I torsdags kväll kom Heimir Gunnarsson till Idrottens Hus i Helsingborg. Inbokad av Gandurs intressegrupp för avel med Lotta Witt Hegardt och Susanna Lillvik i spetsen. Inbjudna var alla föreningar i Islandshästdistrikt Skåne. Vi var nog ett 25 tal deltagare på plats kl 18.00 för att lyssna och lära. God fika fick vi också avnjuta under kvällen.
Kvällens tema var ”Val av hingst” vilket just nu är högaktuellt så här på vårkanten.
Heimir tog oss med på en resa där han började med att klargöra ”Vad är avel?” och att avel kan beskrivas som ett ”Långsiktigt arbete där nästa generation ska bli bättre än den tidigare” och nästa fråga blev då ”Hur ska vi nå dit?”
Svaret blev: ” Kunskap, planering och en portion tur”.
Planerat avelsarbete bör innehålla ett tydligt avelsmål, både avlarens eget och det övergripande målet dvs rasstandarden som finns beskrivet av FEIF.
Ett gott råd är att innan man betäcker fundera och formulera ner sitt eget avelsmål med några få meningar.
Till vår hjälp kan vi sedan använda Worldfengur, stamboken som omfattar alla islandshästar. Vi behöver också definiera våra egna avelsdjur dvs vilka ston ska vi betäcka? Hur ser deras egenskaper ut?
Alla hästar som registreras lämnar även in DNA (svanstagelrötter) som sedan förs in i WF vilket jämförs med föräldrarna det är ju väldigt viktigt att vi vet att stamträdet bakom vår häst är korrekt. I en del fall har det uppmärksammats på senare år att härstamningen är fel bakåt, ex den kända hingsten Kjarval frá Saudarkrokur fick för inte så länge sedan en ny pappa. Det finns en inbyggd automatisk varningsklocka i WF om DNA skiljer sig från förväntat.
Vi hittar ett förväntat avelsvärde BLUP i WF för varje häst vilket då kan ge oss vägledning i valet av egenskaper som vi vill förstärka och inte då bara individens total BLUP. Virtuell parning kan vi göra i WF och många andra funktioner finns där för att vi ska kunna välja så bra som möjligt.
Innan vi börjar behöver vi också ha kunskap om vilka olika regelverk vi har att rätta oss efter som t e x FEIF, Svenska Jordbruksverkets regler och vår egen avelsorganisation SIF Avels regler.
Det är dock alltid vi avlare som styr hur avelsarbetet framskrider det är våra val av avelsdjur som till synes och sist sätter sin prägel på rasen vilket självklart är ett stort ansvar vi har att axla när vi planerar för nästa generation.
Varför ska vi avelsbedöma våra avelsdjur?
Enkelt sagt för att få ett opartiskt utlåtande om hästens egenskaper jämfört med det officiella avelsmålet. Ju mer fakta vi har om stoet och den tilltänkta hingsten ju större chans är det att lyckas med kombinationen.
Under 2017 kommer tävlingsresultat (WR tävlingar) vägas in i BLUP vilket kommer ge en bredare bild eftersom det är många hästar ffa valacker som tävlas men relativt få av dem kommer till avelsbedömning. Ju mer information vi kan få in i WF dess säkrare blir siffrorna i varje hästs BLUP.
Heimir tog också upp diskussion om inavel och linjeavel. De gamla sk ”avelslinjerna” har luckrats upp i stort sett helt, främst beroende på att transport av ston och hingstar blev lättare på Island. Förr var man hänvisad till att använda de avelsdjur som fanns i närheten och inaveln var utbredd. Inavel medför att fertiliteten sjunker, hingstarna får mindre testiklar, hästarna blir mindre och man, svans och hovar påverkas ofta negativt. När man tittar på inavels koefficienten är det bra att veta att när man passerar 3 % så börjar en linjär försämring.
Ett mycket intressant inslag under kvällen var en genomgång av de hästar man har funnit har haft störst inflytande på vår ras. Genom att titta på DNA hos alla islandshästar som föddes 2010 kunde man räkna ut i % hur stor del de olika anfäderna/anmödrarna hade i just den årgången. Ex Hrafn frá Holtsmula, 10.68%, Orri frá Tufu, 6,76%, Sida frá Saudarkrokur 6,62%, Sörli frá Saudarkrokur, 6,10% osv
Heimir berättade att man just nu har ett projekt där man tittar på ”verksamhetshästarna” vilka egenskaper dessa har som gör dem speciellt lämpliga i t ex turridning, ridskolor osv. Insamling av material pågår.
Sist kan vi berätta att inloggningen till Hestur nu kan göras via samma inlogg som till WF dvs utan mobilt bank id.
