Nu har Fjolastiftelsen beslutat vilka som blir Fjolastipendiater 2018. Fjorton sökande får dela på 118 000 kronor.
Årets stipendiater är: Judit-Karin Jacobsen, Fanny Kristofferson, Alexandra Bjärrenholt, Isabella Stålhammar, Matilda Hasselgren, Mikaela Knutzon, Johannes Emanuelsson, Hanna Pramlid, Sofia Hallin, Kajsa Falk Norgren, Maria Ignerus, Hannah Österberg, Elsa Eriksson och Mimmi Lindqvist.
Fjolastiftelsen bildades 2011 av Agneta och Henrik Wingstrand för att hjälpa unga svenskar som försöka livnära sig på att arbeta med den isländska hästen.
Under måndag runt lunch har tävlingssektionen gått ut med ett förtydligande angående kvalgränserna till Sport SM. Förtydligandet hittar du nedan:
Information från TS angående kvalgränserna till sport SM 2018
OBS! Detta är ett förtydligande, inget nytt!!!
Kvalgränserna till sport-SM som sattes i höstas är baserade på att vi ska få ca 20-30 ekipage som startar i varje gren. Skulle det vara så att t ex 37 ekipage kvalar i en gren är självklart alla dessa välkomna till SM.
Visar det sig att det inte blir 20 ekipage som kvalar i en gren, får en svensk rankinglista träda in och de 20 bästa ekipagen i Sverige 2018 kvalar då till SM. Detta kan då innebära att kvalgränsen blir lägre än den som är satt.
Detta gäller för seniorerna i 1-grenarna och alla ekipage i 2-grenarna, iom att dessa inte är åldersindelade.
Magnus Skulason och Hraunar frá Efri-Raudalaek. Foto: www.toltaren.com
Tack Janet Haraldsson för rapport från avelsbedömningen på Margaretehof!
Vädret är kanon på Margaretehof och det är hyfsat mycket publik. Arrangemanget är välordnat men tidsschemat sprack ordentligt igår efter dels teknikstrul och dels att domarna drog ut på tiden på exteriörbedömningarna. De sista hästarna visades i skymningen vid 22-tiden. Poängen har överlag känts hårda och låga och de enda tre ekipagen som klarat över 8 är Flosi från Rosenlunda, Mambó från Änghaga och Isold från Skáneyland.
Ísold från Skáneyland med 8.01 som fyrgångare. Foto: Janet Haraldsson
Flosi från Rosenlunda (e. Meitill frá Kjarnholtum 1 u. Hrefna frá Holtsmúla) fick tillsammans med Mambó visningens högsta poäng, 8.12 med 7.64 i exteriörpoäng och fina 8.44 i ridegenskaper. Flosi visades av sin ägare Karin Gunnarsson. Flosi är uppfödd av Ulrika Moser.
Mambó från Änghaga (e. Geysir fra Canada u. Freydis från Killebacken) bedömdes även han till 8.12 med 8.29 i exteriör och 8.00 i ridegenskaper. Mambó visades av Reynir Adalsteinsson och är tränad av sin ägare Lena Brandsten. Uppfödare är Änghaga Islandshästar HB.
Isold från Skáneyland (e. Hnokki frá Fellskoti u. Hrisla från Skaneyland), visades av Agnar Snorri Stefansson och fick 8.09 i exteriörbedömning och 8.01 i ridegenskaper, visad som fyrgångare. Totalpoängen blev 8.04. Ísold ägare och uppfödare är Niels Lund och Sussie Lund Lindberg och det är Niels Lund som tränat henne.
Arður från Lilla Röaby, 4-årig hingst med 7.52 i bedömning. Helen Adalsteinsdottir Kroghen visade. Foto: Janet HaraldssonGladur frá Horni I, bästa 6-åriga hingst med totalbedömningen 7.84. Reynir Adalsteinsson visade. Foto: Janet HaraldssonLimbó från Änghaga, 7-årig hingst med 7.91 i bedömning. Juliane Klink visade. Foto: Janet HaraldssonPhilipus från Rosenlunda fick 8.13 för sin exteriör Foto: Janet HaraldssonTibrá från Hässleberga, bästa 6-åriga sto med totalbedömning som fyrgångare med 7.83. Foto: Janet Haraldsson
Thorvaldur Árnason och Thyrnir från Knubbo sprang på supersnabba tiden 21:90 sekunder i båda heaten.
Tack Emelie Althén för rapport och Evelyn Salmén Storgård för video!
I strålande solsken och härlig försommarvärme bjöd Passklubben Skeid in till Passkval 2 som i vanlig ordning gick av stapeln på fina Toftinge Gård norr om Norrtälje. Banan var i toppskick och många entusiastiska och förväntansfulla passekipage samlades uppe vid starten. Tävlingen bjöd på finfina prestationer och snabba tider och flera ekipage kvalade in till årets Svenska Mästerskap. Ett av Sveriges mest välmeriterade ekipage utmärkte sig direkt i första heatet i grenen P1 (250m pass). När de sedan tangerade tiden i heat nr 2 gick det ett förtjust sus genom publiken. Vi talar givetvis om Thorvaldur Árnason och hans fantastiska Thyrnir från Knubbo som sprang på supersnabba tiden 21:90 sekunder i båda heaten! Flera ekipage visade finfin form och vi i Passklubben Skeid ser redan fram emot vår Nationaldagstävling 6 juni då det bjuds på både passgrenar och ovalbanegrenar, närmare bestämt F2, V2, T3 och T4. Vi hälsar alla välkomna, nybörjare som proffsryttare, till en härlig dag med god gemenskap och snabba tider och fina prestationer! Och ni vet väl om att Passklubben Skeid ALLTID har digital tidtagning och superfina banor, allt för att det ska gå rasande fort!
Efter en och en halv sommardag rullar åskan in över ISICup Margaretehof tills det att stilpassen drar igång. Hela tre heat med starter fick vi se. Redan i första heatet satte Johanna Magnusson och Bodi från Åleby och Katie Sundin Brumpton med Simon frá Efri-Raudalæk standarden. I andra heatet kom Elise Harrysson och Lilja från Horshaga i full fräs och fick bland annat två 9,0 för passkvalité och två riktigt bra tider 8.2 och 8.0. Elise, som rider sitt första år som senior kom på en tredjeplats totalt trots en nolla i första nedtagningen.
De här fantastiska prestationerna till trots var det ändå tredje heatet som imponerade mest. Alli, Adalstein Adalsteinsson, och Tumi fra Borgarholi visade upp två jämna löp som i sig var helt otroliga. Totalpoängen blev 8.05. Direkt efter Alli beträdde våra världsmästare banan. Magnus och Valsa gjorde det igen! De gjorde två löp som var så nära perfektion man någonsin kommit.
