Röstningen är avgjord och vinsten gick till Sverige. Johanna Elgholm är officiellt årets tränare/instruktör i FEIF. Grattis Johanna önskar vi på IsHestNews!

Röstningen är avgjord och vinsten gick till Sverige. Johanna Elgholm är officiellt årets tränare/instruktör i FEIF. Grattis Johanna önskar vi på IsHestNews!
I helgen hölls en formell invigning av isländska Meistaradeildin (mästarligan) i centrala Reykjavik. Meistaradeildin är en lagävling som består av sex olika deltävlingar under vinter och vårsäsongen. Ryttarna tävlar även individuellt och samlar poäng. Ryttaren med flest poäng efter sista tävlingen vinner ligan och kammar hem en stor ära och en hel del prispengar. Representanter från de olika lagen red genom huvudstaden med pompa och ståt för att inviga 2017 års upplaga av tävlingen.
Många var på plats för att följa invigningen och hovklappret längs Reykjaviks gator.
Första deltävlingen går av stapeln den 9 februari och det är fyrgång V1 som är första tävlingsgrenen. I vanlig ordning kommer man livestreama från alla deltävlingar.
Här nedan finns en film från delar av invigningen. Foto: hestafrettir.is:
I morgon är det återigen dags för världens största inomhustävling för islandshästar, World Tölt i Odense, Danmark. I vanlig ordning kommer man att livestreama tävlingarna och länken finns här. De ekipage som tagits ut för att representera Sverige i ungdomslandslaget är:
T1-Filippa Helltén, Máni frá Galtanesi
T2-Clara Olsson, Thor frá Kaldbak
V1-Nathalie Silverberg Edh, Tristan från Jarde
F1-Pierre Sandsten Hoyos, Neisti frá Kalfholti
Ishestnews önskar alla deltagande ekipage ett stort lycka till i Danmark!
I helgen kommer Göteborg fyllas av hästfantaster från hela Sverige i och med Göteborg Horse Show. Parallellt med tävlingarna kommer Eurohorse-mässan vara på Svenska Mässan. I paddocken kommer det även få vara med lite islandshästar, vilket förstås är jätteroligt.
I morgon (torsdag) kommer det vara islandshästar först kl 11.00. Då kommer Åsa Strandberg tillsammans med sin hingst Omur Frá Kirkjuserjuhjaleigu visa upp Tölt in Harmony, i programmet kallat Ride in Harmony. Senare, kl 15.00 kommer Louise Löfgren och Malin Graffman rida en uppvisning i paddocken.
Under fredagen kommer Åsa rida sin uppvisning kl 13.30 samt kl 20.30 och kl 17.00 kommer Louise rida.
På lördag går det att se Åsa kl 14.00 och Louise kl 20.00
Under mässans sista dag, söndag, kommer Åsa och Omur visa upp sig kl 13.30. Kl 14.00 kommer avelsledare Heimir Gunnarsson prata om planerad avel med Islandshästen som exempel i monter B07:06. Kl 15.00 kommer Louise rida sin uppvisning i paddocken.
Mer om Tölt in Harmony – eller som Åsa själv säger: “Ride in Harmony Det är inte bara en tävlingsgren utan en livsfilosofi som bygger på de klassiska utbildningsstegen. TiH rids på volter i tölt. Det gäller att visa upp en harmonisk lösgjord häst som går i rätt takt och är rytmisk samt har en naturlig framåtbjudning och schwung. Målet är att ryttaren rider med lättare och precisare hjälper, att hästen är mentalt och i psykisk balans. För att detta ska fungera är det viktigt att hästen är viktig i våra liv, om vi vill vara viktiga i hästens liv. Att vi utbildar våra hästar, att vi upprättar en bra kontakt mellan ryttare och häst och använder vår fantasi och gör oss intressanta för hästen. Inger respekt, förtroende och nyfikenhet. Att rida ska vara ett dansande samspel- där man är ett med hästen.” (Från Eurohorse hemsida www.eurohorse.se).
I kväll går startskottet för årets upplaga av den omåttligt populära tävlingen Vintermästerskapen på Strömsholm. I vanlig ordning kommer isländska Hestafréttir livestreama på plats. Livelänken finns här och kl. 19:00 i kväll (fredag 24/2) börjar streamingen från hingstshowen. Samma länk gäller i morgon för livestreamingen från själva tävlingen. De hingstar som deltar i kvällens show hittar du här nedan:
Grupp 1:
001 Jói från Voxnadalen
002 Kynnir frá Feti
003 Lodi från Åhl
Grupp 2:
004 Samherji från Konga
005 Afangi frá Saudanesi
006 Blakkur frá Brimnesi
Grupp 3:
007 Reynir frá Holshúsum
008 Mozart från Sundsberg
009 Stormur fra Kringeland
Grupp 4:
010 Gumi frá Dallandi
011 Darri fra Kleiva
012 Tindri från Ekasgården
Grupp 5:
013 Vaki från Österåker’
014 Safir fra Kleiva
Grupp 6:
015 Toppur frá Audsholtshjáleigu
016 Verdi frá Torfunesi
017 Teitur från Eskeryd
Under fredagskvällen inleddes Vintermästerskapen på Strömsholm med en hingstshow. Showen var en tävling med inslag från både gædingakeppni och sport då även form under ryttare var med som en faktor i poängen. Det var 17 hingstar som startade i 6 olika grupper. Eftersom tävlingen bedömdes i momenten “Beauty Tölt”, trav och sedan tre långsidor med valfri gångart tävlade fyr- och femgångshästar mot varandra på samma villkor.
