Quantcast
Channel: IsHestNews.se
Viewing all 2935 articles
Browse latest View live

Årets uppfödare och högst bedömda svenskfödda hästar

$
0
0
Kraftursonen Gladur från Sundabakka Foto: Ishestnews.se

Kraftursonen Gladur från Sundabakka, högst bedömda 5-åriga hingst
Foto: Ishestnews.se

Under mötet i Västerås förra helgen delades utmärkelserna för årets avelshästar ut.

Årets uppfödare:

Backome Islandshästar

Högst bedömda hingst 7 år och äldre:

Boði från Åleby – 8.40 (ext. 8.16 rid. 8.56) e. Isar frá Keldudal  u. Nótt från Knutshyttan, uppfödare Petra Lindberg, ägare Bodi HB

Högst bedömda 6-åriga hingst: 

Teitur från Eskerud – 8.30 (ext. 8.31 rid. 8.30) e. Álfasteinn frá Selfossi u. Björk från Bökenäs, uppfödare: Veronika Andersson, ägare: Marika Söderström

Högst bedömda 5-åriga hingst: 

Glaður från Sundabakka – 8.37 (ext. 8.37 rid. 8.38) e. Kraftur frá Bringu u. Gráskjóna från Lönneberga, uppfödare och ägare: Vignir Jónasson

Högst bedömda 4-åriga hingst: 

Logi från Lilla Sträckås – 8.03 (ext. 8.22 rid. 7.90) e. Kraftur frá Bringu u. Ljósadís från Musö, uppfödare och ägare: Malin Bonnevier

Högst bedömda sto 7 år och äldre:

Saela från Prästgården – 8.51 (ext. 8.49 rid. 8.52) e. Thorvar frá Hólum u. Sletta fra Røde Hus, uppfödare och ägare: Prästgårdens islandshästar

Saela från Prästgården Foto: Mirjam Horn

Saela från Prästgården – högst bedömda sto 7 år och äldre
Foto: Mirjam Horn

Hrönn från Gröna Gången Foto: Mirjam Horn

Hrönn från Gröna Gången, bästa 6-åriga sto.
Foto: Mirjam Horn

Högst bedömda 6-åriga sto

Hrönn från Grönda Gången – 8.44 (ext. 8.11 rid. 8.67) e. Divar från Lindnäs u. Hylling frá Holtsmúla, uppfödare och ägare: Susanne Sjöström

Högst bedömda 5-åriga sto

Maístjarna från Knutshyttan – 8.55 (ext. 8.16 rid, 8.80) e. Oliver frá Kvistum e. Tilviljun från Knutshyttan, uppfödare och ägare: Garðar Gislason

Högst bedömda 4-åriga sto

Hera från Backome – 8.31 (ext. 8.05 rid. 8.49) e. Bragi frá Kópavogi u. Hryðja frá Hvoli, uppfödare och ägare: Backome Islandshästar

Högst bedömda valack

Rómeó från Backome – 7.85 (ext. 7.83 rid. 7.85) e. Tenór frá Túnsbergi u. Rauðhetta frá Kommu, uppfödare Agneta Wingstrand, ägare Backome Islandshästar AB

 

Maístjarna från Knutshyttan – vinnare av 5-åriga ston Foto: Sofie Lahtinen Carlsson

Maístjarna från Knutshyttan – vinnare av 5-åriga ston
Foto: Sofie Lahtinen Carlsson


Ett ögonblick Hinni Sigurdson – aktuell med ny online-utbildning för ekipage på alla nivåer

$
0
0
Foto: Andreas Gustafsson

Foto: Andreas Gustafsson

Ishestnews har fått en pratstund med Hinrik Þór”Hinni” Sigurdson, välkänd islandshästprofil i både Sverige och på Island. Hinni arbetar numera 50 procent som projektledare för en 2-årig ridutbildning, Reiðmaðurinn,på Lantbruksuniversitetet i Hvanneyri och håller ofta välbesökta och populära ridkurser runt om i Sverige.

Hinni och hans fru Betas företag Isländska Ridkonst har startat on-lineträning, något som visat sig ha stor efterfrågan.

– Tankar kring utbildning on-line är något jag burit med mig under flera år, förklarar Hinni. Jag har skrivit på materialet och skissat på olika upplägg för att kommunicera med mottagarna – eleverna – på ett bra och konstruktivt sätt.

Syftet med distansutbildningen är att ryttaren ska ha professionell hjälp och ett stöd när det behövs som mest – i vardagen!

– Under tre år har jag jobbat för att gå från idé till verklighet och nu är det dags för de första eleverna.

När Hinni gick ut med erbjudandet om distansutbildning på nätet förväntade han sig inte den enorma respons han fick.

– Från början tänkte jag att det största behovet fanns hos ungdomsryttarna men där hade jag fel, skrattar Hinni. Vi är otroligt förvånade över det behov som finns och samtidigt väldigt glada.

De som anmält sig till distansutbilningen kommer från alla nivåer, åldrar och skolor. Det är ryttare på hög tävlingsnivå, hobbyryttare och nybörjare.

– Det här är jätteroligt. Jag har svarat på mail konstant i några dagar.

Tanken är att man utbildar i grupper med högst 15 deltagare i varje grupp. Den första gruppen startar den 28 november och två veckor senare startar grupp två.

– Jag kommunicerar med eleverna via e-mail och varje elev får ett upplägg som är skräddarsytt. Jag coachar varje ekipage individuellt efter de behov de har. Varje grupp har också en privat Facebooksida där vi kan lägga upp bilder, filmer artiklar och annan inspiration för gruppen.