Alli, Magnús och Elise. Vilka otroliga passprestationer! Foto: Töltaren/Sofie Lahtinen Carlsson
Det är svårt att beskriva hur löpen såg ut. Det är sånt samspel mellan ryttare och häst. Sedan att Valsa har en otrolig pass tror jag ingen har missat. Efter första löpet var det vittring på världsrekordet, om bara löp två var lika bra. Det var det inte – det var bättre! Kraft, balans och en sådan koncentration, ja det var inte konstigt att de belönades med den högsta poängen genom tiden. Hela 9.50 i totalpoäng!
Bland ungdomarna segrade Maja Nyman Blitskov tillsammans med Ljóni frá Keitillsstöđum med 6.83. Märta Björsell och Katla frá Arnanesi tog hem segern för juniorer.
Ishestnews har fått tillåtelse att dela Brösarpsgårdens film av Magnús och Valsas ritt där de slog sitt egna världsrekord. Vi har själva tittat flera gånger och det är så mjukt och fint att vi knappt ser vad som händer. Se och njut!
Full sula! Alli och Tumi var rejält snabba idag. Foto: Töltaren/Sofie Lahtinen Carlsson
I dagens P1 250 m pass skrällde Adalsteinn Adalsteinsson och Tumi fra Borgarhòli till med en riktigt snabb tid, 21.63. Inte långt från världsrekordet 21.41 och troligen den snabbaste tiden under 2018.
Tvåa Charlotte Cook med sin speciella ridstil, som tillsammans med Saela frá Thoreyarnupi fick tiden 22.12, trea Mette Aagard på Frodi frá Laugarbóli, 23.75.
Bästa young rider blev Ida Lindqvist och Vatnadis från Oruplund, 26.04.
Man kan minska luftmotståndet som Charlotte Cook Foto: Töltaren/Sofie Lahtinen CarlssonIda Lindkvist och Vatnadis blev bästa ungdomen Foto: Töltaren/Sofie Lahtinen Carlsson
Finnur Bessi Svavarsson och Kristall fra Búlandi kommer. Foto: Sofie Lahtinen Carlsson
Helgen den 26-27 maj fylls Axevalla travbana med ett 70-tal islandshästekipage, och många av dem är toppekipage som tävlar på hög nivå. Tävlingen är Gaedingakeppni – en fartfylld tävlingsform för alla åldrar där vinnaren är en äkta Gæðingur, hästen alla vill rida.
Tävlingen anordnas av den skaraborgska islandshäst-föreningen Frigg, och tävlingen lockar både skaraborgska och mer långväga ekipage. Tävlingen är en kvaltävling till SM och landslagsuttagning. I år arrangeras de Nordiska Mästerskapen i skånska Everöd i augusti. Sverige har flera mästartitlar att försvara på NM och några av dessa mästarhästar är på plats på Axevalla. Svenska Islandshästförbundets uttagningskommittée kommer vara på plats på Axevalla i helgen.
Målet med Gæðingakeppni är att hitta den bästa ridhästen som på isländska kallas för Gæðingur.
Domarna vill se en häst med mycket utstrålning, glädje, energi och stor samarbetsvilja. Mycket rörelser, tempo, vilja och power belönas och uttrycksfullhet är en viktig del i bedömningen. Tävlingen i helgen döms av fem domare, tre från Sverige samt två från Danmark och Island.
Helgen grenar är GDA (senior fem gångarter), GDB (senior fyra gångarter), GDY (ungdomsklass 18-21år), GDT (tonårsklass 14-17 år), GDK (barnklass upp till och med 13 år) samt Gaedingatölt (ren töltklass). Poängskalan i en gaedingatävling sträcker sig mellan 5-10 och ekipagen bedöms bara på långsidorna samt på passbanan. Med 70 anmälda ekipage innehåller helgen många skaraborgare som kommer att försöka SM-kvala, och toppekipage som tävlar på både nationell och internationell nivå. Under lördagen är det uttagningar mellan 9 och 18 och på söndagen går finalerna mellan 9 och 16, allt sker på travets innerplan.
Friggs Matilda Larsson och Júdit från Rösseberga tävlar GDB. Foto: Töltaren/Sofie Lahtinen CarlssonEyjólfur Thorsteinsson och Háfeti frá Úlfsstödum, kommer till Axevalla Foto: Töltaren/Sofie Lahtinen Carlsson
Please find below the latest news from FEIF, the International Federation of Icelandic Horse Associations.
FEIF is bringing people together in their passion for the Icelandic horse. More information can be found on our website: www.feif.org .
Ride to Reykjavik
This year’s FEIF virtual ‘Ride to Reykjavík’ has reached the final home stretch. Having started off in August 2018, around 70 riders added up all ridden km to cover the distance from wherever home is to Landmót 2018 in Reykjavík. The first team Toon (town) Army from southern Scotland has just ‘arrived’, others are nearly there – follow the link for more info.
All participating riders, please note that with the new data protection legislation you need to give your consent for us to keep your name, contact details and distance from home to the destination of this ride, and the next one, ‘Back to Berlin’ 2019. The new returns form for your ridden km May 2018 will make sure you will remain in the communications loop. Happy tölting!
Landsmót 2018 in Reykjavík
One of the largest events of the ‘International Iceland horse family’ in 2018 will be Landsmót in Reykjavik. The first Landsmót was held at the Thingvellir National Park in 1950, and has since then grown into the full bi-annual country festival that it is today. The Landsmót area is transformed into a village featuring a large camp site, markets with a variety of goods, children’s playgrounds, a line-up of Icelandic entertainers performing during the week, and a number of Icelandic food vendor offering a wide variety of culinary choices.
The event is a week long, acquiring over 100 volunteers. Working at Landsmót is a great way to meet other people who share your enthusiasm over horses, so if you would like to be on board, follow the link to the official Landsmót website for more information.
Nordic Championships 2018 (NC)
The Nordic Championships for Icelandic horses will be held on August 7-12, 2018 at the beautiful competition grounds of Margaretehof in the south of Sweden, just outside the city of Kristianstad. Riders and horses from all the Nordic countries will meet and compete for the medals in a high class sport event and Gaedingakeppni competitions. More …
Mid European Championships (MEM)
From August 9-12, 2018 the Mid European Championships will take place in St. Radegund, Austria at the competition grounds of Islandpferde Reithof Piber. The preparations for this high class sport event for individual riders and national teams are in full swing and the anticipation for the event is great!