Glöm inte att registrera och betala stoavgift i Hestur när du ska betäcka ditt sto och har valt hingst!
Tack Heimir för en mycket uppskattad och intressant kväll och stort tack till Lotta och Susanna som arrangerade det hela.
Vid pennan, Yvonne Liljeroos, Stall Vitavillan.
Svenska Islandshästförbundet har nu lanserat sin nya hemsida. Den har nu ett helt nytt bild- och formspråk och SIFs förhoppning är att sidan ska tilltala alla och föra förbundet in i framtiden.
I går hölls det SM-kval i gæðingakeppni på Tölt i Väst utanför Varberg. I de yngre klasserna liksom i B-flokk var det flera ekipage som kvalade in till SM och dagens högsta uttagningspoäng gick till Cecilia Stewart på Heilla från Lärkebo med 8,26. Domare för dagen var Barbro Bäckström, Otto Bäckström och Sandra Marin Stefánsson.
I skrivande stund pågår VSM på Säve för fullt. Vi har fått se många riktigt fina ritter och efter gårdagens uttagningar gick högsta poäng till Eyjólfur Þorsteinsson och Háfeti frá Úlfsstöðum med 7,76 i T1 som bäddar för en mycket spännande säsong. Eyjólfur red även sin andra häst, Hlekkur frá Þingnesi, till en A-final i T1.
Supersnabba! Åsa & Blængur.
Värda att nämnas är även Åsa Nevander Holmström på Blaengur frá Árbaejarhjáleigu II som slog till med tiden 22,26 sek. i 250 m pass liksom Linda Antonsson och Þrá från Dirhuvud som erhöll 7,46 i stilpassen. VSM arrangeras av Vestur och har WR-status. Fullständiga resultat från VSM hittar du HÄR.
Andra ekipage som leder sina klasser:
Anna & Garri i T2.Clara & Thor i T2 U.Elsa & Bíða i 150 m pass.Filippa & Máni i V1 YR. Natalie & Tristan i T1 U.
Dagen har bjudit på strålande sol och många fina välmeriterade ekipage på VästSvenska Mästerskapen. Dagen inleddes med P1 och P3 pass där vinnarna korades och fick pris under lunchen. I P1 250 m pass vann Åsa Nevander Holmén tillsammans med Blængur frá Árbæjarhjáleigu II på supertiden 22,26″. Rebecka Fritzell och Freydis från Solbacka segrade bland young riders. I P3 150 m pass vann Elsa Teverud och Bíða frá Ríp på tiden 15,40″. Elsa är också Young Rider och snabbaste vuxen blev Mona Tysland Lillehagen på Hlekkur Fra Løvik med tiden 16,61″.
Om tekniken vill oss väl kommer vi kunna livestreama morgondagens finaler via vår Facebooksida! Följ oss där för att inte missa det. Resultat från alla uttagningarna finns på www.isresultat.se. Nedan följer bilder på de ekipage som leder de grenar som avgjordes idag:
Anne-Marie Röst och Snögvinn leder F1 Foto: www.toltaren.comEyjo och Hlekkur leder V1 med en hårsmån… Foto: www.toltaren.com…tätt följda av Helena och Kavaler, det skiljer 0,03 poäng!Filippa och hennes nya stjärnskott Ögn leder F1YR. Foto: www.toltaren.com
Under förmiddagen avgjordes några B-finaler på VästSvenska Mästerskapen. I T1U var Birna och Kristoffer som vann och valde att visa upp sig igen under eftermiddagen. I T1 var det Finnur Bessi Svarvarsson och Glitnir som töltade sig till A-final.
I F1 B-final gick vinsten till Norge och Mona och Hlekkur och i V1 var det Helga Haraldsdottir och Stormur frá Hemlu som gick vidare.
I P2 gick det snabbt och nästan alla hästarna som tävlade fick en tid!
Helga Haraldsdottir [Landi] – Stormur frá Hemlu I, 6,57 i T1 B-finalBirna Olivia Ödqvist [YR] [Ofeigur] – Kristófer frá Hjaltastaðahvammi, 6,61 i T1U B-finalFinnur Bessi Svavarsson [Sörli] – Glitnir frá Margrétarhofi, 7,39 i T1 B-finalMona Tysland Lillehagen [Idja] – Hlekkur Fra Løvik, 6,97 i F1 B-finalEyjólfur Þorsteinsson [Landi] – Spyrna frá Vindási, 7,72″ i P2 Foto: toltaren.comElise Harryson [YR] [vinir] – Lilja Från Horshaga, 8,34″ i P2Kajsa Lundgren [J] [Ofeigur] – Teita från Stormsund, 9,42″ i P2 Foto: toltaren.com
…tätt följda av Helena och Kavaler, det skiljer 0,03 poäng!