Hinni rider Vakandi frá Hóltsmula uatn huvudlag på Höstkonferensen 2012 Foto: Ishestnews.se

Hinni rider Vakandi frá Hóltsmula uatn huvudlag på Höstkonferensen 2012
Foto: Ishestnews.se

När man anmäler sig till utbildningen så skickar Hinni över ett omfattande och grundligt frågeformulär. Där finns bland andra frågor om gångarter, temperament, utbildningsnivå, hull, skoning och ryttarens kunskap. Andra frågor gäller var man har för träningsmöjligheter. Finns det ridbana, ridhus eller rider eleven alltid i naturen. Och hur ofta hinner man träna?

– Tillsammans sätter vi upp mål för varje ekipage, vad man önskar uppnå under de fyra veckor varje kursdel pågår och även långsiktiga mål.

På måndagen kommer jag att skicka ut förslag på träning, på söndagen skickar ryttaren in en rapport hur veckan varit. Så bollar vi tankar och jag föreslår ett nytt program.

Upplägget på fyra veckor bygger på vårt utbildnings- och träningssystem för struktur, motivation och målmedvetenhet.

Under den första veckan jobbar vi med grunder och avpändhet. Då introducerar vi även vårt sätt att tänka kring ridpassens struktur med uppvärmning, teknikträning och WOD (workout of the day)

Vecka två ligger fokus på sidvärtsrörelser, en häst som inte kan så mycket lär vi grunderna och med den mer erfarna förfinar man arbetet så att att hästen svarar på lätta hjälper.

Vecka tre är det dags att arbeta mycket med markarbete och vecka fyra använder vi alla övningarna tillsammans.

– Varefter ekipaget blir bättre arbetar vi efter samma system men höjer ribban.

Hinni förklarar också att han har en nära kontakt med veterinär och hovslagare för att bolla tankar och kunna ge sina elever bästa möjliga råd.

Ishestnews önskar Hinni lycka till och ser fram emot att följa det nya projektet

Foto: Andreas Gustafsson

Foto: Andreas Gustafsson

Stjärnspäckat startfält på Friends!

$
0
0
aolil

Olil Amble kommer till Friends. Men inte för att döma utan för att själv tävla. Foto: Jón Björnsson.

cjessic

Magnús Skúlason och Hraunar. Foto: Jessica Stene.

Nu börjar det närma sig ett av årets största hästevents, SIHS, på Friends Arena i Solna. Ishestnews har redan lottat ut biljetter till sina läsare och vi önskar dem mycket nöje på plats. I vanlig ordning kommer Jessica Stene sköta fotografteringen åt oss så räkna med kanonbilder från islandshästarnas shower här på Ishestnews.

 Mästare, mästare och mästare! Nu kan vi äntligen avslöja vilka ryttare som kommer till Sweden International Horse Show för att delta i islandshästtävlingen speciellt framtagen för Friends Arena. Och det är bara mästare!

Tävlingsansvarig Ylva Hagander har bjudit in några av världens bästa 4- och 5-gångsryttare att tävla mot varandra under fredagseftermiddagen på Friends Arena. I år är endast ryttare med mästerskapstitlar i bagaget inbjudna till Icelandic Master Challenge by KRAFFT.

Missa inte denna fartfyllda och spännande tävling. Se program och köp biljetter här

4-gångsekipage och 5-gångsekipage tävlar mot varandra i samma tävling.

4-gångsryttarna visar kort tölt, trav, galopp och ökad tölt.

5-gångsryttarna visar valfritt tempo tölt, trav, galopp och pass.

Samtliga gångarter visas ett halvt varv utom passen som visas två gånger.

Domarna kommer även att bedöma helhetsintryck för ekipaget dvs lösgjordhet, hästens form och ryttarens hjälper.

De två bästa 4-gångsryttarna och de två bästa 5-gångsryttarna går till final och ställs då emot varandra igen. I finalen visas dock ej galopp, i övrigt som i uttagningen.

Poäng sätts för varje moment på en skala från 0-10 av tre olika domare och en totalpoäng räknas ut.

Prispengar: 10.000 i första pris. Totalt 25.000 i prispotten.

 5-gångsryttarna:

Olil Amble, Island

Mycket välkänd ryttare, instruktör och domare. Har dömt tävlingarna på SIHS flera år men kommer i år själv att tävla istället. Hon kommer tävla på en högt bedömd avelshingst som nyligen kommit till Sverige från Island. Olil har sedan tidigare en världsmästartitel och flera guldmedaljer från Isländska mästerskapen. I år tog hon brons på Nordiska Mästerskapen med hästen hon ska tävla på Friends, Alffinnur frá Sydri-Gegnishólum.

Magnús Skúlason, Sverige

Magnús är instruktör och tävlingsryttare. Han är flerfaldig världsmästare och har vunnit ett otal medaljer på såväl internationell som nationell nivå och tränar dessutom ekipage på alla nivåer i flera länder. Magnus är regerande svensk mästare i 5-gång. Magnus kommer i år med en lite yngre men mycket lovande häst, Valsa från Brösarpsgården.

Gudmundur Einarsson, Sverige

Gudmundur ’Gummi’ har ett otal mästerskapsmedaljer främst i passgrenar och har flera gånger ridit pass på tider i världsrekordfart. Gummi är även mycket erfaren tränare och driver ett träningscenter med spa och rehab för hästar strax utanför Östersund. Gummi kommer i år med en ny och lovande häst.

