänning, show, fest och trevliga människor. De senaste åren har evenemanget haft ca 60 000 besökare årligen. TV- sändningar från tävlingarna visades i hela 71 länder. Totalt delades det ut prispengar för 8,5 miljoner kronor. Läs mer om Falsterbo Horse show på www.falsterbohorseshow.com
Caspar och Oddi, vinnare av Elmias sista final 2018 Foto: Töltaren/Sofie Lahtinen Carlsson
Världspremiären 2017 och uppföljaren 2018 blev fantastiska! Vi vill tacka alla som har bidragit så vi tillsammans kunde göra detta avstamp i Islandshästsporten. Det blir dock ingen Elmia Icelandic Power Show 2019. Olika anledningar har bidragit till detta beslut men den avgörande anledningen är att det är enormt mycket kostnader på ett så stort event. Vi kastar inte in handduken! Vi fortsätter jobba med ideer och olika möjligheter för att förhoppningsvis kunna fortsätta arrangera ett av världens största inomhus event för islandshästar i framtiden, säger Rebecca Holmström och Jennie Filipsson Eriksson medarrangörer av Elmia Icelandic Power Show.
Jakob Svavar Sigurdsson och Julia frá Hamarsey vann T2 klassen i mästarligan 2018. Foto: Töltaren/Sofie Lahtinen Carlsson
I morgon kväll (20.00 svensk tid) är det dags för omgång nr. 2 i isländska mästarligan och det är T2 som står på programmet. Tävlingen kommer i vanlig ordning livestreamas och kvällens expertkommentatorer är Julie Christiansen och Valdimar Bergstað.
Här följer ett pressmeddelade och startlistan:
Tomorrow at 19:00 o’clock Icelandic time an exciting tölt T2 competition will be held at Sprettur but the competition is a part of the Champions League in Iceland. Some of the best horses in Iceland are registered on the starting list so don’t miss out on one of the strongest competition there is in Iceland.
The World Champion Julie Christiansen will be commentating with Valdimar Bergstað at our live broadcast ! Julie was the World Champion in five gait at WC2015 and in tölt T2 at WC2013. Valdimar Bergstað has a great experiences competing in tölt T2 and was an Icelandic Champion FIVE times for example.
1 Teitur Árnason Brúney frá Grafarkoti Grettir frá Grafarkoti Surtsey frá Gröf Vatnsnesi Brúnn 13 Top Reiter
2 Sigursteinn Sumarliðason Háfeti frá Hákoti Hnokki frá Fellskoti Óðsbrá frá Hákoti Bleikál. 10 Lífland
3 Villiköttur Auðsholtshjáleiga
4 Sigurður Sigurðarson Magni frá Þjóðólfshaga 1 Tindur frá Varmalæk Bjalla frá Hafsteinsstöðum Móál. 12 Gangmyllan
5 Jakob Svavar Sigurðsson Júlía frá Hamarsey Auður frá Lundum II Hviða frá Ingólfshvoli Bleikurfífilstj. 10 Lífland
6 Elin Holst Frami frá Ketilsstöðum Sveinn-Hervar frá Þúfu í Landeyjum Framkvæmd frá Ketilsstöðum Brúnn 12 Gangmyllan
7 Siguroddur Pétursson Eldborg frá Haukatungu Syðri 1 Álffinnur frá Syðri-Gegnishólum Mynd frá Haukatungu Syðri 1 Jarpur 8 Hrímnir/Export hestar
8 Ragnhildur Haraldsdóttir Þróttur frá Tungu Þokki frá Kýrholti Sól frá Tungu Brúnn 12 Ganghestar/Margrétarhof
9 Árni Björn Pálsson Flaumur frá Sólvangi Gaumur frá Auðsholtshjáleigu Fluga frá Breiðabólsstað Jarpur 10 Top Reiter
