SIF Avel har idag kommit ut med ett iformationsbrev som du kan läsa här! I Informationen står bland mycket annat om islandsanpassade regler för Elit- och Hederspremierade hingstar, om stoavgifter, gårdshingstlicens och uttagning inför VM.
Information från SIF Avel
Island mötte western på Backome
Lördagen den 17 december parkerade Ishestnews på en mycket välfylld gårdsplan hos Backome islandshästar. Det var dags för Stjärnutmaningen – det är aldrig för sent att lära sig något nytt.
Ishestnews var inte ensamma att låta oss smaka av glögg, lussekatter, pepparkakor, skumtomtar och härlig stämning. Det var säkert närmare 200 personer som samlats kring ridhusets sarg.
Vignir Jónasson visade med hjälp av ryttarna Tekla Lindroos med Meistari från Lindarbakka och Hekla frá Steinnesi samt Elise Harrysson med Lilja från Horshaga hur han tränar de unga hästarna och hur han sedan går vidare i träningen. Vignir själv red sedan Viking från Österåker samt Ivan från Hammarby.
Vignir hade många intressanta tankar att fundera över när det gäller träning av den unga hästen.
– Den unga hästen ska få gå utan att man tar särskilt mycket i tyglarna, förklarade Vignir. Hästen ska känna sig fri och få förtroende för ryttaren.
– Vid lättridning ska man fortsätta rida lätt in i skritten, annars finns det en risk att förtroendet för ryttaren går förlorat.
En annan viktig detalj är att vi ska tänka ”framåt i skritt”, inte sakta av till skritt.
Vignir betonade också hur viktigt det är att nacken verkligen är den högsta punkten.
Det var häftigt att se hur otroligt bra gångarter Viking har, han har gjort fölungar hela säsongen och inte blivit tränad. Ändå dansade han fram till publikens förtjusning.
Även Ivan från Hammarby visade hur vackert han rör sig. Vignir och Ivan gav prov på Ivans elasticitet i både tölt och trav, hur kan kunde öka för att sedan samla sig utan att man riktigt såg hur det gick till.
Nu var det dags för Westernryttaren och svenska mästaren i Cutting, Göran Lindström, att ge oss en lektion i hur han tänker kring sin ridning. Han visade hur han nästan aldrig tar händerna till hjälp utan helt ger signaler med ben och vikt. Att lyfta händerna något och sedan titta upp i taket betydde ”rygga” till exempel.
Göran Lindström och hans vita häst hade med sig en medhjälpare och en maskin som styrde en gammal sliten handduk på en vajer. Med hjälp av den visade han hur hans häst vallade och ”skar av” vägen för handduken aka kalven.
Efter den första demonstationen tog Göran resolut av huvudlaget på sin skickliga häst för att visa hur den sköter jobbet helt själv.
Nu var det dags för Vignir att testa att rida på cuttinghästen och det gjorde han med bravur. Och ett stort leende på läpparna.
Och där trodde Göran Lindström att uppvisningen var slut men tji fick han för in kom Ivan från Hammarby och Göran fick sitta upp. Det såg ut som att Göran blev rätt överraskad av Ivans kraft och känslighet. Med hjälp av instruktioner från Vignir fick Göran känna på rejäl tölt längs med långsidan av ridhuset. Leendet gick inte att ta fel på.
När Ishestnews sedan frågade hur det kändes berättade Göran att det var första gången han satt på en islandshäst.
– Jag har hört att ridning kan kännas som att åka en axande racerbåt. Nu fick jag känna på det!
– Och hade jag inte varit född på Island där det bara finns islandshästar hade jag nog ägnat mig åt Westerridning, förklarade Vignir.
Tack för en mycket trevlig kväll som var ett samarrangemang mellan Backome islandshästar, Trollyckans Gård, Jultorp Ranch, Vignir Jónasson islandshästutbildning och Alternative Health Works.
Göran Lindström och hans häst.
Att testa sitt livs första tölt på Ivan måste vara något alldeles extra. Kolla in det euforiska uttrycket!