Pierre Sandsten Hoyos, Sverige

Pierre är årets enda Young Rider som deltar i tävlingen. Endast 19 år gammal innehar han redan en världsmästartitel i 4-gång. I år har han tävlat två 5-gångshästar med stor framgång. Pierre tog silver i 5-gång på Nordiska mästerskapen i år, med minsta möjliga marginal till guldet. En mycket lovande ung ryttare som vi garanterat kommer få se mera av i framtiden. Ska bli mycket spännande att få se Pierre tävla mot de övriga, betydligt mera erfarna, ryttarna!

 4-gångsryttarna:

Och 4-gångsryttarna i Icelandic Master Challenge är…

Lisa Drath, Tyskland

Lisa är tränare och beridare på Schlossberg Gestüt i tyskland. Flerfaldig tysk mästare och rankad 2:a i världen i 4-gång. Hon var i final på VM 2015 och tysk mästare i 4-gång 2016 på Vördur frá Sturlureykjum som hon kommer med till Friends.

Bernt Severinsen, Norge

Bernt är en mycket meriterad tävlingsryttare och bedriver framgångsrik avel hemma i Norge. Bernt är regerande nordisk mästare i tölt och har ett flertal tidigare mästerskapstitlar. Bernt kommer med hästen han tog guld med på Nordiska mästerskapen, Tigull Frá Kleiva.

Helena Kroghen Adalsteinsdottir, Sverige

En ung och talangfull ryttare som i år blev både svensk och nordisk mästare i 4-gång. Trots sina unga år är hon redan mycket meriterad med en rad mästerskapsmedaljer i bagaget. Helena tävlar även i hoppning numera med stor häst och tidigare på ponnyn

Och för alla som gillar islandshästar så uppträder de som vanligt under familjematinén på lördag eftermiddag.

Deltagare show lördag
  • Olil Amble
  • Lisa Drath
  • Matilda Rolf
  • Alexandra Didi Jörnegren
  • Emma Larsson
  • Marica Westerholm
  • Julia Lindmark
  • Marie Carlsson
  • Vignir Jonasson
  • Pierre Sandsten Hoyos
  • Magnus Skulason

Jamila och Toppur till SIHS

$
0
0
    JamilaJamila och Toppur på vintermästerskapen. Foto: Zanna Hofander.

Tyvärr lämnade en av tävlingsryttarna som skulle deltagit i fyrgången på SIHS, Lisa Drath, igår återbud pga en
skada. Ylva Hagander har då istället bjudit in Jamila Berg att tävla i hennes ställe.
Jamila är en mycket framgångsrik ryttare som har tävlat sedan hon var 9 år, och har nu lyckats skrapa ihop mera än 25 mästerskapsmedaljer!
Jamila har en mycket framgångsrik säsong bakom sig och vi är mycket glada att hon kunnat tacka ja med kort varsel.
Jamila är landslagsryttare och kommer med sin egen hingst Toppur frá Auðsholtshjáleigu. Stort grattis och lycka till, Jamila!

Ett ögonblick Haffi Gislason – aktuell med boken Dansa i tölt

$
0
0

10858582_948998375161606_6967947578583281065_n-2

Ishestnews har fått en pratstund med Haffi Gislason, instruktör, coach och terapeut. I dagarna kommer Haffi ut med boken ”Dansa i Tölt” som han skrivit i samarbete med Stina Helmersson. Boken handlar om ridning och om hästar, men också om mycket mer.

Boken är indelad i tre huvuddelar. Först en presentation av Haffi där han generöst delar med sig av sin uppväxt, sitt liv och kärlek till hästar, sina rädslor och tillkortakommanden och också sin fantastiska resa för att bli den människa han är i dag.

Del två av boken heter ”Mental träning” och i den studerar Haffi hur vårt självförtroende, vår självkänsla och eventuella rädslor påverkar våra liv och också vår ridning och samvaro med hästen. Tredje och sista delen av boken heter ”Ridning och träning”. I den lär vi oss om ledarskap, om de 8 träningsstegen och mycket annat. Genom hela boken svävar just tölten, som Haffi beskriver som gudarnas gångart.

– Jag blev uppmanad av Stina Helmersson att vi skulle skriva den här boken, förklarar Haffi. Först tänkte jag att ”vad har jag att tillägga” men så bestämde jag mig för att det skulle vara en utveckling för mig själv att få ned var jag står för både inom ridning och personlig utveckling på papper. Tanken med boken är att den ska gå innanför skallbenet och in i hjärtat.

– Om jag inte gör det kommer jag att ångra mig hela livet.

 

Vill hjälpa människor att utvecklas

Haffi berättar att hans stora kall i livet är är att hjälpa människor att utvecklas. Kan jag göra det tillsammans med hästar så är det en fantastisk kombination.

I hela 45 år har Haffi hållit på med just hästar, han är född och uppvuxen med de fantastiska djuren.

– Jag håller mig uppdaterad med allt nytt inom hästträning men ju längre jag håller på desto mer återgår jag till enkelheten.

– På Island är hästen en arbetskompis för att driva får, hästar och kor. Och det är hela syftet med att träna sin häst – att skapa en bra och hållbar ridhäst.

10463929_10152794454309206_4481753879748732511_n

Den franska ridkonsten är något som Haffi tycker är fascinerande och som står för hästvänlig ridining. Inspiratörer är Michel Becker och Philippe Karl.