10 Sylvía Sigurbjörnsdóttir Roði frá Margrétarhofi Tjörvi frá Sunnuhvoli Hrefna frá Austvaðsholti 1 Rauðnös 11 Auðsholtshjáleiga
11 Aðalheiður Anna Guðjónsdóttir Óskar frá Breiðstöðum Herjólfur frá Ragnheiðarstöðum Fantasía frá Breiðstöðum Jarpur 8 Ganghestar/Margrétarhof
12 Helga Una Björnsdóttir Þoka frá Hamarsey Herjólfur frá Ragnheiðarstöðum Þruma frá Hólshúsum Bleíkál 8 Hrímnir/Export hestar
13 Hinrik Bragason Hrókur frá Hjarðartúni Dagur frá Hjarðartúni Hryðja frá Margrétarhofi Rauðbles 8 Hestvit/Árbakki/Sumarliðabær
14 Viðar Ingólfsson Sómi frá Kálfsstöðum Gaumur frá Auðsholtshjáleigu Æsa frá Neðra-Ási Jarpur 13 Hrímnir/Export hestar
15 Arnar Bjarki Sigurðarson Hrafnfaxi frá Skeggsstöðum Gammur frá Steinnesi Irpa frá Skeggsstöðum Brúnn 12 Torfhús
16 Bergur Jónsson Goði frá Ketilsstöðum Álffinnur frá Syðri-Gegnishólum Vænting frá Ketilsstöðum Brúnn 9 Gangmyllan
17 John Sigurjónsson Æska frá Akureyri Kappi frá Kommu Hrönn frá Búlandi Jarpur 9 Torfhús
18 Matthías Leó Matthíasson Taktur frá Vakurstöðum Smári frá Skagaströnd Líra frá Vakurstöðum Brúnn 8 Top Reiter
Isa Norén är med i svenska vinnarlaget Foto: Töltaren/Sofie Lahtinen Carlsson
Grattis Isa Norén, Milla Logan, Kajsa Lundgren och Ester Österberg, medlemmar i det svenska laget under Youth Match som gick av stapeln under World Tölt i Odense, Danmark.
Nu finns startlistan för torsdagens femgång. Först in på banan kommer vi att få se Helga Una Björnsdottír som tävlar för Hrimnir/Exporthestar. Jakob S. Sigurdsson vann förra årets femgång tillsammans med Skýr frá Skálakoti och de är anmälda även i år. A-finalisterna från förra året får vi i år se med nya hästar.
Förbered er på många fina ritter.
Tävlingarna startar 19:00 GMT, dvs 20.00 vår tid och du kan se allt på: https://www.oz.com/meistaradeildin/video/55aef53b-b13e-4379-8c88-bda9a6a5d722
Starting list – Five gait F2*
No. Rider Horse Father Mother Team
1 Helga Una Björnsdóttir Hrímnir/Export hestar
2 Sigurður Sigurðarson Gangmyllan
3 Viðar Ingólfsson Hængur frá Bergi Álffinnur frá Syðri-Gegnishólum Hrísla frá Naustum Hrímnir/Export hestar
4 Bergur Jónsson Spurning frá Syðri-Gegnishólum Álffinnur frá Syðri-Gegnishólum Mylla frá Selfossi Gangmyllan
5 Olil Amble Álfarinn frá Syðri-Gegnishólum Keilir frá Miðsitju Álfadís frá Selfossi Gangmyllan
6 Ásmundur Ernir Snorrason Kaldi frá Ytra-Vallholti Knár frá Ytra-Vallholti Apríl frá Skeggsstöðum Auðsholtshjáleiga
7 Villiköttur Torfhús retreat
8 Matthías Leó Matthíasson Galdur frá Leirubakka Glymur frá Flekkudal Skylda frá Leirubakka Top Reiter
9 Þórdís Erla Gunnarsdóttir Hrafnar frá Auðsholtshjáleigu Aron frá Strandarhöfði Gígja frá Auðsholtshjáleigu Auðsholtshjáleiga
10 Teitur Árnason Sjóður frá Kirkjubæ Sær frá Bakkakoti Þyrnirós frá Kirkjubæ Top Reiter
11 Sigurður Vignir Matthíasson Milljarður frá Barká Rökkvi frá Hárlaugsstöðum Þota frá Dalsmynni Ganghestar/Margrétarhof