Vignir och Viking visar att en talang är en talang, även om man inte är tränad på länge
Foto: Yvonne Benzian/ishestnews.se
En ny typ av biljett går att köpa till Istølten i Fredrikshamn
Istølt WINTERMATCH 2017 blev utsålt i rekordfart. Därför har man nu utvecklat en helt ny typ av biljett.
– Sedan tidigare år är vår erfarenhet att efterfrågan av biljetter först på allvar brukar ta fart i januari. I år är det en helt ny situation, berättar Jan Michael Madsen, en av arrangörerna. Vi trillade nästan av stolarna av suget efter biljetter när vi öppnade biljettförsälningen i mitten av november. För en vecka sedan var varenda biljett slut. Därför har vi valt att börja använda en ny sorts biljett.
– I år är biljettsystemet programmerat så att man vid varje biljettköp får en tilldelad sittplats. Det gör det möjligt för oss att lansera vår nya biljett som många tidigare efterfrågat när vi har haft utsålt hus. Den nya biljetten är en slags “Walk and Watch”-biljett, dvs en ståplatsbiljett som gör det möjligt att uppleva tävlingen från flera olika bra positioner. Man kan titta från ringside, från arenans barer, från cafeterian eller på den stora LED-skärmen. Utöver tävlingen så finns det massor av andra upplevelser i Skaga Omega Istølt Arena, till exemplel en marknad med olika butiker, uppvärmningshallen och annat. Arrangörerna tror på ett lika stort sug efter de här biljetterna, speciellt efter att de presenterat deltagarlistan för ISTÖLT och ICEKEPPNI. Vi har alldeles nu gjort plats för de nya biljetterna i vårt biljettsystem. Det finns 200 av de nya biljetterna och du hittar dem här.
Tack islaendere.dk för tips!
Ny tävlingsanläggning för sport och gaedingakeppni i Skaraborg
En ny ovalbana håller på att se dagens ljus vid Axevalla travbana utanför Skara. Eller snarare inne i mitten av själva travbanan. Den nya banan är ett samarbete mellan Axevallatravet, Skara Hästland och islandshästföreningen Frigg. På banan kommer man att kunna hålla både sport- och gaedingakeppnitävlingar och travbanans upploppsraka är perfekt för passlöp och stilpass, Axevallas upploppsraka är längst bland Sveriges travbanor.
Idén kom när Skara Hästland (ett samarbete mellan Skara kommun, Skaraortens ryttarförening och Axevallatravet) bildades 2012. Projektledningen bjöd in till ett stort startmöte med alla hästintressenter i området. Många islandshästryttare slöt upp vilket ledde till att islandshästbanor målades in i visionen. Alltsedan dess har många personer involverat sig i styrelsearbete och möten för att få banan till stånd.
På Axevallatravet finns allt man kan behöva, gästboxar, restauranger, toaletter och p-platser. I skrivande stund är underlaget schaktat och håller sig vintern i schack hinner allt material läggas innan snön kommer. Till våren stängslas det. På travet finns också de maskiner som behövs för att hålla banor i gott skick och personal. Axevallatravet som bekostar ovalbanan, ser aktiviteter på innerplan som en möjlighet att nyttja hela utrymmet och att i förlängningen få inkomster när faciliteterna används. Axevalla vill skapa event och aktiviteter ihop med föreningar, företag och hästfolk. Förutom travet finns redan BYS Hovslagarskola, en veterinärklinik och ett av Västra Götalands naturbruksgymnasium med inriktningar mot både trav och ridning. Läget, cirka 12 mil från Göteborg längs E20 mot Stockholm, är smidigt med stora vägar hela fram till parkeringen.