– Det här sättet att rida och träna hästar på krockar rätt rejält med det jag lärt mig i Sverige som ofta är präglat av Strömsholm. Men jag tänker att jag hela tiden måste utvecklas!

Haffi menar att det finns otroligt stor kunskap om hästar i Sverige och säger att han lärt sig mycket här.

– Jag älskar att träffa nya människor och lyssna på vad de har att tillföra. Men många som kan mycket använder ändå inte sina kunskaper.

Varför blir det så, frågar Ishestnews?

– Många är rädda för att misslyckas, förkunnar Haffi. Egentligen är det ju så att det bästa som kan hända är att misslyckas! Vi lär oss av det. Vi måste också våga ta plats.

Haffi förklarar vidare att många inte fullföljer sina idéer och att de inte tänker framåt.

– Vi måste hjälpa hästen att också tänka framåt och inte gå med handbromsen i!

Här kommer vi att tala om de åtta träningsstegen som finns med i boken. De ska användas som ett verktyg i ridningen.

– Att veta på vilket steg man befinner mig upplevs ofta som en befrielse. Ibland får man kort känna på steg högre upp på skalan och då får man ett smakprov på vad som komma skall.

Träningsstegen är desamma oavsett vad vi vill med hästen och vår ridning.

– Idag finns en tendens att vi vill gå för fort fram. Vi glömmer att både vi och hästen behöver utvecklas i lugn och ro.

Haffi ser en skillnad mellan Sverige och Island där det finns många fritidsryttare som njuter av sin häst och rider mera ut i naturen där de har möjlighet att öva sig att tänka framåt med hästen. Fritidsryttaren tar sig ofta bra tid med inridningen och ger hästen lång tid att utvecklas.

– Här i Sverige ser vi ofta prestation, tävling, siffror och BLUP. Det styr vår hästhållning och då märker jag att vi glömmer bort att njuta av denna fantastiska häst som vi har.

Här kommer samtalet osökt in på att visa 4-åriga hästar, något som är helt förkastligt som det ser ut i dag, enligt Haffi. Vi kan gärna visa 4 åringar med helt andra krav.

 

Släpp dina rädslor

Han berättar att han idag släppt prestationen och njuter mycket mer av ridpassen.

–Jag rider mycket ut och fram med mina hästar och tar ofta många hästar med samtidigt.  Då känns det oftast som jag har vunnit A-finalen när jag kommer hem, skrattar han.

Haffi förklarar att vi har samma ansvar hur vi än rider, om vi är tävlings- eller fritidsryttare, vi måste försöka sträva mot en hållbar häst.

– En bra ryttare strävar efter fysisk och psykisk balans. Det är något vi alltid får träna på och det hjälper att förhålla sig till träningsstegen.

– Vi ska försöka vara lugna och fokuserade, är vi stressade känner hästen det direkt, fortsätter Haffi.

1393318_10151910200089295_1542625466_n

När Haffi håller kurser och är tränare lägger han mycket fokus på människan. Han ser att vi kan utveckla oss själva med hjälp av hästen, som ”kickar igång” vårt inre. Bland annat kickar hästen igång vår rädsla.

– Rädsla kan vara så många olika saker. Den kan vara en oro för att trilla av och slå sig, något jag själv alltid bär med mig, erkänner Haffi. En annan rädsla kan vara att bli dömd av andra när man någon gång visar upp sig.

– Jag har varit med om att ryttare på riktigt hög tävlingsnivå faktiskt inte vågar säga vad de behöver träna på. Man kanske ska fundera över att anlita en coach i så fall.

Haffi förklarar att en coach ställer frågor, svaren bär vi inom oss men vi kan behöva hjälp att hitta dem. En coach hjälper oss att utvecklas utifrån oss själva.

– Vi talas vid om framtiden men då kan det vara något gammalt som sätter käppar i hjulet för att nå dit man vill. Då jobbar vi med just det, förtydligar Haffi.

 

Vikten av att sätta mål

Något som är viktigt i den mentala träningen är att sätta mål och sedan strukturera upp hur  man kan gå tillväga för att nå målen.

– Jag är coach och terapeut och hjälper till att hitta mina elevers huvudmål, förklarar Haffi. Mitt jobb som ridinstruktör blir nästan en bisak. Tillsammans försöker vi hitta ryttarens inre styrkor och genom detta hjälpa honom eller henne att hitta sig själv.

– Något jag funderat över det sista halvåret är ”vilken instruktör som passar mig bäst?”. Det kan finnas en rädsla att välja en ”annorlunda” eller okänd instruktör, en rädsla att inte få vara med i människoflocken om man väljer annorlunda än de flesta andra.

Nu berättar Haffi hur han var på en väldigt intressant clinic med Mette Mannseth. Under clinicen var det något Haffi inte förstod. Han dividerade med sig själv, skulle han våga fråga eller skulle han rent av göra bort sig om han frågade?

– Jag frågade och sedan var det flera som kom fram till mig och sa ”så skönt att du tog upp det, jag förstod inte heller”.

– Egentligen är rädslan min bästa vän, bara jag vågar ta mig förbi den.

När man tränar upp sin självkänsla så slipper man tankefällor som knycker energi och som hästen också känner av.

– När man känner sig fri så mår man bra, blir glad och euforisk. Det här är också känslor som hästen känner och de ger magiska resultat i samvaron, till skillnad mot stressen om man ständigt fokuserar på rädsla och det som är negativt.