Stiftelsen Fjóla delar ut stipendier till ungdomar mellan 18 och 25 år som vill, genom utbildning och praktik, satsa på islandshästar som yrke.
År 2017 har 15 ungdomar fått dela på 120 000 kr.
Årets stipendiater är: Kajsa Karlberg, Johanna Magnusson, Elise Harrysson, Sara Lundberg, Malin Paulsson, Frida Bexing, Cecilia Forsberg, Pierre Sandsten Hoyos, Frida Söderlund, Matilda Hagman, Beatrice Flint, Rebecka Ahlbäck, Mimmie Lundin, Sofia Larsson, och Julia Katz.
Stort grattis till alla stipendiater önskar Ishestnews.
Filippa och Mani tog hem segern i T1 på poängen 7,17! Foto: www.toltaren.comStrax före Yrsa Danielsson och Hektor från Sundsby som fick 7,11 foto: www.toltaren.com
Vilka fantastiska unga ryttare som har visat upp sina förmågor under helgen. I T1 låg topp tre över 7,0. Ungdomarna gav oss en spektakulär final som var mycket spännande, det var fight om guldet in till sista varvet. Filippa och Mani tog hem segern, Yrsa och Hektor på andra plats och Natalie och Tristan kom trea.
Jonna Thorvaldsson [YR] [Framtid] – Glitnir från Kulltorp
6,22
8,0 för lös tygel! Clara och Thor vann T2U på den fantastiska poängen 7,59Louise Ivarsson och Soli från Rolsta vann T2J. Foto: www.toltaren.comFörutom vinsten i T2U vann Clara även domarnas pris för god ridning.Melinda Lindahl, första plats i F1J, andra plats i T2J samt domarnas pris för god ridning. oto: www.toltaren.com
I T2U var det fullt ös, två duktiga juniorer tog sig till finalen och fick tävla mot young riders. Första platsen gick till Clara Olsson som tillsammans med Thor frá Kaldbak gjorde en klockren visning. Andra platsen gick till kraftfulla Káinn frá Flugmýri II som reds av Felicia Barchaeus. Resultatet blev som följer:
Hannah Österberg [YR] [Járnhestur] – Börkur fra Kleiva
3,33
Elsa och Kópar tog hem segern i F1 Foto: www.toltaren.com
I femgången blev det passen som avgjorde och Elsa Teverud och Kópar gjorde en flott och stabil visning där samtliga poäng för gångarterna låg mellan 6,17 och 6,67.
Emelie Eriksson [YR] [Idunn] – Lordi från Voxnadalen
4,50
Yrsa och Hektor hade en superhelg – vinst i V1U på poängen 7,17Nathalie Silverberg Edh tilldelades Anna Stinas pris för fin och harmonisk ridning
V1U var mycket spännande! Fantastiska hästar och ryttare gav oss en show som heter duga. Yrsa, som rider sitt första år som young rider drog till med en skräll och vann på poängen 7,17! Anna-Stinas pris, som är 2500:- och ett täcke, går till den ungdomsryttare med finaste ridningen, harmoni i inverkningarna, och utstrålning och glädje hos både häst och ryttare gick i år till Nathalie Silver Edh. Stort grattis alla duktiga ekipage. Samtliga resultat finns på www.isresultat.se
Eyjo och Hafeti knep segern i T1! Foto: www.toltaren.com
Helgens VSM har hållit en extremt hög klass bland de tävlande. T1 A-finalen kändes som att den skulle platsat på ett SM med flotta hästar och härligt väder. Eyjolfur Thorsteinsson och Háfeti frá Úlfsstö∂um gjorde en riktig fin visning och belönades därefter. De segrade på totalpoängen 7,78.
James Bóas Faulkner [Ófeigur] – Flans frá Víðivöllum Fremri
6,83
Publikens jubel! Eyjo och Unn tackar för supporten. Foto: www.toltaren.com
Anna Funni Jonasson och Garri frá Fitjum verkar ha funnit sin nya gren i T2. De hade högst snittpoäng för lös tygel i finalen, 7,67! Deras totalpoäng blev 7,30.
No hands! Anna och Garri har sadlat om till T2 med bravur! Foto: www.toltaren.com
Fyrgångsfinalen blev en riktig rysare, mellan tredje och första plats skiljde det 0,17 poäng. På tredje plats kom Helena Kroghen Adalsteinsdottir och Kavaler fra Kleiva. Andra plats gick till Filippa Montan och Röst frá Lækjamóti. Vann gjorde hästen med gummigalopp – Hlekkur frá Thignesi, med ett snitt på 8,5 för just galopp!