Helena Stadin, Atli Gudmundsson, Janne Berntsson, Åse Ericson och travets VD Benny Ternemar “går banan” tillsammans i ett tidigt skede.
Sedan några är har Klubb Frigg haft flera inomhustävlingar i Axevallas körhall, en manege som är 40×80 m. Western har runt 30 tävlingsdagar där per år. Skara Hästland arrangerar Skara Hästivalen, en kunskaps- och showdag där islandshästar är med såväl i clinic som show. I vår kommer SIF Avel att förlägga en avelsvärdering på Axevalla.
– Det finns möjligheter att arrangera stora tävlingar på Axevalla på sikt. Men först måste vi bli mer varma i kläderna som arrangörer. Vi har engagemang för både sport- och gaedingatävlingar i klubben, berättar Åse Ericson, en av islandshästpersonerna som dragit i trådarna under de här åren.
– Tillsammans med andra klubbar (Jór, Fákur, Stigandi) i det nybildade SIF-distriktet kan vi också samla styrkorna runt större events, hoppas Åse. Vi har Axevalla hed mitt över vägen från travet. Ett naturområde som är klassisk övningsmark för militären, med tävlingar i fälttävlan bland annat. Det finns stort intresse för tävlingsformen TREC i klubb Frigg där man skulle kunna kombinera platserna.
– En ”drömtävling” som klubben redan testat på banan i form av uppvisning, är passlöp med islandshäst efter travets startbil. Det fungerar fint med flygande start på en bred travbana. Vem vet – med tanke på hur många banor som nu finns på fasta travanläggningar borde det väl gå att få som godkänd tävlingsgren med tiden? Idéer saknas inte och en ”egen” plats för klubben att vara på underlättar väldigt!

Utsikt över den nya banan från domartornet som kommer att kunna användas vid tävlingar. I bakgrunden ser du stallbacken.

Passgänget som redan testat att starta efter startbil på Axevallatravet den 14 oktober 2015. Red gjorde Linnea Vas, Atli Gudmundsson, Anna Funni Jonasson, Eyjolfur Þorsteinsson och Tuija Riuttanen.
Gott Nytt År alla underbara läsare!
Vi på Ishestnews önskar alla våra läsare ett riktigt Gott Nytt 2017! 2016 var året då vi nästan fördubblade antalet som följer oss. Ni ger oss energi och glädje att fortsätta rapportera om vår underbara hästras. Vi är glada över att ha härliga medarbetare i Sofie Lahtinen Carlsson, Anette Alsterå, Karin Cederman, Jessica Stene och även ni andra som skickar in reportage om stort och smått.
För att täcka vårt avlånga land är vi helt beroende av att få veta vad som händer, må vara en rolig happening, en uteritt med goda vänner, tävlingar, stort som smått. Så…rapportera in till oss, inget är för litet.
Inför 2017 är vårt mål en ännu bättre rapportering, vi har redan planerat in både SM och VM. Till VM åker vi fem personer för att ge er vårt bästa med foto, filmer, rapporter och intervjuer.
Redan då vi lade ut vårt första reportaget den 23 maj 2012, ett besök hos Ia och Denni i tre delar, hoppades vi på succé och det tycker vi nog att vi kan säga att vi klarat av.
Så igen – ha ett riktigt Gott Nytt År!
Sandra och Yvonne
Resultat från Pålsjö