Boken ”Dansa i tölt” kommer att släppas i samband med Stockholm International Horse show på fredag.

– Vi kommer också att filma alla träningsstegen. I filmerna jobbar vi med olika instruktörer i Sverige och olika ekipage, allt för att illustrera hur man kan använda dem i sin träning. När filmerna blir klara kommer man att kunna ladda ner en trailer med smakprov från de olika filmerna.

Ishestnews tackar och niger för intervjun och rekommenderar boken till alla som är intresserade av att utvecklas, både i livet och i sin samvaro med hästen.

 

Islandshästar i paddocken på SIHS

$
0
0

Igår drog Sweden International Horse Show igång med dunder och brak. På “Stallbacken” kommer det hållas clinics och uppvisningar av de olika rasföreningarna. Självklart kommer islandshästarna också ha en plats!

Clinicen leds av Heimir Gunnarsson och handla om att islandshästen är en allsidig ras. Heimir kommer tillsammans med tre ryttare på olika nivåer visa upp islandshästen från dess bästa sida. Hålltider för den som är intresserad är:

Fredag Kl 19.30
Lördag Kl 17.10
Söndag Kl 10.00

Ett måste för alla islandshästfrälsta och de som är nyfikna på att lära sig mer om rasen.

_66T2407Johanna Elgholm och Thomas D’Arcy på fjolårets clinic. Foto: Jessica Stene

Intervju med Anne Fornstedt

$
0
0

Ishestnews träffade Anne Fornstedt för att få uppklarat vad årets tävling på Sweden International Horse Show går ut på. För första gången kommer fyr- och femgångshästar tävla mot varandra på den prestigefyllda Friends Arena.

 

En fartfylld hästfest – Icelandic Master Challenge

$
0
0

Fullt ös – ja, så skulle jag nog beskriva Icelandic Master Challenge. Publiken var mycket laddade vilket märktes, mycket energi som späddes på av alltjämt fantastiske Henning Draht som speaker.

_66t3100

Henning in Action! Foto: Jessica Stene http://www.jessicastene.se

Fyrgångsekipagen visade kort tempo tölt, trav, galopp och ökad tölt medans femgångsekipagen visade upp valfritt tempo tölt, trav, galopp och flygande pass. De två sistnämnda visades två sträckor per häst. I fyrgången tävlade Vignir Jonasson – Ivan från Hammarby, Bernt Sverrinsen – Tigull fra Kleiva, Helena Kroghen Adalsteinsson – Kavaler fra Kleiva, Jamila Berg – Toppur frá Auðsholtshjáleigu. Av dessa fantastiska ekipage i världsklass gick Vignir och Bernt vidare till finalen. Bernt berättar att det är som en dröm som slår in men att rida på arenan kräver att han är mer uppmärksam då Tigull också blir mer taggad.

_66t3136

Vignir och Ivan. Foto: Jessica Stene http://www.jessicastene.se

Femgångsekipagen bjöd oss på en riktigt häftig show och visade hur mycket vilja som finns i en islandshäst! Gudmundur “Gummi” Einarsson – Hrimnir från Valnö Gård, Olil Amble – Álfinnur frá Sydra-Gegnisholum, Magnús Skúlason – Simon frá Efri-Rau∂alæk och Pierre Sandsten Hoyos – Neisti fra Kalfholti gjorde upp om de två finalplatserna. Efter Olils och Álfinnurs kraftfulla passläggningar var det inte så konstigt att de gick vidare direkt. Efter mycket överläggande bland domarna gick även Magnus och Simon vidare.

Álfinnur i full fart. Foto: Jessica Stene http://www.jessicastene.se

Álfinnur i full fart. Foto: Jessica Stene http://www.jessicastene.se

Uttagningen var minst sagt rafflande, hästarna bytte av varandra och då de visade en långsida i taget, likt passläggningarna i en femgångsfinal. Det blev inte långtråkigt en sekund! Finalen gick till på samma sätt – ekipagen visade upp tölt, trav och pass eller ökad tölt. Det märktes att hästarna hade gett allt länge, finalen blev lite mindre stabil men ändå spännande, båda passryttarna hade lite problem med varsin passläggning, Bernt hade lite balansproblem i traven så stabilast av dem alla var Vignir och Ivan som tog hem vinsten. På andra plats kom Olil och Alfinnur, tredjeplatsen gick till Bernt och Tigull och Magnus och Simon kom på fjärde plats.

Stort grattis önskar vi på Ishestnews! Mer bilder kommer från ett senare inlägg och film från tävlingen kan du se på www.facebook.com/horsesoficeland