Läckert Hlekkur! I V1 segrade Eyjolfur Thorsteinsson och Hlekkur frá Pignesi……med 0,10 poäng över Filippa Montan och Röst frá Lækjamóti som tog andraplatsen. Foto: www.toltaren.comBerglind tilldelades domarnas pris för harmonisk ridning bland de vuxna.
Dagens sista final, femgång, reds hem av Daniel Ingi Smárasson och den hårfagre “black beauty” Felix från Änghaga. De fick ihop en totalpoäng på 7,12 – samma poäng som de vann Vintermästerskapen 2017 på!
Debutanten Emmy Weideborg och Flottur från Kristineberg har fått blodad tand. Foto: Caroline Oddsson.
På Islandshästens dag 1 maj genomförde Meistari sin första tävling. Med hjälp av det fantastiska vädret, glada funktionärer och fina visningar blev det en lyckad eftermiddag och kväll på Stenholmens anläggning i Linköping.
-Vi har fått hjälp och stöttning både av Gerstorps Ryttarsällskap och av Stenholmen vilket kändes tryggt såhär första gången. Nu ska vi utvärdera och sammanfatta denna tävling men vi känner oss redan taggade för att anordna fler tävlingar, berättar Åsa Ståhlkloo som är ordförande i Meistari.
En till som debuterade i tävlingssammanhang var Meistaris ungdomsryttare Emmy Weideborg, hon red V5 och T8 på sin Flottur från Kristineberg.
–Jag var väldigt nervös innan men det gick bra och var kul så nu vill jag åka på tävling igen snart, säger en glad Emmy.
Domare för dagen var Anna Jardelin (huvuddomare), Anna Andersson, Eva Ringqvist, Camilla A Rolfsdotter och Ulrika Wendéus.
Monica och Kvirre, initiativtagare till den här artikeln.
Ishestnews fick en fråga från Monica Mortensson i Kungsbacka om vi kunde skriva ett reportage om kastrationer som går fel. Anledningen till att Monica ville att vi skulle uppmärksamma ämnet var att hon själv har islandshästen Kvirre som började bete sig riktigt märkligt.
– När jag skulle rida in Kvirre var han inte som någon annan häst jag ridit in, förklarar Monica. Han drog in baken, ryckte till, kunde springa som en galning och gjorde märkliga saker. Ju mer jag red, desto värre blev det.
En gång blev han helt galen och bara stack med mig. Jag funderade starkt på att låta Kvirre få somna in.
I samband med en kurs hade Monica Eyjolfur Ísolfsson som gäst och de kom att tala om Kvirre och om han hade några idéer om vad de skulle kunna göra. Han ville gärna titta och kände på hästen.
– Eyjolfur kände och visade oss att det satt som ”halmsnören” i skinnet där pungen varit.
– Vi fick en tid på Hallands Djursjukhus i Höglanda där de hört om liknande problem. Vi fick en tid på filialen i Slöinge där de kastrerade om Kvirre. det var värst på ena sidan. Han hade massor av ärrbildning och ihopvuxna strängar, s.k. funiklar.
Nu är Kvirre som en ny häst.
Monicas tanke är att det kan finnas fler hästar med samma problem som Kvirre och att den här artikeln ger ägarna chansen att hitta vad det beror på.
Nina och Djarfur
I Ishestnews närhet finns ytterligare två hästar med liknande symptom där man upptäckt att beteendeproblem egentligen berott på komplikationer efter kastrering. En av dem är Djarfur och här berättar hans förra ägare Nina Eriksson om en liknande händelse som Monica.
– Det första jag reagerade på när Djarfur kom till mig var att han piskade en del med svansen när man borstade honom, särskilt under magen. Jag fick även en känsla av att han var bakskygg. På ryggen hände det då och då att han överreagerade på spöet. I många situationer tog han det helt rätt och med ro men plötsligt kunde han bara kasta sig fram eller åt sidan för det, berättar Nina.
– Allt detta gick till väldigt stor del att träna bort. Efter några månader hos mig märkte både jag och de duktiga instruktörer jag tog hjälp av att han var en så kallad “legmover”, rörelsen gick inte genom ryggen på ett önskvärt sett trots att han var en häst med bra exteriör och som var relativt välskolad och lösgjord.
– Jag kände mig ganska säker på att det inte var någon hälta eller att problemet satt långt ner, så jag tog istället hjälp av diverse spetskompetens för att kolla och eventuellt behandla hans rygg.
Nina såg till att Djarfur fick en ny sadel utprovad. Ingen hittade något varken i ryggen eller någon annanstans som var anmärkningsvärt. Djarfur vilade ett tag innan Nina fortsatte att rida men han blev inte bättre av vilan. När han sattes igång var han spänd och passtaktig.