Från showpassen i Helsingborg. Foto: Jennie Filipsson/Hesthaga.com
I helgen arrangerades årets första tävling i södra Sverige. Närmare bestämt på den pampiga anläggningen Pålsjö i Helsingborg och det var många frusna men glada ryttare som deltog. Tävlingsarrangörerna Hesthaga Gård (Jennie Filipson-Eriksson) och Andrea Sloth-Nielsen hade sett till att det fanns flera olika klasser att välja bland och särskilt roligt att även ponny och storhästekipage deltog i den isländska tävlingsformen smali som förövrigt är en riktigt stämningshöjande och publikvänlig tävlingsgren.
Resultat från Pålsjö Fun & Ride 06.01.2017:
Firmakeppni, ELIT-klass vuxen:
1.Monica Björsell/Mozart från Sundsberg
2.Sandra Marin-Stefánsson/Efridis från Stall Vita Villan
3.Juliane Klink /Limbo från Änghaga
4.Ragnar Stefánsson/Tófa från Stall Vita Villan
Firmakeppni, mellanklass vuxen:
1.Juliane Klink/Vasco från Viljan
2.Mathilda Bengtsson/Strutur från Kullen
3.Samanta Hellman/Villimey från Östra Greda
4.Eva Bengtsson/Contessa från Götarsvik
5.Torben Brattström/Feykir frá Sandvík
Firmakeppni,ungdom:
1.Rebecca Brink/Leiknir
2.Malin Ekwurtzel/Stirnir
3.Thor Eriksson/Ljósvaki
4.Isabella Nilsson/Thengill
Firmakeppni,barn:
1. Märta Björsell /Draugur från Edeslätt
2.Embla Ragnarsdóttir/Sara frá Hofi
3.Lilly Björsell/Laufa från Fårup 1
4.Lilly Slamniku/Thengill
Showpass:
1.Julia Lockman/Samherji från Skeppargården
2.Kristina Källen/Dagur
3.Lisa Petersson/Sómi frá Hofsstöðum
4.Ragnar Stefansson/Tófa från Stall Vita Villan
5.Sofia Bengtsson/Ikaros från Götavik
6.Jenny Bergman/Undri
7.Juliane Klink /Limbo från Änghaga
Firmakeppni, lättklass, vuxen:
Lisa Petersson/Sómi frá Hofsstöðum
2.Marcus Johansson/Kjarnorka från Brösarpsgården
3.Ingrid Yao Mattisson/Blástjarna från Hyby
4.Bodil Lundgren/Strokkur
5.Annika Börjesson/Haudinn
Smaliklass, barn:
1.Dina Bergström /Mr. Midler
2.Vilda Olin/Emir
3.Lisa Brange/Totte
4.Tuva/Totte
Smaliklass, ungdom:
1.Sofia Bengtsson/Ikaros från Götarsvik
2.Rebecca Brink/Leiknir
3.Malin Ekwurtzel/Stirnir
4.Ellen Wåhlander/Pikachu
Smali-klass, vuxen:
1.Therese Bergström/Mimmi
2.Annika Börjesson/Haudinn
3.Ragnar Stefánsson/Efridis från Stall Vita Villan
4.Eva Bengtsson /Contessa från Götarsvik
5.Marcus Johansson/Kjarnorka från Brösarpsgården
6.Emma Johansson/Glampi frá Stóru Ásgeirsá
7.Emilie Lindau/Danne
Resultat från Östgötacupen

Två glada pristagare från i dag: Monica Rasmussen med Emil frá Efri-Mýrum och Sara Broms med Máni frá Kilhrauni. Foto: Linnea Rasmussen.
Nu duggar tävlingarna tätt. I dag hölls första deltävlingen i Östgötacupen där ekipagen samlar poäng, både individuellt, som lag och för bästa utklädsel.
Passklubben Skeið bjuder in till föreläsning med Thorvaldur Árnason
Deltagarlistan för Istölten i Fredrikshamn den 28:e januari.
Du som ska till Fredrikshamn för att se på Istölten den 28:e januari kan förbereda dig på en riktigt stjärnspäckad uppvisining med namn som Nils-Christian Larsen, Jóhann R Skúlason, Sys Pilegaard eller varför inte våra egna Katie Brumpton, Daniel Sundin, Eyjólfur Thorsteinsson och Vigdis Mattiasdóttir. Fullständig deltagarlista hittar du här!
En glad nyhet är att hela tävlingen streamar helt gratis. Länk kommer du att hitta på http://istoelt.dk.
Ifall du vill träna på din danska kommer här några intervjuer från ett PR-event som hölls i ishallen med några ryttare, och även en intervju med en av arrangörerna.
Tack till vår samarbetspartner islaendere.dk för intervjuer och foto.
Givande domarseminarier i Uppsala

Från Ólafur Árnsons föreläsning.
Under den gångna helgen hölls de årliga domarseminarien för sport och gaedingadomare i Sverige. I år hade man förlagt dem på Radison Park Inn i centrala Uppsala och uppslutningen var mycket god. Under lördagens sportdomarseminarie deltog runt 100 domare från hela landet. Med säker hand styrde Åsa William och Nadia Andreewitch från TSS (tävlingssektionen sport) deltagarna genom programpunkterna som b la handlade om information från tävlingssektionen, videobedömning samt grupparbete med fokus på hur domarkårens fortbildning ska se ut och vilka krav som för ställas på en domare för att hen ska behålla sin licens. Många intressanta och riktigt matnyttiga diskussioner om både specifik bedömning men även allmänt runt sporten togs upp under dagens ganska mastiga program. Sist men inte minst fick domarna en intressant föreläsning där den isländske idrottspsykologen Ólafur Árnasson (även FEIF-domare och nationell gaedingadomare) där han belyste hur domare kan påverkas av stress och press utifrån under arbete samt hur de kan bli bättre på att hantera det. Man kan sammanfatta dagen som mycket lyckad och att fortbildningar av denna sort är lika nyttiga som nödvändiga för alla domare.