Vignir tackar publiken. Foto: Jessica Stene http://www.jessicastene.se

Vignir tackar publiken. Foto: Jessica Stene http://www.jessicastene.se


Bilder från Icelandic Master Challenge

$
0
0
Pierre i full pass! Foto: Jessica Stene, www.jessicastene.se

Pierre i full pass! Foto: Jessica Stene, www.jessicastene.se

Foto: Jessica Stene, www.jessicastene.se

Foto: Jessica Stene, www.jessicastene.se

Foto: Jessica Stene, www.jessicastene.se

Foto: Jessica Stene, www.jessicastene.se

_66t2998

Bernt hälsar på publiken. Foto: Jessica Stene, www.jessicastene.se

Bernt hälsar på publiken. Foto: Jessica Stene, www.jessicastene.se

Foto: Jessica Stene, www.jessicastene.se

Foto: Jessica Stene, www.jessicastene.se

Foto: Jessica Stene, www.jessicastene.se

Foto: Jessica Stene, www.jessicastene.se

Foto: Jessica Stene, www.jessicastene.se

Foto: Jessica Stene, www.jessicastene.se

Foto: Jessica Stene, www.jessicastene.se

Foto: Jessica Stene, www.jessicastene.se

Foto: Jessica Stene, www.jessicastene.se

Foto: Jessica Stene, www.jessicastene.se

Foto: Jessica Stene, www.jessicastene.se

Foto: Jessica Stene, www.jessicastene.se

Foto: Jessica Stene, www.jessicastene.se

Foto: Jessica Stene, www.jessicastene.se

Foto: Jessica Stene, www.jessicastene.se

Foto: Jessica Stene, www.jessicastene.se

Foto: Jessica Stene, www.jessicastene.se

Foto: Jessica Stene, www.jessicastene.se

Foto: Sofie Lahtinen Carlsson, www.toltaren.wordpress.com

Foto: Sofie Lahtinen Carlsson, www.toltaren.wordpress.com

Foto: Sofie Lahtinen Carlsson, www.toltaren.wordpress.com

Foto: Sofie Lahtinen Carlsson, www.toltaren.wordpress.com

Foto: Sofie Lahtinen Carlsson, www.toltaren.wordpress.com

Foto: Sofie Lahtinen Carlsson, www.toltaren.wordpress.com

Foto: Jessica Stene, www.jessicastene.se

Foto: Jessica Stene, www.jessicastene.se

Foto: Jessica Stene, www.jessicastene.se

Foto: Jessica Stene, www.jessicastene.se

Foto: Sofie Lahtinen Carlsson, www.toltaren.wordpress.com

Foto: Sofie Lahtinen Carlsson, www.toltaren.wordpress.com

Foto: Sofie Lahtinen Carlsson, www.toltaren.wordpress.com

Foto: Sofie Lahtinen Carlsson, www.toltaren.wordpress.com

Foto: Sofie Lahtinen Carlsson, www.toltaren.wordpress.com

Foto: Sofie Lahtinen Carlsson, www.toltaren.wordpress.com

Foto: Sofie Lahtinen Carlsson, www.toltaren.wordpress.com

Foto: Sofie Lahtinen Carlsson, www.toltaren.wordpress.com

Foto: Sofie Lahtinen Carlsson, www.toltaren.wordpress.com

Foto: Sofie Lahtinen Carlsson, www.toltaren.wordpress.com

Foto: Jessica Stene, www.jessicastene.se

Foto: Jessica Stene, www.jessicastene.se

Video! Islandshästarnas Clinic

$
0
0

Precis som titeln lyder får ni här en video på Islandshästarnas Clinic ledd av Heimir Gunnarsson. Se och njut av de fantastiska ekipagen som visar upp vår underbara ras!

wp-image-847958464jpg.jpg

Intervju med Alexandra och Agneta inför showen

$
0
0

I eftermiddag vid kl 16 kommer islandshästarna åter igen inta Friends Arena för att showa loss. Ishestnews har intervjuat Alexandra Jörnegren som ska rida och Agneta Rolf som är med en av arrangörerna för showen. Vill du se familjematinén? Den sänds live på SVTplay och börjar 15.00.

Från fjolårets show. Foto: Jessica Stene, www.jessicastene.seFrån fjolårets show. Foto: Jessica Stene, www.jessicastene.se

Norrsken i Friends Arena!

$
0
0

Årets show som islandshästarna bjöd på var helt fantastisk! Felfri och tight gestaltade årets kadrilj norrsken med den stora LED-skärmen som bakgrund. Showen var färgkordinerad med en grupp svartskäckar och en grupp fuxskäckar. Som finalmoment fick vi se fyra svarta hästar komma in och visa upp pass och ökad tölt!

Våra fantastiska ryttare visade exakt hur bra resultatet kan bli om man har bra koll, god träning och samarbete ska se ut.

Bildreportage kommer senare under kvällen eller eftermiddagen. Missade du showen? Du kan se den på SVTplay ca 1 h in i sändningen.

Alla bilder: Jessica Stene, www.jessicastene.se

Intervju med Pierre Sandsten Hoyos

$
0
0

Pierre Sandsten Hoyos gick igår in på Friends Arena som enda young rider. Tillsammans med Neisti frá Kalfholti visade upp ett femgångsprogram och tävlade mot Mágnus Skúlason, Olil Amble och Gudmundur “Gummi” Einarsson. Pierre är 19 år men trots det är han regerande världsmäster i fyrgång och i somras tog han ett silver på Nordiska Mästerskapen i femgång.

Pierre i full pass! Foto: Jessica Stene, www.jessicastene.se

Pierre i full pass! Foto: Jessica Stene, www.jessicastene.se

Foto: Jessica Stene, www.jessicastene.se

Foto: Jessica Stene, www.jessicastene.se

Bilder från Islandshästarnas Show

$
0
0

OBS! Det är inte ok att ladda ner och använda bilderna för egen vinning. Är du intresserad av en bild? Ta kontakt med fotografen via deras hemsida.