– Jag bestämde mig till slut för att jag nog bara måste lära mig rida honom, det var inget fel på honom. Utbildningen fortsatte och jag kunde se ett mönster i att han alltid var lite “lat” och ovillig till sidförande rörelser och allra helst slutan.
– Under en kurs sommaren 2016 för Eyjolfur Isolfsson stannade han mig på vårt andra ridpass, han gick fram och kände försiktigt på Djarfur i skapet då han fick våldsamma reaktioner, fortsätter Nina. De här reaktionerna kunde man få när man visste vad man letade efter.
Djarfur både sparkade och piskade med svansen! Eyjolfur upptäckte kraftig funikulit och sa att han omedelbart måste opereras!
– Det kändes så ledsamt att han fått gå runt med detta i 11 år, samtidigt som det var så skönt att äntligen få svar på den konstiga magkänslan.
Djarfur opererades några veckor senare. Efter operationen blev han mer liksidig, mest kändes det i galoppen där kvaliteten i höger och vänster blev mycket jämnare till det bättre. Efter ytterligare några månader fick han bättre tempon i både tölt och trav. Vad gäller de sidförande övningarna satt det nog en del kvar i muskelminnet men Nina upplevde att detta försvann mer och mer med tiden. Han slutade piska med svansen vid ryktning och kändes helt enkelt som en mer positiv häst.
Veterinär Izabella Granswed
Hur kan något sådant här hända? Hur vanligt är det och vad ska man hålla utkik efter? Ishestnews får en pratstund med Izabella Granswed, veterinär på Mälaren Hästklinik och som jobbar mycket med islandshästar.
– En kastration innebär att man tar bort testiklarna, bitestiklarna, sädesledarna, blodkärl och hinnorna där omkring, berättar Izabella.
– Det är relativt vanligt med någon form av komplikation i samband med kastration. Siffrorna skiljer sig lite i olika studier men generellt kan man säga att komplikationer ligger någonstans mellan 5 och 20 % beroende på studie, och vilken metod man använt.
Den vanligaste komplikationen är feber och att de svullnar upp och ömmar i området. Detta beror på en infektion med bakterier i kastrationssåret. Oftast märks det inom några dagar. Veterinären får då öppna ett dränage så bakterier och vätska tar sig ut. Hästen behandlas ofta med Penicillin, smärtlindrande medicin och ordineras motion. Om någon bakterie överlever när såret stänger sig kan det resultera i en inkapslad infektion som ger fula ärrbildningar, såsom i fallet med Kvirre. I Kvirres journal från operation som ni visat mig kunde jag läsa att ärrbildningar uppstått i och mellan kastrationsstumparna (funiklarna) vilka sedan växt ihop med pungpåsen och huden. Detta kallas för Funikulit vilket är den veterinära benämningen.
– Det kan också vara så att hästens kropp själv lyckas döda de bakterier som tagit sig in och skapat reaktionen. Dock har kastrationsstumpen och omgivande vävnader hunnit bli inflammerade och svullna vilket bidrar till ärrbildning och felläkning. Detta kan sedan kännas som en vävnadsklump i området, en sådan som man kände på Kvirre, förklarar Izabella.
Olika kastrationsmetoder kan ge olika problem. Det vanligaste idag är att kastrera i stallet eller i hagen med en häst som fått lugnande medel (sedering) och lokalbedövning i testiklarna. Man kan också kastrera sövd häst på klinik eller i vissa fall hemma.
– Flera studier pekar på lägre risk för komplikationer på sövd häst, jämfört med stående kastration, dock finns alltid en risk med narkosen, om än liten. Det är något mindre kostsamt att kastrera på stående häst så länge man klarar sig från komplikationer.
Med sövd häst på rygg är det lättare för veterinären att se vad man gör när hästen är på rygg och helt stilla. Man har också en renare miljö med sterila operationstyger som skyddar området runt såret under ingreppet, och det är mindre risk för att bakterier letar sig in. Med denna metod skär man först upp, tar bort överflödiga hinnor, krossar sädesledaren (funikeln) med en tång och snörper sedan åt (ligerar) med en tråd som man lämnar kvar och som kroppen själv bryter ned. Man kan sedan välja om man ska sy ihop eller lämna huden öppen att läka ihop själv.
Vid stående kastration har veterinären något sämre sikt och det kan också vara svårt att få hästen att stå helt stilla med bakbenen. Här är risken för bakterieangrepp större eftersom stallmiljön inte går att få lika ren. Denna metod går ut på att man skär upp, tar bort överflödiga hinnor, krossar sädesledaren med tång som sitter några minuter, klipper av och lämnar såret öppet så att det får läka själv. Det är också något högre risk för blödning eftersom man inte knyter av kärlen med tråd. Dock brukar ingreppet gå snabbt och smidigt och kan göras hemma. Detta blir oftast valet när man har flera unghingstar som ska kastreras samtidigt.