Marjolein och Gisli föreläser.
Kl. 08.00 på söndagmorgonen inleddes gaedingakeppni-seminariet av de nationella gaedingadomarna Gisli Guðjónsson och Marjolein Tiepen från Island. Även TSG (tävlingssektionen gaedingakeppni)ordförande Haffi Gíslason deltog under förmiddagen där han tog upp punkter som domararvoden och utveckligsmöjligheter för tävlingsgrenen i Sverige. Domarkåren inom gaedingakeppni är tydligt mycket mindre än inom sportgrenarna och ca 12 aktiva domare fanns på plats (totalt finns nu ca 20 gaedingadomare i landet) vilket banade för mycket givande och inspirerande diskussioner och stort fokus lades på videobedömning. Enbart i pass gick domarna igenom 12 olika hästar plus några riktigt “kluriga” visningar för att testa domarnas kunskap och känsla för fyrtakt under pass-sträckan.
Under eftermiddagen hade domargruppen blivit riktigt enig och det skilde oftast inte mer än 0,2-0,4 mellan i poängsättningen hos alla domare vilket Gisli och Marjolein var påtagligt imponerade av. Även efter helg gick vi hem fulla av inspiration att börja döma tävlingssäsongen 2017.
Årets Vintermästerskap kommer livestreamas!
Vintermästerskapen på Strömsholm närmar sig och det är bara lite mer än en månad kvar. Nyheten att tävlingarna kommer sändas live gläder alla som inte kan vara på plats under tävlingen.
Hestafrettir.is kommer livesända hela tävlingen. “Tidigare år har sändningarna haft tusentals tittare vilket inte bara är roligt för oss – utan även ett gyllene tillfälle för våra sponsorer att synas för både nationell och internationell publik!” skriver Vintermästerskapen på sin hemsida.
Mästerskapen börjar med en hingsttävling på fredagskvällen den 24/2 och den 25/2 går tävlingsgrenarna Tölt T3, V2, F2, Tölt T8, T8u, V5, V5u & barnklass.

Från fjolårets Vintermästerskap Foto: Zannasfoto.se

Från fjolårets Vintermästerskap Foto: Zannasfoto.se
2017 års upplaga av Meistaradeild
Meistaradeild också kallat “Champions Leauge” för elitryttare på Island har släppt sitt program. Tävlingen sträcker sig över två månader, har åtta deltävlingar alltså tävling varannan vecka. Mediabevakningen är hård och förutom att det sänds i isländsk TV så livestreamas även hela eventet och man kan köpa ett paket där man kan se hela tävlingen vart man än är i världen. Förutom detta är det en tävling med väldigt familjär stämning, mycket teamspirit och varje deltävling känns som en fest.
De olika lagen sammarbetar och väljer ut vilken/vilka ryttare som ska delta i varje deltävling. Lagen som är med Auðsholtshjáleiga/Horseexport, Ganghestar/Margrétarhof, Gangmyllan, Heimahagi, Hestvit/Árbakki/Svarthöfði, Hrímnir/Export hestar, Lýsi/Oddhóll/Þjóðólfshagi och Top Reiter. Mer om vilka som rider i de olika lagen kan du läsa på http://www.meistaradeild.is/lidin
För den som vill se denna hästfest är programmet:
9 februari 18.30 V1 fyrgång
23 februari 19.00 Gæ∂ingafimi
9 mars 19.00 T2 Tölt
23 mars 19.00 F1 femgång
1 april 13.00 PP1 Stilpass och 150 m speedpass
7 april 19.00 T1 samt pass
Och omm du är intresserad av att titta på Meistaradeild men inte känner för att åka till Island kan du följa hela tävlingen på http://livesports.is/. OBS! Kom ihåg att schemat är angett enligt isländsk tid.