Schweizermeisterschaften und FYC Qualifikationsturnier
01-Jul – 08-Jul
Iceland
Víðidalur
Landsmót hestamanna
10-Jul – 15-Jul
Sweden
Borlänge
Svenska Mästerskapen
12-Jul – 15-Jul
Austria
St. Radegund
Österreichische Meisterschaften
12-Jul – 15-Jul
Denmark
Herning
DM 2018 Sport og Gæðingakeppni
12-Jul – 15-Jul
Norway
Grimstad
Norgesmesterskap NM
13-Jul – 15-Jul
Finland
Ypäjän
Islanninhevosten Suomenmestaruuskilpailut 2018
18-Jul – 22-Jul
Germany
Kaufungen
DIM Kaufungen 2018
18-Jul – 22-Jul
Iceland
Samskipavöllurinn
Íslandsmót allra flokka
FEIF International Breeding Shows until 27 July 2018
23-May – 24-May
United States of America
Lettleiki Icelandics
24-May – 27-May
Denmark
Herning 1
24-May – 26-May
Sweden
Romme
25-May – 26-May
Austria
St. Radegund
28-May – 01-Jun
Iceland
Vorsýning á Akureyri
28-May – 01-Jun
Iceland
Vorsýning Brávöllum á Selfossi
28-May – 29-May
Iceland
Vorsýning Stekkhólma á Fljótsdalshéraði
01-Jun – 03-Jun
Sweden
Backome
04-Jun – 08-Jun
Iceland
Vorsýning Gaddstaðaflötum við Hellu -fyrri vika
04-Jun – 08-Jun
Iceland
Vorsýning Hólum í Hjaltadal -fyrri vika
04-Jun – 08-Jun
Iceland
Vorsýning Spretti í Kópavogi -seinni vika
09-Jun – 10-Jun
Canada
Vernon BC Camada
11-Jun – 15-Jun
Iceland
Vorsýning Borgarnesi
11-Jun – 15-Jun
Iceland
Vorsýning Gaddstaðaflötum við Hellu -seinni vika
11-Jun – 15-Jun
Iceland
Vorsýning Hólum í Hjaltadal -seinni vika.
11-Jun – 15-Jun
Iceland
Vorsýning Víðidal í Reykjavík
12-Jun – 14-Jun
Sweden
Wången
13-Jun – 15-Jun
Germany
FIZO Heesberg
16-Jun – 17-Jun
Sweden
Mönsterås
19-Jun – 21-Jun
Sweden
Axevalla
22-Jun – 24-Jun
Denmark
Herning 2
23-Jun – 24-Jun
Germany
FIZO Neuler
25-Jun – 26-Jun
Germany
FIZO Lingen
26-Jun – 27-Jun
Sweden
Stenholmen Juni
27-Jun – 29-Jun
Denmark
Hedeland
28-Jun – 30-Jun
Norway
International Utstilling Tresfjord
07-Jul – 08-Jul
Iceland
Landsmót í Víðidal
22-Jul – 24-Jul
Sweden
Romme 2
23-Jul – 03-Aug
Iceland
Selfoss
You receive this newsletter because you are a member of a FEIF Committee, licensed judge or trainer, participant in a FEIF activity or member of the board of a member association of FEIF. You can unsubscribe from receiving this newsletter at any time by contacting the FEIF Office at office@feif.org .
This message was sent to you by an automated procedure using the FEIF mailing list.
Go to www.feif.org/news to add other people to this free mailing list.
The most up to date version (with daily updates) of the FEIF WorldRanking is always available on Internet: www.feif.org .
Addresses of member associations, board, committees, licensed judges and trainers and other officials can be found at www.feif.org/contacts .
News, recent documents and events are also available as news feeds (RSS), ready to be added to your own website. Read more about it at www.feif.org/rss .
Under ISICup Margaretehof var det många flotta ekipage med, men ett som stack ut lite extra var Johanna Asplund och den musblacka hingsten Bo∂i från Åleby som presterade både femgång, stilpass och tölt på en mycket hög och jämn nivå. Efter att ha ridit upp sig från B-final slutade Johanna och muskelpaketet Bo∂i på andra plats i femgången och vann även domarnas pris för god ridning. Nedan följer en intervju Johanna har gjort med Ishestnews.
Foto: Sofie Lahtinen Carlsson
Berätta lite om dig själv och vem du är!
Jag är uppväxt i Sundsvall men flyttade söderut för att jobba med hästar efter gymnasiet. Jag hade turen att hamna hos Vignir Jonasson och stannade där ngr år för att sedan gå islandshästutbildningen på Strömsholm. Där blev jag b-instruktör, c-tränare och lokalklubbsdomare. Nu driver jag tillsammans med Ida Larsson ett stall utanför Linköping där vi tar emot hästar på in/tillridning, försäljning samt träning inför visning. Jag har kurser och lektioner både hemma och borta samt att vi har hingsstation med Bodi från Åleby och snart även Vakandi från Askhagen.
Beskriv känslan efter helgen, blev tävlingen som du hade hoppats på?
Känslan efter helgens tävlingar är fantastisk! Jag hade som mål innan säsongen att rida på uppåt 7,50 i stilpass och få över 7 i femgång. Och nu uppnådde jag det redan nu. Tävlingen blev mycket bättre än jag hoppats på.
Foto: Sofie Lahtinen Carlsson
Hur ser din långsiktiga träning ut på hemmaplan? Har du någon träningsfilosofi?
Hemma tränar jag varierat med Bodi. Jag varvar ridning ute längs vägar och i skogen med ridning i paddock och att han får följa med som handhäst. Jag vill ha en uppmärksam häst som är lätt i handen och som tycker det är kul att jobba. Jag försöker göra det lätt för hästen att göra rätt.
Hur laddar du upp inför tävling på bästa sätt? Både träningsmässigt och mentalt?
Inför tävling försöker jag hitta det upplägget som passar just den hästen bäst. Med Bodi brukar jag rida lite lättare pass när det närmar sig tävling samt att han får vila sista dagen innan så han har energi till hela tävlingen. Mentalt brukar jag försöka sätta upp realistiska mål för vad vi kan prestera just då, mål som inte är beroende av vad andra gör eller presterar.
Beskriv Bo∂i lite för oss som inte känner honom. Bodi är en 10 årig hingst som jag äger tillsammans med min syster och pappa. Vi har haft honom i fem år. Bodi är otroligt mjuk med hög ridbarhet och ett fantastiskt lynne. Han ställer upp på vad jag än ber om.
Vad har ni för mål den här säsongen?
Målet för säsongen är att prestera minst lika bra på sm som nu så får vi se hur långt det räcker.
Grattis till de svenska tjejerna Johanna Häggman, Sandra Jonsson, Elin Bössfall och Lisa Lantz Cronqvist
Tack Emelie Althén och Lisa Lantz Cronqvist för reportage från en högtidlig dag!