Det finns också veterinärer som gör liggande kastration där hästen sövs hemma i stallet eller i hagen. Det gör att man ser och kommer åt bra, men det kan vara svårt att hålla området lika rent under ingreppet som på ett operationsbord.
Oftast går de dock bra att behandla de komplikationer som kan uppstå oavsett metod, och hästen blir oftast fullt återställd. Jag hade inte avrått från något av ingreppen men det gäller att övervaka hästen noggrant efter ingreppet. Har man en äldre häst med större testiklar eller en ras med vida inguinalkanaler (ej islandshäst) hade jag rekommenderat sövning och kastrering på klinik.
– Jag skulle säga att det är relativt ovanligt att komplikationer upptäcks efter så lång tid som i Kvirres och Djarfurs fall, men det kan givetvis vara smärtsamt och irritera hästen om det finns ärrvävnad som inte ska vara där, säger Izabella.
– Efter en kastrering är det viktigt att den som har hand om hästen är noggrann och följer veterinärens instruktioner. Om hästen får feber eller svullnar ska man omedelbart kontakta veterinär som kommer ut och undersöker hästen. Såret kan se läkt ut på ytan men inuti kan det pågå en infektion som kapslar in sig.
Monica förtydligar att Kvirre blev skött efter alla konstens regler, fick daglig tillsyn och kontroll och tvättades med bakteriedödande medel efter veterinärens ordination. Ändå gick det så illa.
– Ett ”problem” med just islandshästen är att den är så smärttålig och inte alltid visar att något är fel, menar Izabella. Då är det extra noga att hästhållaren har god koll på hästen efter kastrationen.
– Ja, känn alltid efter att allt läkt som det ska, uppmanar Izabella. Det ska inte finnas någon ”ärrklump” där testiklarna suttit och kontrollera att hästen inte får feber eller rör sig onormalt eller verkar irriterad veckorna efter kastrering. Är du det minsta osäker bör du höra med din veterinär.
Om hästen drabbats av en komplikation som till exempel Monicas häst behövs alltid ett operativt ingrepp för att rätta till skadan.
Idag mår både Kvirre och Djarfur bra och är trevliga ridhästar.
Under söndagen genomförde föreningen Falki ett SM-kval på Backome. Med god stämning och fint väder genomfördes tävlingen och det var enbart glada miner! Nedan följer bilder på samtliga ekipage som kvalade till SM. Fullständiga resultat finns på Falkis hemsida.
Alva Spala (J) och Sveidi från Skeppargården kvalade i T8 med 5,33Likaså gjorde Josephine Williams (J) och Taktur frá Bjarnanesi som fick poängen 5,60 i T8Isa Norén (YR) hade gasen i botten och fick supertiden 8,87″ med Hektor från Bråtorpsgård……och 9,80″ med Radrik frá Bólstad och SM-kvalade därmed med båda hästarna i P2.
Ebba Johannesen [YR] & Prins frá Blönduósi SM-kvalade i PP1 med poängen 5,08Tekla Lindroos [YR] och Moí från Smedjan kvalade till SM i F1 med fina poängen 5,90Isa Norén [YR] & Hektor från Bråtorpsgård hade en bra dag och kvalade även i F1, poäng: 5,67Pierre Sandsten Hoyos [YR] och Neisti frá Kalfholti SM-kvalade i F1Elise Harryson [YR] och Lilja från Horshaga slog till med 6,07 i F1 och SM-kval!
Tekla (YR) och Moí kvalade också i T1! 6,10 blev poängen!Elise (YR) och Troja Från Stall Tängby kvalade i både V1 (6,07) och T1 (6,23)Helen Gustafsson och Silfurtoppur frá Kaldbak fick 6,73 i T2 och är klara inför SMÅsa Nevander Holmén och Stella från Gårdeby fick till ett SM-kval i T2 med poängen 6,40Frida Bexing och Seifur frá Kvistum fick 6,60 i T4 och kvalade.Även Vignir Jonasson och Hektor från Backome SM-kvalade i T4 med poängen 6,87Elise Harryson [YR] kvalade inte en, inte två utan tre gånger!
På söndag 14 maj invigs den nya tävlingsplatsen på Axevalla travbana utanför Skara. Tävlingsbanan började anläggas av Västergötlands travsällskap innan jul 2016 och är resultatet av ett samarbete mellan Axevalla travbana, Skara Hästland* och islandshästföreningen Frigg i Skaraborg. Tävlingsbanorna kombinerar de två tävlingsdisciplinerna FEIF sport och den isländska tävlingsformen gaedingakeppni. Innanför travbanan finns nu en 250 meters ovalbana för sportgrenar och en 300 meter ovalbana samt rakbana för gaedingakeppni. (* Skara Hästland är ett samarbetsprojekt mellan Axevalla travbana, Skaraortens Ryttarförening och Skara kommun.)