Tävlingarna sker inomhus i de olika klubbarnas ridhallar. “Champions leauge” i T2 2016

Full fart i femgången under tävlingen 2016
Strokkur har fått ja till Mönsterås Horse Arena

Från Strokkurs sommarkeppni 2013. Foto: Malin Wengdahl.
Strokkur har sedan länge varit en mycket aktiv lokalförening med fokus på välarrangerande tävlingar och happenings runt sin bana på Häradsvallen i Mönsterås. Nu har Strokkur har fått ja till sin ansökan hos Kustlandet för projektpengar att börja bygga Mönsterås Horse Arena.
Första delen av projektet innebär en uppbyggnad av hästrelaterad service i form av veterinär, hovslageri, kiropraktor och massör. Föreningen kommer även på sikt förbättra matförsäljningsplatsen, träningsfaciliteter med möjlighet till övernattnings samt starta upp en ridskola för islandshästsporten.
Spännande värre och stort grattis till Strokkur!
Ett ögonblick Denni Bergmann Hauksson – Divar från Lindnäs såld till Danmark
Världens höst bedömda islandshäst 2015 med 8.78 i bedömning, Divar från Lindnäs, är såld och flyttade i onsdags till Danmark och de nya ägarna Henriette Friis Hedegaard och Lene Deleuran. Ishestnews har fått en pratstund med Denni Bergmann Hauksson som berättar om försäljningen.
– Min hälsa var avgörande för det oerhört tuffa beslutet att sälja Divar, förklarar Denni.
Det här var ”doctors orders” sedan länge, jag måste dra ner på ridningen.
– Jag har drabbats av fibromyalgi som kommer i skov. Min kropp visste att läkarna hade rätt, men min hjärna ville så gärna fortsätta att matcha fram och tävla Divar. Men nu har jag fått ta till mig att jag inte orkar med att fullfölja satsningen, säger en ledsen Denni. Jag kan fortfarande rida, men inte så som krävs på elitnivå.
– Tillsammans med delägarna (Annika Höglund, Kia Holmquist, Karin Westerlund och IA Lindholm) tog vi beslutet att sälja, trots att hela delägar-gänget gärna fortsatt.
Köparna har varit intresserade av Divar under många år och planen är att Henriette Friis Hedegaard ska tävla Divar. Självklart ska han även verka i aveln både i Danmark och i andra länder i Europa. Just nu är Henriette gravid, så först är det ett liv som avelshingst som gäller för Divar.
– Intresset från kontinenten har länge varit stort och det känns roligt att Divar ska få sprida sina gener ut i Europa. Första halvan av säsongen ska han verka i Holland och sedan i Danmark.
– Att köparna är kända för att vara bra hästmänniskor som är måna om sina hästar mildrar avskedet.
En rolig detalj är att Divar på pappas sida har tre svenskfödda hästar och på mammas sida fantastiska Diva från Gategården, världens högst bedömda islandshäst under fem års tid.
Denni har ihop med olika samarbetspartners börjat utveckla ridutrustning.
– Nu får jag arbeta med hjärnan istället för med kroppen!
Ishestnews tackar för intervjun och önskar även de nya ägarna lycka till med sin fina häst.
Film på Divar från föl till nu!
Se Istølt i Fredrikshamn live direkt här på Ishestnews!
Bunkra med fika och snacks!
Hela eftermiddagen och kvällen kan du se på Istølt från Fredrikshamn direkt här hos oss på Ishestnews. Välkomna!
Programmet är:
PROGRAM ISTØLT WINTERMATCH 2017
15.00 DØRENE LUKKES OP
16.00 ÅBNING & VELKOMST
16.10 – 17.15 ICE KEPPNI SPECIAL – INDLEDENDE
17.15 – 18.15 ISTØLT – INDLEDENDE
18.15 – 18.45 PAUSE MED SHOPPING & Tim Lothar & Holger HoBo Daub ved BLUE LAGOONE BAR.
18.45 – 19.20 PUKSPIL ALLE – FLOTTE PRÆMIER !!
19.25 ICE KEPPNI B-FINALE
19.45 ISTØLT B-FINALE
20.05 LANDSKAMP : ISLAND, FÆRØERNE, NORGE, SVERIGE, FINLAND, DANMARK
20.45 ISTØLT FINALE
21.15 ICE KEPPNI A-FINALE
21.45 Slut – Tak for i aften
Livesändningarna startar 18.45
Alla ni som väntar på livestreamingen, tyvärr fick vi inte reda på att de börjar sända först 18.45. Förlåt oss att vi kommit med fel information. Men den som väntar på något gott…
Johanna Elgholm nominerad till årets tränare/instruktör i FEIF
Johanna Elgholm är tidigare landslagsryttare och landslagstränare. Hon har haft clinics på SIF’s höstkonferens och Sweden International Horse Show har nu ännu en erfarenhet att skriva på CV.t. Johanna är nämligen nominerad av FEIF till årets tränare/instruktör. Två meriter som kvalificerar henne är att hon varit tränare för Svenska Islandshästlandslaget under VM 2015 och NM 2016, båda åren blev Sverige bästa nation.
För att rösta går du in på länken https://www.facebook.com/FEIF.org/app/126231547426086/?app_data=%7B%7D och väljer sedan den tränare du tycker förtjänar din röst.
Lycka till önskar vi på IsHestNews!