Vårt gemensamma äventyr startade hösten 2014 under en Islandsresa i uppLEVAs regi. Detta var startskottet och efter ett halvårs arbete på gården Björg utanför Akureyri var det dags för Lisa Lantz Cronqvist att påbörja nästa äventyr på sagoön, 3 års studier vid universitet Hólar på norra Island! Dessa 3 år har innehållit stora utmaningar, fantastiska upplevelser och enormt mycket ny kunskap och nyttiga erfarenheter. Lördagen den 19 maj var det dags för Lisa och de övriga 16 eleverna att ta examen där de då äntligen fick sin kandidatexamen i ridning och ridundervisning. Fyra killar och tretton tjejer från Island, Sverige, Tyskland och USA fick på lördagseftermiddagen kläs i de blå FT ”Félag Tamningamanna”-kavajerna. Eleverna inledde lördagen med det sedvanliga FT-mötet där föreningen förklarade innebörden av medlemskapet. För att erhålla den blå kavajen med den röda kragen måste man avklara de tre åren på universitetet Hólar samt vara medlem i FT. Det är dock ingen skyldighet att gå med i föreningen även om man tar examen. Under lördagens avslutningsceremoni visade examenseleverna upp ett axplock av de prov och de kurser de under dessa tre år genomfört. Som åskådare fick man nu mer insyn i vad eleverna har fått göra under sina år på skolan. Intagningsprov, inridning av unghästar, ridprov, avelsvisning och mycket mer visades upp! Hela ceremonin inleddes med en imponerande kadrilj till tonerna av Queens ”I want to break free”. När uppvisningarna var klara kom hela klassen inridandes på banan iklädda vita ridbyxor, vit skjorta och slips för att ta emot de blå kavajerna. Samtliga elever red in till detta på de femgångshästar som de haft under sitt tredje och sista år på skolan. Som avslutning red de upp på kullen ovanför ovalbanan. En otroligt häftig och mäktig avslutning, flaggorna vajade i den friska vinden, höga snöklädda berg i bakgrunden och de blå kavajerna som lyste upp det i övrigt karga landskapet. Efter detta samlades alla uppe vid kyrkan för att ta de traditionsenliga bilderna tillsammans med lärarna och sina hästar. Under denna helg pågick även en WR-tävling på den nya ovalbanan som byggdes inför Landsmót 2016. Många fina ekipage deltog, däribland samtliga elever som nu tagit examen. Söndagens finaler och passgrenar fick skjutas upp till måndagen så det isländska vädret visade upp sig från sin sämre sida med stormvindar och snöfall. Nu är detta äventyr avslutat och nu väntar en spännande höst för Lisa och de andra som nu ska börja arbeta och utveckla sina verksamheter på Island och i en rad andra länder. Vi önskar alla examenselever STORT lycka till!
Häftigt och mäktigtI want to break free!Lisa Lantz Cronqvist och Drift frá HólumSnart kavajdagsEtt gäng stolta hästtränare
Avelsvisningen på Romme bjöd på många vackra och talangfulla hästar som fick höga poäng.
Högsta poäng under visningen fick Fengur från Backome (e. Álfur frá Selfossi u. Fóla frá Kirkjubae) som är just både vacker och talangfull. Han fick hela 8.70 i totalpoäng med 8.63 för sin exteriör, hela 9 för huvud och proportioner, 9.5 för hovar och 8.5 för hals-make-bog samt rygg och kors. Niorna duggade tätt även för ridegenskaperna, då för tölt, trav, spirit och helhetsuttryck. För pass, galopp oh sakta tölt fick Fengur 8.5. Fengur visades av Vignir Jónasson.
Fengurs mamma Fjóla var en av Ishestnews favoriter på Landsmót i Hella 2008 och att hon idag verkar i svensk avel tack vare familjen Wingstrand på Backome islandshästar ska vi vara mycket glada för.
Fjóla frá Kirkjubae med Eva Dyröy i sadeln under Landsmót i Hella 2008 Foto: Yvonne Benzian/ishestnews.se
Näst högsta poängen på Romme gick till fyrgångsstoet Kleópatra från Backome (e. Tígull fra Kleiva, undan Kvika vom Forstwald, även hon en favorit under VM i Brunnadern, Schweiz).
Kleópatra fick 8.31 i totalpoäng med 8.41 för sin exteriör. För hovar fick hon fina 9.5 och för ridegenskaper slutade poängen på hela 8.24 med 9.5 för sin fantastiska galopp och 9 för tölt, trav, spirit, helhetsintryck samt sakta galopp. Även Kleópatra visades av Vignir Jónasson.
9.5 för sin vackra galopp, Kleópatra från Backome Foto: Töltaren/Sofie Lahtinen CarlssonKvika vom Forstwald under VM i Schweiz Foto: Yvonne Benzian/ishestnews.se
Mósart från Smedjan (e. Viktor fra Diisa u. Minning från Margaretehof) fick Rommes tredje högsta poäng, 8.28 med 7.98 för sin exteriör och 8.48 för ridegenskaper med 9 för spirit och sakta tölt och 8.5 för tölt, pass, galopp och helhetsintryck. Mósart som är 6 år visades av Vignir Jónasson.
5-åriga Kjarval från Knutshyttan (e. Oliver frá Kvistum u. Svala från Knutshyttan) visades fint av sin ägare och uppfödare Gardar Gislason. Kjarval fick 8.26 i totalpoäng med 8.26 för sin exteriör med 9 för hovar samt 8.5 för hals-manke-bog och proportioner. I ridegenskaper blev poängen 8.27 med 9 för tölt, spirit och helhetsintryck samt 8.5 för trav och galopp.
Fagra från Backome ( fem år e. Prins från Knutshyttan och även hon efter Fjóla från Kirkjubae) hade också hon en bra dag i solen på Romme. Det vackra stoet fick 8.55 för sin exteriör med 9 för hals-manke-bog samt proportioner samt 8.5 för huvud, rygg och kors samt hovar. I ridegenskaper fick hon 9 för helhetsintryck samt 8.5 för tölt, trav, galopp, spirit, sakta tölt och sakta galopp. Fina poäng för fyrgångsstoet Fagra.
Leia från Källarbacken (e. Spuni frá Vesturkoti u. Ást frá Galtastödum) blev näst högst bedömda 6-åriga sto. Hon fick totalpoängen 8.16 med 7.94 för sin exteriör och 8.30 för ridegenskaper med 9 för spirit och 8.5 för tölt, galopp, helhetsintryck och sakta galopp. Leia visades av Daniel Ingi Smárason.
Fyrgångshingsten Höskuldur fra Lian (e. Gisli fra Lian u. Leira fra Lian) fick totalpoängen 8.14 med hela 8.39 för sin exteriör med 9 för huvud samt rygg och kors och 8.5 för hals-manke-bog, proportioner och hovar. 7.97 blev utdelningen för ridegenskaper med 9 för helthetsintryck samt 8.5 för tölt, trav, galopp, spirit, sakta tölt och sakta galopp.
Ask från Flottatjärn (e. Rökkvi frá Hárlaugsstödum u. Aska från Rämnå), även han fyrgångshingst fick härliga “nian” för tölt och spirit, med totalpoängen 8.11, varav 8.33 för sin exteriör och 7.95 för ridegenskaper. Ask visades av Johan Häggberg.