Premiärtävlingen på söndag har ca 50 startande ekipage som tävlar i sportgrenarna fyrgång, femgång och tölt. Banan invigs under festliga former och bandklippning i samband med lunchen, ca 13.00. Under invigningen får vi bland annat se Fredrik Nordström, kommunalråd i Skara, provrida islandshäst. Dessutom ska Emma Örtendahl (ordförande i Frigg) köra travhäst och Vanja Sandgren (styrelseledamot i Skara Hästland och Västergötlands travsällskap) rida islandshäst på den nya banan.
Invigningsceremonin är kl 13.00 på innervarvet på Axevalla travbana. Kontaktperson: Friggs tävlingsledare Åse Ericson 070-3241111.
Varmt välkomna!
Med vänlig hälsning/Rebecca Regstorp, för styrelsen i Frigg (en klubb med medlemmar i hela Skaraborg)
Ny statistik från BÍ, Islands bondeförbund (som även sköter administrationen av WorldFengur), visar att för årets första kvartal har antalet exporthästar från Island ökat.
Antal hästar som exporterats från Island per månad jan.-apr. från 2013-2017.
Totalt har 564 hästar hitintills exporterats från Island i år och till 14 olika länder. Tyskland har tagit in flest hästar, 274 stycken. Därefter kommer Sverige med 114 hästar. 107 till Sweich, 79 till Danmark och 43 till Österrike. Av dessa har 30 hästar 1. klass bedömningar och de högsta är: Freyr frá Vindholi (8,43), Stefnir frá Ketilsstödum (8,38), Sökkull frá Dalbae (8,38), Flygill frá Horni 1 (8,37) Duld frá Ytra-Dalsgerdi (8,25) och Katla frá Blönduósi (8,25).
I förra helgen ägde årets första visning rum på Axevalla Travbana. Det var flera hästar som kändes igen ifrån fjolårets visningar, bland annat Eldjarn fra Kringeland, en vacker fuxhingst som visades av Erlingur Erlingsson. Eldjarn blev helgens högst bedömda 7 år och äldre hingst med poängen 8,42, bland annat fick han 9,0 för tölt.
Eldjarn fra Kringeland, foto: www.toltaren.com
I gruppen 6 åriga hingstar visades den vackre fuxhingsten Fengur från Backome, även han för andra gången och fick den fina poängen 8,37. Fengur visades av Vignir Jonasson.
Fengur från Backome. foto: www.toltaren.com
A∂all frá Steinnesi heter hingsten som blev helgens högst bedömda femåring. Den här coola hingsten visades av Tryggvi Björnsson. I bland de femåriga hingstarna visades även Fimur frá Selfossi, en vacker i ögonfallande svartskäck som fick totalbedömningen 8,11 som fyrgångare.
A∂all frá Steinnesi. Foto: www.toltaren.comFimur frá Selfossi. Foto: www.toltaren.com
Fylking frá Árabakka blev det högst bedömda stoet bland de 7 år och äldre stona. Fylking visades av Eyjolfur Thorsteinsson och fick totalpoängen 8,05.
Fylking frá Árabakka. Foto: www.toltaren.com
Högst bedömda sexåriga stoet blev Glitra från Solberg som ägs av Frida Dahlén och visades av Erlingur Erlingsson.
Glitra från Solberg. Foto: www.toltaren.com
Bland de femåriga stona visades fantastiska Hera från Backome som blev högst bedömda stoet och även högst bedömda hästen under hela helgen. Hennes totalpoäng blev 8,54 med bland annat 4 st nior i ridbedömningen samt 3 st nior i sin exteriörbedömning. Hon visades av Vignir Jonasson. Hera är efter Bragi frá Kópavogi och undan Hry∂ja frá Hvóli.
Hera från Backome. Foto: www.toltaren.comHera från Backome. Foto: www.toltaren.com
Samtliga resultat och mer information om hästarna hittar du på WorldFengur (länk)
Just nu på Margaretehof skiner solen, det är lunch och många glada miner. Under förmiddagen har gångartsgrenarna avgjorts och det har visats många fina ekipage i mycket hög klass.
I V2 segrade Anne Stine Haugen och Fumi fra Stall Ovstedal med den fina poängen 7,03.
Foto: www.toltaren.com
I V1 för young riders var det enbart höga siffror och fina visningar. Alla ekipage fick över 6,3 i slutpoäng. Filippa Hellten och Máni frá Galtanesi vann med slutpoäng 7,20 (vilket hade räckt till en tredje placering bland de vuxna) med ett snitt på 8,0 för ökad tölt.