Lösgjordhet är en färskvara

Kortfattat kan man säga att en lösgjord häst är i fysisk och psykisk balans. Framåtbjudning ingår också i lösgjordhet. Så man kan väl säga att fullkomligt lösgjord häst är en häst med bra framåtbjudning och helt utan fysiskt och psykiskt motstånd. Som jag har förstått det så finns det många grader av lösgjordhet. Allt från lite lösgjord till helt lösgjord. Fullkomligt lösgjord är ett tillstånd som jag tror att vi ryttare väldigt sällan får uppleva.
När jag säger att lösgjordhet är en färskvara så menar jag att det inte är självklart att en häst som jag upplever lösgjord i dag kommer att vara det av sig själv i morgon. Utan jag måste jobba på liknande sätt i morgon för att bibehålla lösgjordheten. Den kan även kraftigt försämras eller förbättras från en minut till en annan.
Lösgjordheten måste vi också ha med oss genom hela utbildningsskalan. Vi tappar lätt lösgjordheten när vi försöker höja ridbarheten. När vi har uppnått lösgjordhet på en nivå i träningen och går vidare till nästa så blir det ofta på bekostnad av lösgjordheten. Då måste vi ta ett eller flera steg tillbaka för att korrigera innan vi går framåt igen. För att lösgjordheten är ju förutsättning för att komma vidare i träningen.

Till exempel tycker jag att det är allmänt för lite fokus på lösgjordhet och för mycket fokus på samling. Det är ytterst sällan som instruktören får önskemål från eleven om att få hjälp med lösgjordheten, när denne frågar om vad eleven vill ha hjälp med idag. Ofta blir svaret: Jag vill ha hjälp med samling. Ofta är elevernas hästar inte lösgjorda nog för att det skall gå att jobba med samling.
Jag får ibland höra att jag har bra kontroll över mina hästars bakben. Men jag tänker aldrig på var de har sina bakben när jag tränar. Och jag tänker aldrig samling när jag rider. Det kanske kommer sig av att jag inte är så teoretisk av mig. Men ganska duktig på praktiken. Ja, eller i alla fall bättre praktiskt än teoretiskt. I stället tänker jag ”lösgöra” och sedan försöker jag öka energinivån med bibehållen lösgjordhet. Det är ofta svårt och man får ofta ta ett eller flera steg tillbaka för att hämta lösgjordheten igen.
När det inte fungerar med ridningen som jag tänkt mig försöker jag så snabbt som möjligt lokalisera var motståndet kommer ifrån. Och korrigera så att motståndet försvinner. På så sätt lyckas jag öka ridbarheten och får mer bärighet utan att någonsin tänka på samling.