Mósart från Smedjan, bästa 6-åriga hingst Foto: Töltaren/Sofie Lahtinen CarlssonBästa femåriga hingst, Kjarval från Knutshyttan Foto: Töltaren/Sofie Lahtinen CarlssonVackra Fagra från Backome i solskenet Foto: Töltaren/Sofie Lahtinen CarlssonLeia från Källarbacken efter Spuni frá Vesturkóti Foto: Töltaren/Sofie Lahtinen CarlssonHöskuldur fra Lian in action Foto: Töltaren/Sofie Lahtinen CarlssonFyrgångshingsten Ask från Flottatjärn blev näst högst bedömda hingst 7 år och äldre med 9 för tölt och spirit Foto: Töltaren/Sofie Lahtinen CarlssonKappi från Knutshyttan, bästa 4-åriga hingst med 7.77 i totalpoäng Foto: Töltaren/Sofie Lahtinen Carlsson
Utskrivet: 26.05.2018 17:31:52
Romme
Land: SE – Bedömningstillfälle nr: 03 – 24.05.2018-26.05.2018
FIZO 2010 – formula for the total score: Conformation 40% – Rideability 60%
En video där Katerina tävlar Spyrna i Tölt in Harmony samt T7
Belgiska Katerina behöver låna en häst till FEIF Youth Cup!
I år går FEIF Youth Camp här i Sverige, närmare bestämt på Axevalla 28 juli till 4 augusti. Den belgiska ryttarinnan, Katerina Vlachos brukar rida stoet Spyrna vom Römerhof och har med henne kvalificerat till Tölt in Harmony, T7 och flagglopp.
Nu har Spyrna fått insulinresistens och får inte utsättas för den stress som en långväga transport innebär. Spyrnas veterinär har avrått ägaren att låta Spyrna resa.
I och med det behöver Katerina få låna en häst till FEIF Youth Cup och de har bett Ishestnews att lägga ut en förfrågan.
Spyrnas ägare beskriver Katerina som “en mjuk, lite blyg och ansvarstagande 15-åring. Katerina har ridit sedan hon var 6 år, både dressyr och islandshäst sedan hon blev 9 år. Hon har varit belgisk mästare i T7 och T5 och har också tävlat i V5 och T4. Hon har också tränat pass men aldrig tävlat i någon passgren”.
Att få vara med på Youth Cup har länge varit Katerinas dröm och hon hoppas nu att ändå kunna vara med.
Ifall du har en häst som du tror kan passa Katerina och som du kan tänka dig att låna ut så ska du kontakta Spyrnas ägare Miet Vanderhallen via e-mail: orri@live.be.
Tänk att ena dagen tävla på ovalbana och en annan tävla fälttävlan. Med samma häst! Det är just vad Ida Öberg och hennes ”Faxi” gör. Igår, den 26 maj, debuterade de i P70 i fälttävlan på Dagstorps Ryttarförening och de gjorde det med den äran. Ida och Faxi fick 60.25% i dressyren, nollade hoppningen och var bara 1 sekund från optimaltiden i terrängen. De slutade på femte plats bland elva startande.
Ekipaget tävlar även i V5 och T8 och där har de fått 6.5 för skritt och trav och 6.0 för tölt. Förra året kvalade de till Gaedinga-SM och planen är att försöka kvala i år igen. Inför förra årets SM hade Ida otur och bröt armen.
Hopptävling på RibbersborgI terrängen på Dagstorp
9-åriga Faxi, eller Snarfaxi från Tallarna som han heter i stamtavlan, och 13-åriga Ida möttes på turridning. Ida och hennes mamma red en tur och i täten red Alice Akkerman som sedan startade eget, Österlens Tölthästar. Alice skulle sälja Faxi men lät Ida tävla honom.
– Han ska inte säljas utan vara kvar hos dig, sa Alice som såg hur bra Ida och Faxi passade ihop.
Sagt och gjort, Ida fick ta honom på prov och efter ett halvår köpte familjen honom.
– Faxi kunde nästan ingenting, skrattar Ida. Vi kunde kanske tölta 50 meter. Han har utvecklats enormt och är både jättesnäll och arbetsvillig.
Ida och Faxi tränar mångsidigt, dressyr, gångarter, hoppar, rider uteritter och tricktränar.
Blågul rosett på Sleipnirs ängar
När Ida var liten fanns det mini-shettisar i familjen och sen gick Ida på vanlig ridskola.
– Min plan var att ha en fin hopphäst, berättar Ida. På vår första Pay and Jump skämdes jag lite över att jag kom med en islandshäst. En islandshäst är ju knappast avlad för att hoppa.
En av anledningarna till att Faxi är så duktig på hopp- och dressyrbanan tror Ida är hans fina och rena galopp. Men det kräver en hel del av ryttaren ändå.
– Faxi har en fjärde gångart och den kan ställa till det, förklarar Ida. Om jag inte är försiktig är det lätt hänt att han slår över till tölt. Speciellt från skritt till trav och från halt till trav är det extra känsligt.
När Ishestnews frågar om Ida får många kommentarer om sin islandshäst när hon är på vanlig tävling berättar hon att hon ofta knoppar manen. Då är det inte så många som reagerar. Men när manen är ute så får de kommentarer och nästan alltid positiva sådana.
– Speciellt får vi kommentarer om hans svans som har en sådan häftig färg.
Ida och Faxi tränar för flera olika instruktörer, bland andra James Faulkner i gångartsridning, Ted Velander i hoppning och terräng och Charlotte Kulneff i dressyr. Och så Alice Akkerman på Österlens Tölthästar som varit med hela vägen.
–Alice har verkligen hjälpt oss hur mycket som helst, förklarar Ida.
Faxi är en speciell och lite känslig häst som är noga med vem han umgås med och avvaktande mot människor han inte känner.
– Det är nästan som att han har två olika temperament, menar Ida. Ibland kan han kännas gammal och sömnig, ibland kan han bli het och hetsig.
Islandshästen har nog gjort entré i familjen för att stanna. Idas mamma är nu stolt ägarinna till Hrafntinna och Ida förklarar att även om Hrafntinna är rädd för bommarna så har hon redan visat hopp-skills.
Idag skäms inte Ida längre.
– Jag är så stolt över att ha en sådan mångsidig häst!
Det blir spännande att fortsätta följa Ida och Faxi. Vill du följa dem på Instagram så heter de rida_e_livet där.
Faxi kan stegra på kommandoSvansen som får kommentarer
Ettan och tvåan i GDA! Dreki och Eyjó samt Tristan och Josefin. Foto: Töltaren/Sofie Lahtinen Carlsson
Helgens Gaedingakeppnitävling arrangerad av föreningen Frigg blev en gemytlig succé. Banan på Axevalla har “allt”, stallar, campingplats, en väldigt bra bana och sist men inte minst en familjär och fin stämning tack vare alla från Frigg som ställde upp som funktionärer. Vi ser fram emot fler tävlingar på den fina banan framöver.
Tävlingen är enligt “Nivå 1” vilket innebär fem domare och att landslagskommitén är på plats. I vuxenklasserna är det hästen som tävlar och det är fritt fram att byta ryttare. I klasserna för de yngre är det istället ryttarna som tävlar.
Klassen GDA eller A-flokk (femgång) vanns av Dreki frá Útnyrdingsstödum med Eyjólfur Thorsteinsson som ryttare med poängen 8.784. På andra plats Tristan frá Hasaeti med ägarinnan Josefin Birkebro med 8.700. Tristan har tidigare visats som fyrgångshingst med den äran. Han har 9 för tölt, galopp och spirit och 8.5 för trav. Passen har man väntat med men planen är att han snart ska visas som femgångare. Det ska bli spännande att följa.