12 Ragnhildur Haraldsdóttir Þróttur frá Tungu Þokki frá Kýrholti Sól frá Tungu Ganghestar/Margrétarhof
13 Sylvía Sigurbjörnsdóttir Héðinn Skúli frá Oddhóli Grunur frá Oddhóli Folda frá Lundi Auðsholtshjáleiga
14 Hinrik Bragason Byr frá Borgarnesi Hlynur frá Haukatungu Syðri 1 Ísold frá Leirulækjarseli 2 Hestvit/Árbakki/Export hestar
15 Þórarinn Ragnarsson Ronja frá Vesturkoti Spuni frá Vesturkoti Hrafnhetta frá Steinnesi Hrímnir/Export hestar
16 Árni Björn Pálsson Jökull frá Breiðholti í Flóa Huginn frá Haga I Gunnvör frá Miðsitju Top Reiter
17 Guðmundur Björgvinsson Elrir frá Rauðalæk Arnþór frá Auðsholtshjáleigu Elísa frá Feti Lífland
18 Sigurbjörn Bárðarson Flóki frá Oddhóli Ás frá Ármóti Fía frá Oddhóli Torfhús retreat
19 Gústaf Ásgeir Hinriksson Sproti frá Innri-Skeljabrekku Kvistur frá Skagaströnd Nánd frá Miðsitju Hestvit/Árbakki/Export hestar
20 Jakob Svavar Sigurðsson Skýr frá Skálakoti Sólon frá Skáney Vök frá Skálakoti Lífland
21 Arnar Bjarki Sigurðarson Snillingur frá Íbishóli Vafi frá Ysta-Mó Ósk frá Íbishóli Torfhús retreat
22 Hanna Rún Ingibergsdóttir Dropi frá Kirkjubæ Kiljan frá Steinnesi Dögg frá Kirkjubæ Lífland
23 Hulda Gústafsdóttir Roði frá Brúnastöðum 2 Alvar frá Brautarholti Evíta frá Litla-Garði Hestvit/Árbakki/Export hestar
24 Aðalheiður Anna Guðjónsdóttir Brimnir frá Efri-Fitjum Hnokki frá Fellskoti Ballerína frá Grafarkoti Ganghestar/Margrétarhof
*Eftersom vädret varit riktigt dåligt har inte alla ryttare kunnat träna en sista gång och har kanske inte heller bestämt sig för vilken häst de ska rida, därför finns ryttare utan häst i listan.
Jakob S. Sigurðsson and Skýr frá Skálakoti win the fivegait, second year in a row, with the score of 7.48. There where some seat changes in the A finals but after the preliminary round Olil Amble was in the lead riding Álfarinn frá Syðri-Gegnshólum with 7.13. Even in second place were Hinrik Bragason riding Byr frá Borgarnesi and Jakob riding Skýr with 7,07. Jakob and Olil switched seats in the A finals with only 0,03 difference. In third was Teitur Árnason riding Sjóður frá Kirkjubæ with 7.38.
Top Reiter is still in the lead in the team competition with 139 points. Team Hrímnir/Export hestar are second with 132,5 points and team Lífland third with 124,5 points.
Jakob is in the lead in the individual competition with 32 points, Aðalheiður Anna in second place with 21 points and Árni Björn third with 18.5 points.
Next up is gæðingafimi – 11th of March – watch live at oz.com/meistaradeildlin
Ryttarana i Ganghestar / Margrétarhof samlade i hop flest poäng i femgången.
FEI som står för Fédération Equestre Internationale lade för ungefär en vecka sedan ut en fin film om islandshästen. Roligt att vår underbara ras uppmärksammas. I filmen berättar Jelena Ohm från Horses of Iceland mer om rasen och vi får historia, förklaring av gångarterna och en inblick i ridning och tävling tillsammans med filmer som kan göra vem som helst sugen på att testa vår ras.
Här på Ishestnews har vi också intervjuat Jelena Ohm här!