Foto: Jessica Stene, www.jessicastene.se

Foto: Jessica Stene, www.jessicastene.se

Foto: Jessica Stene, www.jessicastene.se

Foto: Jessica Stene, www.jessicastene.se

Foto: Jessica Stene, www.jessicastene.se

Foto: Jessica Stene, www.jessicastene.se

Foto: Jessica Stene, www.jessicastene.se

Foto: Jessica Stene, www.jessicastene.se

Foto: Jessica Stene, www.jessicastene.se

Foto: Jessica Stene, www.jessicastene.se

Foto: Jessica Stene, www.jessicastene.se

Foto: Jessica Stene, www.jessicastene.se

Foto: Jessica Stene, www.jessicastene.se

Foto: Jessica Stene, www.jessicastene.se

706b0067

Foto: Jessica Stene, www.jessicastene.se

Foto: Jessica Stene, www.jessicastene.se

Foto: Sofie Lahtinen Carlsson, www.toltaren.wordpress.com

Foto: Sofie Lahtinen Carlsson, www.toltaren.wordpress.com

Foto: Sofie Lahtinen Carlsson, www.toltaren.wordpress.com

Foto: Sofie Lahtinen Carlsson, www.toltaren.wordpress.com

Foto: Sofie Lahtinen Carlsson, www.toltaren.wordpress.com

Foto: Sofie Lahtinen Carlsson, www.toltaren.wordpress.com

Foto: Sofie Lahtinen Carlsson, www.toltaren.wordpress.com

Foto: Sofie Lahtinen Carlsson, www.toltaren.wordpress.com

Foto: Sofie Lahtinen Carlsson, www.toltaren.wordpress.com

Foto: Sofie Lahtinen Carlsson, www.toltaren.wordpress.com

Foto: Sofie Lahtinen Carlsson, www.toltaren.wordpress.com

Foto: Sofie Lahtinen Carlsson, www.toltaren.wordpress.com

Foto: Sofie Lahtinen Carlsson, www.toltaren.wordpress.com

Foto: Sofie Lahtinen Carlsson, www.toltaren.wordpress.com

Foto: Sofie Lahtinen Carlsson, www.toltaren.wordpress.com

Foto: Sofie Lahtinen Carlsson, www.toltaren.wordpress.com

Islandshästen – publikens favorit!

$
0
0

Under Sweden International Horse Show har mässbesökarna kunnat rösta på sin favoritras. I år blev det islandshästen som tog hem segern. Vi på Ishestnews gissar att det till stor del kan varit tack vare Ask från Gullunge som när han inte varit upptagen med att visa upp sig i clinic-paddocken stått i den lilla stalldelen där besökarna får lov att klappa hästarna.

Ask är en första klass hingst som är inkörd och brukar köra bröllop så väl som att tävla i distansritt berättar Heimir Gunnarsson under islandshästarnas clinic (som du kan se här). Dessutom imponerade Ask och hans ryttare tillika uppfödare Sofi Phiel på publiken under clinicen när de gjorde fina galoppvolter och töltade med vattenglas i handen utan att spilla.

Ask från Gullunge & Sofi Piehl, Kiljan från Klockargården & Oskar Fornstedt, Bangsi från Örvik & Johanna Elgholm. Foto: Sofie Lahtinen Carlsson, www.toltaren.wordpress.com

Ask från Gullunge & Sofi Piehl, Kiljan från Klockargården & Oskar Fornstedt, Bangsi från Örvik & Johanna Elgholm. Foto: Sofie Lahtinen Carlsson, www.toltaren.wordpress.com

Vackra Ask och Sofi. Foto: Sofie Lahtinen Carlsson, www.toltaren.wordpress.com

Vackra Ask och Sofi. Foto: Sofie Lahtinen Carlsson, www.toltaren.wordpress.com


Jóhann R. Skúlason utnämd till årets avlare av Danska islandshästförbundet

$
0
0
Jóhann Skúlason på Lidur fra Slippen Foto: Heindorf-foto.dk

Jóhann Skúlason på Lidur fra Slippen
Foto: Hejndorf-foto.dk

Vid Danska islandhästförbundets årsmöte den 26:e november tog en stolt och glad  Jóhann R. Skúlason, för tredje året i rad emot utmärkelsen Årets avlare för sitt avelsarbete.

Mjølnir-pokalen, som är är skänkt av Stutteri Mjølnir/Lotte Berg och Haraldur Sigvaldson, delas ut till den avlare som under året har uppnått särskilt fina resultat på avelsbedömningar. I år gick även det priset till Stutteri Slippen och Jóhann Skúlason.

Som extra bonus fick Jóhann en stor bukett blommor då Lidurs far, Garri frá Reykjavik, blev utnämnd till Danska islandshästföreningens utmärkelse Årets hingst.

Garri-sonen Lidur fra Slippen i A-finalen under DM 2016 Foto: Heindorf-foto.dk

Garri-sonen Lidur fra Slippen i A-finalen under DM 2016
Foto: Hejndorf-foto.dk

DM 2016

Vid årest Danmarksmästerskap mötte vi Jóhann R. Skúlason för ett intressant stallsnack. Jóhann hade med tre hästar som alla hade sin första tävlingssäsong.

Det gjorde oss så klart nyfikna och vi frågade vad Jóhann kunde berätta om sina nya hästar på tävlingsbanan.

– Jag har med tre  hästar; Lidur fra Slippen, Snarfari fra Slippen samt Finnbogi frá Minni-Reykjum. Alla tre är unga och nybörjare. Med Lidur har jag äntligen fått en riktigt bra femgångare. Han ÄR min nya femgångshäst och den som mest tänker på mig som töltryttare har kanske glömt att jag vann femgången 2010, berättade Jóhann med en glimt i ögat.