Trea i GDA blev Hlekkur fra Løvik och Mona Tysland Lillehagen, 8.509.
Tristan och Josefin visar pass med den äran Foto: Töltaren/Sofie Lahtinen CarlssonHlekkur fra Løvik och Mona Tysland Lillehagen, trea i GDA Foto: Töltaren/Sofie Lahtinen Carlsson
Inför finalen i GDB eller B-flokk (fyrgång) fick Eyjólfur Thorsteinsson ett kärt problem. Hans hästar låg nämligen på första, andra och tredje plats inför finalen. Eyjó valde att rida Neisti frá Holtsmula 2 och det var ett bra val då de vann med poängen 8.711. Sambon Vigdis Matthiasdottir fick rida Hlekkur frá Thingnesi och de knep andraplatsen med poängen 8.546. Tredjeplatsen till Safir fra Kleiva med Anne Fornstedt i sadeln, 8.371.
Neisti och Eyjo vann GDB Foto: Töltaren/Sofie Lahtinen CarlssonNeisti och Eyjo och så tvåan Hlekkur med Vigdis Foto: Töltaren/Sofie Lahtinen CarlssonTrea i GDB blev Safir och Anne Foto: Töltaren/Sofie Lahtinen Carlsson
Dags för GDY för ryttare som är 18-21 år. Här är det ryttaren och inte hästen som vinner eventuella priser.
I täten kom Hannah Österberg och Börkur fra Kleiva efter en samstämd och välriden visning. De fick 8.544 och riktigt fina poäng för vilja (8.580) och form (8.600) som bedöms i klassen.
Tvåa Izabella Jelldeus-Silvander och Silfra från Rosendal 8.284. Andraplatsen var extra fin då man under veterinärbesiktningen avgjorde att Silfra skulle ridas bettlöst så ekipaget red för första gången någonsin med ett hackamore. Trea blev Hannah Nero och Riddari frá Hofi, 8.220.
Hannah och Börkur – ett samspelt ekipage Foto: Töltaren/Sofie Lahtinen CarlssonIzabella och Silfra, för första gången med hackamore Foto: Töltaren/Sofie Lahtinen CarlssonTredjeplacerade Hannah Nero och Riddari samt fyran Rebecka Fritzell och Hrókur Foto: Töltaren/Sofie Lahtinen Carlsson
I GDT – tonåringar 14-17 år, bedöms förutom gångarterna även sits och inverkningar. Roligt var att alla tonåringarna i finalen fick bra poäng för just sitsen, det bådar gott för framtiden.
I topp kom Matilda Husbom med Sóllilja frá Álfhólum. Det syntes tydligt att gaedingakeppni är något ekipaget trivs med. Sóllilja har ju mycket “go” och trivs på gaedingabanan. De fick poängen 8.415. Tvåa Tinna Lindsten och Saevar frá Hvammi och trea Maia Leikermoser Wallin och Hljómur frá Túnsbergi, 8.270.
Matilda och Sóllilja trivs på Gaedingabanan Foto: Töltaren/Sofie Lahtinen CarlssonTinna och Saevar kom tvåa i GDT Foto: Töltaren/Sofie Lahtinen CarlssonMaia och Hljómur töltar in på tredjeplatsen i GDT Foto: Töltaren/Sofie Lahtinen Carlsson
Barnklassen (upp till och med 13 år) hade två tävlande där vinsten gick till Josepine Williams och Taktur frá Bjarnanesi, 8.274 och andraplatsen till Ofelia Bohner på Gauti frá Litlalandi, 8.200. Fint ridet av båda!
Josefin och Taktur vann Barnklassen Foto: Töltaren/Sofie Lahtinen CarlssonOfelia och Gauti kom tvåa! Foto: Töltaren/Sofie Lahtinen Carlsson
Inför finalen i GDTölt – Gaedingatölt som är en inofficiell gren, blev det en del strykningar. Trots detta fick vi se riktigt fina ritter i A-finalen och alla som var med red upp sina poäng i finalen. Vann gjorde Lukka från Hästabet och Helena Stadin med 8.215, tvåa Albin från Ullstorp och Åse Ericson, 8.165 och trea Hvikur från Navåsen med Carina Dahlvid, 8.080
Lukka och Helena vann Gaedingatölten Foto: Töltaren/Sofie Lahtinen CarlssonGlada pristagare i Gaedingatölten. Foto: Töltaren/Sofie Lahtinen Carlsson
Låter det en smula galet att planera en ridtur på 60 mil? Och att tänka sig rida den på tre veckor? Med tre hästar?
Det är precis vad Mirjam Horn har bestämt sig för att göra.
– Jag har rätt nyligen sagt upp mig från mitt jobb och funderade på vad jag skulle göra på semestern som inte blir för dyrt, förklarar Mirjam. Så tänkte jag att hästarna är ju mina bästa kompisar och att vad kan vara bättre än att ha semester med dem?
– Först var en ritt i fjällen på tapeten, det har vi gjort förut. Eller Pilgrimsleden mot Trondheim.
Efter inspiration från Island där man ju innan hästtransporternas tid alltid red mellan tävlingarna bestämde sig Mirjam för att rida mellan SM i Borlänge och NM på Margaretehof i Skåne.
– Vägen blir utmaningen, förklarar Mirjam. Sverige är inte anpassat för att förflytta sig till häst, det kan bli svårt att komma fram. Det finns motorvägar, cykelvägar och vattendrag som kan vara svåra att komma över.
Mirjam ska rida med sina tre valacker, Rjómi från Lindnäs, Nói från Kattskallen och Ari från Kattskallen. Nói och Ari är Mirjams egna uppfödningar. Hästarna är vana att gå ihop och att följa med som handhäst. För någon vecka sedan visade Mirjam dem på avelsvisningen på Romme och de är i bra kondition.
– Nu ska de få äta upp sig så att de har hull att ta av. Inför visningen red vi långa skrittrundor och de går snabbt ner i vikt av det och behöver hull när vi startar vår långtur.
– Vi har tränat på olika saker vi kan stöta på under vår ritt. Lastbilar, timmerbilar, stadsmiljöer och annat som en häst kan uppleva som farligt.
Mirjam har kvalat in till SM i pass med Rjomi men har bestämt sig för att hoppa över tävlingen för att ge honom de bästa förutsättningarna för långritten.
Planen är att Mirjam ska rida en häst i två timmar, en häst bär packningen och en häst går utan något. Efter två timmar ska de pausa och sedan blir det hästbyte. På så sätt ska de snitta cirka tre mil om dagen.
– Just nu håller jag på att detaljplanera den första etappen, från Borlänge till Tiveden. Vi kommer att behöva övernattning där hästarna kan beta. Själv kan jag bo i tält men allemansrätten gäller bara mig, inte hästarna. För dem behöver jag markägarens tillstånd för att övernatta. För att klara de långa dagspassen behöver hästarna få beta 10-12 timmar per dygn.