Jag tycker mig ofta kunna se på ryttare (både de som har kommit långt i sin ridning och amatörer) att de blir styva i kroppen så fort de börjar tänka på samling. Ofta leder det till stelare och mindre samlad häst som har tappat stor del av lösgjordheten. Ryttaren blir frustrerad, stressad och ibland ser man även ridinstruktören gå efter hästen med spö för att försöka skrämma bakbenen inunder hästen. Den metoden slutar oftare illa än bra.
Jag har haft förmånen att få träna för Pether Markne i 10 år. Pether har aldrig bett mig om att samla hästen under de lektioner jag ridit för honom.
Så mitt råd till alla ryttare är: Fokusera först och främst på lösgjordheten hela vägen från unghäst till tävlingshäst.
Lycka till!
Hälsning,
Denni
Den stora vinnaren av Istølt Frederikshavn
Jóhann R Skúlason blev den stora vinnaren när istölten i Fredrikshavn avgjordes. Med poängen 8,28 vann han och skimmeln Finnibogi frá Minni-Reykjum. På andra plats kom Eyjolfúr þorsteinsson tillsammans med Háfeti frá Ulfsstö∂um med den fina poängen 8,0.

Foto: Sofie Lahtinen Carlsson/www.toltaren.wordpress.com

Foto: Sofie Lahtinen Carlsson/www.toltaren.wordpress.com
I Icekeppnin vann Veronika Rauch som tillsammans med den magiska hingsten Garpur fra Højegården fick hela 9,04! På andra plats kom Katie Sundin Brumpton på Halastjarna frá Vorsabæ II.

Foto: Ishestnews.se
Även i landskampen segrade Jóhann R Skúlason med hingsten Thór-Steinn frá Kjartansstöðum som har en totalbedömning på 8,42. Samtliga resultat finns på http://istoelt.dk

Foto: Sofie Lahtinen Carlsson
Topp tre tillbaka på Tölt on Ice 2017

Snart är det dags för tredje upplagan av Tölt on Ice. Även i år kommer alla de främsta islandshästryttarna i Norden till Kungsbacka ishall för att tävla. De tidigare åren har det varit en hård strid mellan tre ryttare i toppen, och alla tre möts även i år. Kommer Jóhann Rúnar Skúlason att kunna försvara sitt istöltguld när han åter ställs mot regerande världsmästaren i tölt Vignir Jónason och nordiske mästaren Bernt Severinsen? Det får vi veta lördagen den 25 mars, när ishallen åter fylls av islandshästar, ryttare, utställare och inte minst en kunnig och entusiastisk publik.
Förutom att presentera de stora namnen inom islandshästsporten vill Tölt on Ice även bidra till att nya och mer okända namn får chansen att visa upp sig för en större publik. Därför har man i år också delat ut Wild Cards till de regerande klubbmästarna i grenen T3 i de sju största islandshästklubbarna i Sverige. De som antagit utmaningen är Mette Lund Lindberg (Ófeigur/Norra Skåne), Filippa Hammarlund (Hrimfaxi/Örebro län), Emil Sundström (Landi/Bohuslän), Carina Morén (Frigg/Skaraborg), Jenny Wiström (Stormur/N Stockholm, Uppland) och Ia Hedberg (Gandur/Västra Skåne). Den lokala klubben Vinir för norra Halland och södra Göteborg har tyvärr fått tacka nej, eftersom klubbmästaren befinner sig utomlands i mars.
-Jag ser väldigt mycket fram mot Tölt on Ice! Det blir fantastiskt roligt att få starta säsongen tillsammans med elitryttare från hela Norden, säger Mette Lund Lindberg som tävlar för Ófeigur i Skåne.

Tävlingarna kommer att följas och kommenteras från speakerbåset av den internationellt anlitade och kunnige Henning Drath från Tyskland, och Jennifer Erlandsson som blev en av de mest populära deltagarna i 2016 års ”Bonde söker fru”. Jennifer är själv en hängiven entusiast inom islandshästvärlden..
-Tölt on Ice visar verkligen upp islandshästen när den är som bäst, paketerat både som tävling och show med magisk känsla. Det vill man inte missa! För mig är det en ära att få vara del av detta urhäftiga evenemang, säger Jennifer Erlandsson.
All information om tävlingarna finns på www.toltonice.com