– Mest känd är jag så klart som töltryttare och jag har fortfarande ambitionen att vara den bäste, även om jag måste kämpa lite nu. Samtidigt som jag inte vill bli inplacerad i ett fack så är Finnbogi min nya tölthäst och jag sätter min fulla tillit till honom. Trots att 2016 är hans första tävlingssäsong har han redan visat var vi går för, han och jag.

– Första gången jag såg Finnbogi var som föl i Skagafjördur. Hans ägare ringde till mig och sa att han aldrig någonsin förr avlat ett så fint föl. Så jag köpte honom. I den här hästen finns allt! Han är lagom stor, lätt och elegant och han är extremt smidig med stora rumsliga gångarter. Han är som ett gummiband.

– När jag tänker på Finnbogi så längtar jag efter ritterna på Island, bergen, himmlen och vidderna. Jag längtar efter att kunna öppna dörrarna på vid gavel och rida ut med en stor flock lösa hästar. Man säger att det är “farligt” att åka till Island för sen vill man alltid tillbaka.

Jóhann tog Snarfari fra Slippen från banan och vi frågade Jóhann varför han gjorde så?

– Snarfari blev helt enkelt jätterädd för publiken och publikläktaren, den är stor och mörk. Så har vi det inte hemma på Slippen, där det alltid är lugn och ro när vi tränar, svarar Jóhann.

– Det är mycket som är nytt för de här hästarna, och för mig har det aldrig varit på tapeten att vinna något på det här Danmarksmästerskapet. Jag brukar säga att jag har som mål att vinna men idag är segern att vi kom till finalen i T1.

– Jag har massor av tid, hästarna är unga och behöver få komma ut och möta världen, människor, paraplyer, musik osv.

– Något av det bästa i den här situationen är att jag själv äger alla tre hästana. Det gör mig tillfreds, jag har bara mina egna förväntningar att “slåss” mot, säger slutligen en glad Jóhann.

Vi säger grattis till priset som Årets Avlare

Artikeln är från vår danska samarbetspartner islaendere.dk

 

 

 

 

Domarna till VM 2017 är valda

$
0
0

Imorse kunde FEIF avslöja vilka som kommer få döma nästa sommars VM i Orischot, Holland. Hela 30 domare har i år ansökt om att få döma, vilket är rekord.

Följande domare har valts ut för att döma sportgrenarna:
Andre Boehme
Anna Andersen
Åsa William
Einar Ragnarsson
Halldór Gunnar Victorsson
Johannes Hoyos
Lisa Olovsson
Lutz Lesener
Rune Svendsen
Sigurbjörn Viktorsson
Stefan Hackauf
Uschi Heller-Voigt
Valdimar Auðunsson

Reserver: Christian Reischauer och Nicolai Thye

Källa: https://www.feif.org/Service/News.aspx

dsc_1285

Wild Card Invitation till Tölt on Ice 2017

$
0
0
Foto: Treellfoto

Foto: Treellfoto

Tävlingen Tölt on Ice genomförs för tredje gången den 25 mars 2017, i Kungsbacka ishall. Även denna gång kommer mästaren Jóhann R Skúlason att finnas på plats för att försvara sina två tidigare segrar. Men förutom att presentera de stora namnen inom islandshästsporten vill Tölt on Ice också gärna bidra till att nya och mer okända namn får visa upp sig för en större publik. Den här gången delar man därför ut särskilda ”Wild Cards”. En inbjudan har gått ut till de sex största islandshästklubbarna i Sverige, där den regerande klubbmästaren i grenen T3 bjuds in att delta i en av årets roligaste, tuffaste och mest prestigefyllda tävlingar på is, inför en stor och entusiastisk publik. Tidigare år har ishallen varit utsåld, med drygt 2000 i publiken. De klubbar som fått inbjudan till sin T3-mästare är Hrimfaxi, Ófeigur, Vinir, Landi, Frigg,  Stormur och Gandur. Här får morgondagens stjärnor möjlighet att utmana dagens mästare!

Mer information om tävlingen finns på www.toltonice.com.

img_1801_3

Prylkollen: Smarta säkerhetsstigbyglar för barn

$
0
0

 

embi

 

Det första man får lära sig när man börjar rida är att man ska ha skor med klack för att inte riskera att glida igenom med foten genom stigbygeln. Gott och väl men här är lösningen för ridglada barn (och kanske vuxna med):

Säkerhetsstigbyglar för barn med fyra byglar framtill som gör det omöjligt för ryttaren att åka igenom med foten framåt. Dessutom ger stigbyglarna ett mycket bra stöd för små ben som behöver ta lite spjärn.

Stigbyglarna är handgjorda i rostfritt stål och produceras av Helluístöð i Hella på södra Island.

ist

Genialt! Foto: Helluistöd.

smid

Steinn Másson svetsar stigbyglar. Foto: Helluistöd.

 

Nyexaminerade gæðingakeppnisdomare

$
0
0
nina2

Nina Bergholtz. Foto: Michelle Hildebrandsson.

 

I dag blev det officiellt vilka som klarade gæðingadomarexaminationen 2016. Nya domare är i Sverige är: Emilia Lif, Caroline Oddson, Marcus Ljungqvist och Caroline Agerhill. Första och enda personen i Sverige som klarade examination för nationell domare (landsdomare) är Nina Bergholtz. Stort grattis till er alla!

Viewing all 2935 articles
Browse latest View live