Mirjam har ett stort kontaktnät av islandshästvänner runt Sverige. Och så hoppas hon att hon via Facebook ska få hjälp med både övernattningar och också ridsällskap.
– Det vore extra roligt om andra slöt upp på vissa sträckor och vi fick guidning och ridkompisar.
Hovslagare är redan inbokad i trakten av Jönköping. Och så räknar Mirjam med att de måste ha en till två vilodagar.
– Jag kommer behöva tvätta både mina kläder och hästarnas utrustning då och då, säger Mirjam.
Mirjam är anlitad som tävlingsläkare på både SM i Romme och NM på Margaretehof så hon måste vara på plats när tävlingarna börjar.
– Skulle vår plan inte fungera så kommer jag att bryta ritten, det finns ingen prestige i att fullfölja ritten, förtydligar Mirjam. Jag utsätter inte hästarna för risker eller överansträngning. Det kan ju också vara så att vädret gör planen ohållbar.
Ifall du vill rida med en bit, erbjuda Mirjam och hästarna boende eller har förslag på framkomliga vägar att rida så har Mirjam en sida på Facebook som heter Mästerskapsritten dit du kan skicka meddelanden. Eller så kan du kontakta henne via mail: mirre.horn@gmail.com
Daniel Ingi och Felix. Foto: Töltaren/Sofie Lahtinen Carlsson
Gæðingakeppni är på stark frammarsch i Sverige och tävlingarna duggar tätt. I skrivande stund pågår SM-kval i Mönsterås och förra helgen hölls kval på Romme. Där slog Felix från Änghaga till med årets hitintills högsta poäng, 8,95 i finalen med idel 9:or för pass, form och vilja. Felix har tillsammans med sin tränare och ryttare Daniel Ingi (Danni) Smàrason gått från klarhet till klarhet i femgång de senaste åren och det blir spännande att se ekipaget i A-flokk på GKSM till sensommaren.
Högst ridbedömning till Tristan med Josefin Birkebro som visade Foto: Töltaren/Sofie Lahtinen Carlsson
Avelsvisningarna på Backome gick av stapeln i värmeböljan 1-3 juni. Kvaliteten på hästarna var hög och många hamnade över den eftersträvade “åttan”. Backome är en riktigt bra plats för visning med möjlighet att köpa lunch och fika, bra banor och ett fint ridhus. Det märktes genom att även publiken hittar hit, visningen var välbesökt.
Lena Liedbert “speakade” på ett föredömligt sätt och presenterade varje häst för publiken.
Högst totalpoäng fick skimmelhingsten Gladur från Sundabakka (e. Kraftur frá Bringu u. Gráskjóna från Lönneberga ue. Gráskjóni från Tåkern). Gladur, som visades i klassen 7 år och äldre, fick 8.54 i exteriörbedömning med 9.5 för hovar och 9 för proportioner. I ridbedömning fick han fina 8.8 med 9 för både trav, pass, spirit och helhetsintryck. Passen hade utvecklats rejält från förra året. Gladur visades av sin ägare och uppfödare Vignir Jónasson.
Visningens näst högsta totalpoäng och högsta poängen för ridegenskaper fick Tristan frá Háseti (e. Frosti frá Efri-Raudalaek u. Tibrá frá Bulandi ue. Thorri frá Thúfu i Landeyum). Tristan som har tidigare visats som fyrgångare, då med ridpoängen 8.12. Nu fanns passen där med besked, den fick han 8.5 för, samma poäng som för sin galopp, skritt och sakta galopp. Övriga gångarter belönades med 9.0, dvs för tölt, spirit, helhetsintryck samt sakta tölt. Totala ridegenskaperna blev 8.85 och totalpoängen 8.50. I exteriörbedömning fick han 7.98. Tristan visades också i klassen 7 år och äldre av sin ägare Josefin Birkebro. Fjölnir Thorgeirsson har fött upp honom.
Högst totalbedömning till Gladur från Sundabakka visad av Vignir Jónasson Foto: Töltaren/Sofie Lahtinen Carlsson
Trea i klassen blev Stormur frá Thúfum (e. Seidur frá Flugumýri II u. Lygna frá Stangarholti ue. Dagur frá Kjarnholtum I). Stormur fick en totalbedömning på 8.37 med 8.46 för exteriör med 9 för proportioner, hovar samt man och svans. I ridegenskaper fick han 8.30 med 8.5 för trav, pass, spirit, helhetsintryck samt sakta galopp. Stormur ägs av Agersta Islandshästcenter AB och är uppfödd av Mette Moe Mannseth. Erlingur Erlingsson visade.
Snorri frá Árbaejarhjáleigu och Stormur frá Thúfum Foto: Töltaren/Sofie Lahtinen Carlsson
Bästa 6-åriga hingst blev Snorri frá Árbaejarhjáleigu (e. Jarl frá Árbaejarhjáleigu u. Fjóla frá Hanarfirdi ue. Toppur frá Eyjólfstödum). Snorri fick totalpoängen 8.27 med 8.37 i exteriörbedömning med 10 för man och svans samt 9 för benkvalitet. I ridegenskaper blev poängen 8.2. Snorri visades av Tryggvi Björnsson, ägare och uppfödare är Kristinn Gudnason.
Lukku-Blesi frá Selfossi (e. Likku-Láki frá Stóra- Vatnsskardi u. Keila frá Steinnesi ue. Keilir frá Midsitju) fick näst högsta poängen i klassen med totalpoängen 8.20, med 8.26 i exteriörbedömning och 8.15 för ridegenskaper som fyrgångare med 9 för tölt, spirit samt skritt. Lukku-Blesi är ägd och uppfödd av Christina Lund och visades av Erlingur Erlingsson.
Trea i klassen blev Meistari från Lindarbakka (e. Ísar frá Keldudal u. Mara från Lind ue. Mökkur frá Varmalaek). Även Meistari är fyrgångare och han fick 8.16 totalt med 8.18 i exteriörbedömmning och 8.14 i ridegenskaper med 9 för trav, galopp, spirit, helhetsintryck, sakta tölt samt sakta galopp.
Meistari från Lindarbakka Foto: Töltaren/Sofie Lahtinen CarlssonBaron frá Braedraá med 8.70 i ridegenskaper Foto: Töltaren/Sofie Lahtinen Carlsson
I klassen hingstar 5 år glänste Baron frá Braedraá (e. Ómur frá Kvistum u. Tign frá Úlfsstödum ue. Hugi frá Hafsteinsstödum). Han fick 8.41 i totalbedömning, 7.96 för sin exteriör och fina 8.70 i ridegenskaper med 9 för tölt pass och skritt. Baron ägs och är uppfödd av Pétur Vopni Sigurdsson och visades av Tryggvi Björnsson.