Foto: www.toltaren.com
Fyrgång för de vuxna var en riktig fröjd att se, med sju hästar på banan var det action utan paus. Filippa Montan och Röst frá Lækjamóti tog hem segern efter en otroligt jämn och harmonisk visning. De fick 8,17 i snitt för ökad tölt och 7,83 för kort tölt. Totalpoängen slutade på 7,53
Foto: www.toltaren.com
I F2 var det Helena Kroghen Adalsteinsdottir tillsammans med Viktor fra Nöddegården som knep segern med poängen 6,38 strax före IsHestNews egna Sandra Marin som red hästen Tófa Thorvarsdóttir från Stall Vita Villan till poängen 6,31
Foto: www.toltaren.com
I F1 för young rider vann Filippa Hellten och Ögn frá Runnum med poängen 6,74 strax före Konrad Axel Gylfason och Símon frá Efri-Rauðalæk med poängen 6,67.
Foto: www.toltaren.com
I F1 red Helen Gustafsson och Silfurtoppur frá Kaldback upp sig från gårdagens B-final, hela vägen till en andra plats med exakt samma poäng, 7,07. Inte nog med det tilldelades Helen även Feather Prize. Men vann det gjorde Caspar Hegardt med den fantastiska hingsten Oddi från Skeppargården. De vann på poängen 7,57.
Helen tackar Silfurtoppur. Foto: www.toltaren.comCaspar och Oddi. Foto: www.toltaren.com
Även juniorerna har ridit en final, i T8. Det var oerhört jämt mellan Kajsa Lundgren med Njall frá Krafla och Milla Logan med Fiona fra Vinkærgård, båda fick poängen 6,67 och det var domarnas röst som fick avgöra. Det blev Milla och Fiona som vann och de fick även Feather Prize!
Hreyfill från Skáneyland fick en jämn och fin exteriörbedömning på 8,35. Foto: Mette Lund Lindberg.Och med 8,54 för ridegenskaper blev Hreyfill högst bedömd på Margaretehof med 8,46 totalt. Foto: Mette Lund Lindberg.
I dag avslutades avelsbedömningen på Margaretehof i Skåne. Många fina hästar visades och högst bedömd blev hingsten Hreyfill från Skáneyland visad av Agnar Snorri Stefánsson till 8,46 totalt.
Resultat från
Margaretehof:
Källa: www.worldfengur.com
Land: SE – Bedömningstillfälle nr: 06 – 22.05.2017-23.05.2017
Bedömningsansvarig: Ann-Sofie Nellhov
Huvuddomare: John Siiger Hansen
Domare: Guðni Kristján Ágústsson, Rebecka Frey
Övrig personal: Registrator: Heimir Gunnarsson, Mätning: Nina Bergholtz
Avelsvisningen på Romme var ovanligt välbesökt, många hade kommit för att titta på Viking från Österåker. Och han gjorde ingen besviken. Idag höjde han sin totalbedömning från 8.71 på visningen 2015 till 8.78 idag. En vacker och kraftfull visning gav 9.07 i ridegenskaper! .Viking belönades med höga 9.5 för trav och han fick även samma poäng för spirit och helhetsintryck. Även exteriören höjdes från 8.24 till 8.35.
Den öppna visningen är i morgon, lördag.
Utskrivet: 26.05.2017 15:39:37
Romme 1
Land: SE – Bedömningstillfälle nr: 02 – 25.05.2017-27.05.2017
FIZO 2010 – formula for the total score: Conformation 40% – Rideability 60%
Þórálfur frá Prestbae på avelsbedömningen i Akureyri. Ryttare Þórarinn Eymundsson. Foto: Anna von Sydow.
I veckan sattes det ett nytt världsrekord på avelsbedömningen i Akureyri på norra Island. Med sensationella 8,94 i totalpoäng (Ext: 8,93 Rid: 8,95) är den gulbruna hingsten Þórálfur frá Prestbæ nu den högst bedömda islandshästen genom tiderna. Särskilt roligt för oss svenskar då Þórálfur är uppfödd och ägd av Ingar och Inga Jensen som har Prästgårdens islandshästar i Sverige och gården Prestsbær på Island och vars avel bygger på stammodern Þoka frá Hólum.
Det blir spännande att se om Ingar och Inga bestämmer sig för att ta Þórálfur till avelsklassen på VM i Holland. Det i sin tur skulle med största sannolik innebära att hingsten sedan kommer finnas tillgänglig i Sverige. Hursomhelst önskar vi Ingar och Inga-Prestsbær ett stort grattis till det nya världrekordet!