Brunskäcken Visir från Tavelsjö (e. Spuni frá Vesturkoti u. Passia frá Hofi ue. Thristur frá Feti) blev tvåa i klassen. Han fick totalpoängen 8.36 med 8.55 för sin exteriör med 9 för hals-manke-bog, rygg och kors samt proportioner. I ridegenskaper blev poängen 8.23 där tölt, trav, spirit samt helhetsintryck belönades med 8.5.
Uppfödare till Visir är Islandshästcentrum Norr och ägare Emil Sundström och Mona Pettersson. Erlingur Erlingsson visade.
Vackra Rómulus från Backome Foto: Töltaren/Sofie Lahtinen Carlsson
Trea i klassen Rómulus från Backome (e. Oliver frá Kvistum u. Raudhetta frá Kommu ue. Álfur frá Selfossi) som fick flotta 8.74 i exteriörbedömning med 10 för man och svans, och nio för hals-manke-bog, proportioner och hovar. I ridbedömning blev poängen 7.63 och totalpoängen 8.08. Rómulus är ägd och uppfödd av Backome islandahästar och visades av Vígnir Jónasson.
Klassen Hingstar 4 år vanns av Barón fra Limfjorden (e. Prins från Knutshyttan u. Rósa fra Limfjorden ue. Alfasteinn frá Selfossi med 8.02 i totalpoäng och 8.35 i exteriör med 9 för proportioner. I ridegenskaper cik Barón 7.8. Baron är uppfödd av Otto Møller Hansen och Pia østergard Bokk samt ägs av Louise Høj Lomborg. Tryggvi Björnsson visade.
Raketta från Ådalen med 8.68 i exteriörbedömning. Foto: Töltaren Sofie Lahtinen CarlssonHär kommer Raketta i tölt Foto: Töltaren/Sofie Lahtinen Carlsson
Bland ston 7 år och äldre fick Raketta från Ådalen (e. Viktor fra Diisa u. Rakel från Hyndevad ue. Hrafnfaxi frá Vesta-Geldingaholti) högst poäng samt visningens fjärde högsta. Vackra Raketta fick 8.68 för sin exteriör med 9 för huvud, hals-manke-bog och proportioner. I ridegenskaper blev poängen jämna 8.24 med 8.5 för tölt, galopp, spirit, helthetsintryck samt sakta tölt. Totalpoängen blev 8.42. Raketta är uppfödd av Sigfús Brynkar Sigfússon och ägs av Susanne Larsson. Erlingur Erlingsson visade.
Två i klassen Tinna frá Thóruddsstödum (e. Glampi frá Vatnsleysu u. Klukka frá Thóruddstödum ue. Thorri frá Thúfu i Landeyjum) med hela 9.5 i pass. Tinna fick 7.96 för sin exteriör och härliga 8.61 för ridegenskaper med 9 för spirit och 8.5 för tölt, trav, galopp och helhetsintryck utöver den där “nio komma femman” för passen då. Totalpoängen blev 8.35 och Tinna är uppfödd av Bjarni Thorkelsson och ägs av Stall Dirhuvud. Linda Antonsson visade.
Tinna och Linda i passen som gav 9.5 Foto: Töltaren/Sofie Lahtinen CarlssonHera med en trav för 9.0 Foto: Töltaren/Sofie Lahtinen Carlsson
Hera från Backome (e. Bragi frá Kópavogi u. Hrydja frá Hvoli ue. Ódur frá Brun) fick högst poäng i klassen Ston 6 år och även hela visningens tredje högsta poäng. Hennes totalpoäng blev 8.49 med 8.36 för exteriör med 9 för hals-manke-bog, rygg och kors samt hovar. För ridegenskaper, som för övrigt var de hösta bland alla ston, fick hon nu 8.57 med 9 för trav, spirit, helhetsintryck och sakta tölt. Hon hade ännu högre poäng på Axevalla där hon fick 8.66 i ridbedömning med nior även för galopp samt 8.5 för passen jämfört med 8 denna helgen. Inte konstigt i värmen. Hera är ägd och uppfödd av Backome islandshästar och visades av Vignir Jónasson.
På andra plats i klassen hittar vi Rán från Backome (e. Bragi frá Kópavogi u. Raudhetta frá Kommu ue. Álfur frá Selfossi). Rán fick 8.29 i totalbedömning med 8.20 för sin exteriör och 8.35 i ridegenskaper med 9 för både pass och skritt. Även Rán är ägd och uppfödd av Backome islandshästar och visades av Vignir Jónasson.
Gledja frá Prestbakka (e. Gjafar frá Hvoli u. Gledi frá Prestbakka ue. Thorri frá Thúfu i Landeyjum) kom trea i klassen med 8.03 i exteriör och 8.40 i ridegenskaper med 9.5 för galopp och 9 för spirit och sakta galopp. Gledja är uppfödd av Jón Jónsson och Ólafur Oddson samt ägs av Anna Christine Ullbaek. Visade gjorde Tryggvi Björnsson.
Gledja frá Prestbakka Foto: Töltaren/Sofie Lahtinen CarlssonJódis från Sundsby fick 8.12 i totalpoäng Foto: Töltaren/Sofie Lahtinen Carlsson
Mýsla från Sundsby (e. Oliver frá Kvistum u. Mýkt frá Seljabrekku ue. Huginn frá Haga I) vann ston 5 år. Mýslas totalpoäng blev 8.01 med 8.06 för exteriör och 7.97 för ridegenskaper. Hon är uppfödd och ägs av Gudula Rudbäck och visades av Eyjólfur Thorsteinsson.
Mýsla i galopp Foto: Töltaren/Sofie Lahtinen CarlssonGänget från Backome med Rómulus i mitten Foto: Töltaren/Sofie Lahtinen Carlsson
I kväll sattes ett nytt världsrekord för hingstar på avelsbedömningen på Hólar. Det är Àlfur frá Selfossi sonen Þráinn frá Flagbjarnarholti, 6 år, som erhöll hela 9.11 för ridegenskaper och 8,95 totalt. Þráinn visades av Tóti Eymundsson som även satte ett världsrekord förra året för 7-åriga och äldre hingstar då han visade Þórálfur frá Prestsbær (även han efter Àlfur) till 8,94 totalt. Öppna bedömningen är på fredag och stort grattis till de holländska ägarna Jaap och Yvonne Groven.
Grattis Alice, Filippa och Jamila! Foto: Johanna Berg
Sandvikens kommun är duktiga på att uppmärksamma sina idrottare. I år delade de ut stipendier till “uppmärksammade idrottsprestationer 2017”. Islandföreningen Gydas ordförande Tony Bergsman passade på att nominera tre medlemmar som alla tagig SM-guld, Jamila Berg, Alice Stattin och Filippa Jähder.
De tre ryttarna ingick i ett stort gäng stipendiaterfrån blandade idrotter.
– Otroligt roligt att bli uppskattad och att uppmärksammas, berättar Jamila Berg för Ishestnews. Extra roligt är att islandssporten räknas och syns.
De symboliska stipendierna delades ut på Sveriges nationaldag.
Mer om Alice kan du läsa här, mer om Jamila här och mer om Filippa här.