Som pausinslag visade Ylva Hagander upp sin Alffinnur. Efter att ha berättat om hans lynne och visat upp hans fantastiska ridegenskaper frågade Ylva om inte någon ville prova! Publiken blev lite ställd och trodde att Ylva skojade, men till slut fick Johanna Elgholm prova – om hon lovade att säga hur snäll han är!
I finalen deltog sju hästar och vann, det gjorde Anne Fornstedt och Safir fra Kleiva med poängen 7,88, 0,08 poäng mer än vad Bernt Severrinsen och Darri fra Kleiva blev tilldelade. Norsk avel visade sig från sin bästa sida och även tredjeplatsen gick till norskfödda Stormur fra Kringeland, riden av Erlingur Erlingsson.
Samtliga resultat från hingstshowen finns på https://www.facebook.com/Vintermasterskapen/
2017 års upplaga av Vintermästerskapen är avslutad. Det har varit enormt hög klass bland de många ekipagen som deltagit. I T8U A-final bland annat låg poängen mellan 5,75 och vinnande Linnea Jonsson och Skuggi frá Sólvangi fick hela 6,50. I T8 för de vuxna vann Bernt Sveverinsen med ett nytt stjärnskott, femåriga Terna fra Kleiva med poängen 7,25. På andra plats var även där ett nytt stjärnskott, nämligen Jessica Rydin och Nótt fra Kvistum, på poängen 6,59.
I V5 för de vuxna segrade Eyvindur Mandal och Jói från Voxnadalen på 6,88 och Malin Bonniver tillsammans med Fleygur frá Skeidvölum kom på en andra plats med 6,50. I A-finalen för ungdomarna var det fullt ös med nio ekipage. Trångt blev det men ungdomarna redde ut det galant. Vann gjorde Fanny Kristoffersson med Prins-Hakon från Heden på poängen 6,13.
Dagens “sötchock” var barnklassen, där ryttarna fick visa tölt, skritt och trav med eller utan ryttare. Sammanlagt var det fem deltagare varav fyra kom på andra plats och Tilda Ängefjord tillsammans med Flosi från Solbacka vann.
Fullständiga resultat finns på www.facebook.com/vintermasterskapen
Under vintermästerskapen avgjordes också tre öppna klasser: T3, V2 och F2. Konkurrensen var extremt hård och trots att tävlingssäsongen inte ens har börjat dundrades det in 8:or för pass och en 8,5:a för ökad tölt.
Klasserna delades upp i ungdomar och vuxna och priserna var inte dåliga! I vuxenklassen vann det vinnande ekipaget 20.000 kr. Tvåan tilldelades 5.000 kr. I T3 vann Bernt Severinssen och Tigull fra Kleiva och red där med om Erlingur Erlingsson och Herjólfur frá Ragnheidarstö∂um som ledde in i finalen. Bernts slutpoäng blev 7,67 och Elli var inte långt efter på 7,55. I bland ungdomarna segrade Frida Bilberg tillsammans med Herkules från Järsta.
I fyrgångsfinalen hade det segrande ekipaget 7,23, en fantastisk prestation. Jamila Berg och Toppur var det som vann efter en jättefin visning. Av ungdomarna segrade Pierre Sandsten Hoyos tillsammans med hästen Týr frá Sydri-Brekku, efter uttagningen låg de på fjärde plats men valde att stryka sig ur finalen.
Efter en lång dag var det till sist femgångsfinalen och då gick minsann adrenalinet upp igen. Passen var, så att säga, helt outstanding! Även i denna finalen hade det segrande ekipaget över 7,0 – närmre bestämt 7,12. Och det var Daniel Ingi Smárasson tillsammans med Felix från Änghaga som red sig till den vinsten. De hade inte många siffror i protokollet som var under 7,0. En oerhört jämn visning! På andra plats kom Elsa Mandal Hreggvidson med Glitnir frá Eikarbrekku efter att ha (nästan) sprungit hål i ridhusgolvet i passläggningarna. Även i denna gren segrade Pierre bland ungdomarna. Men denna gång tillsammans med Neisti frá Kalfholti. Stort grattis alla vintermästare! Fullständiga resultat finns på www.facebook.com/vintermasterskapen
Det är en stund kvar, men redan är det många stjärnryttare anmälda till World Tölt Flyinge som kommer hållas för första gången i år. Evenemanget har hållits i 10 år i Odense och med den expertisen förväntas tävlingen i Flyinge bli en riktig fest. Bland annat kommer det att bjudas på en hingstshow, ryttare i världsklass, prispengar till de vinnande ekipagen och för besökarna kommer det finnas en marknadsgata att sträcka benen på. Under 2018 kommer tävlingen expandera ännu mer och lanseras i Tyskland, vilket då kommer ge den tre tävlingar, Sverige, Danmark och Tyskland.
Några av de ryttare som kommer tävla i Flyinge i år är bland annat regerande nordiska mästarinnan Helena Kroghen på sin vackra Kavaler fra Kleiva, Katie Brumpton och Dros fra Kuuma, Unn Kroghen tillsammans med Hrafndynur frá Hákoti. Magnús Skúlason kommer rida Noi från Brösarpsgården som under 2016 reds i landslaget av Josefin Birkebro. Dessutom kommer han ta med den välmeriterade hingsten Hraunar frá Efri-Rau∂alæk. Vignir Jonasson kommer också delta med den egenuppfödda hingsten Gladur från Sundabakka som blev årets högst bedömda femåriga hingst 2016.
Evenemanget kommer hålla på 14-15 april.
I samband med Gothenburg Horse Show så finns det ett digert paddockprogram inne på Svenska Mässan och EuroHorse. Här kommer en filmsnutt från uppvisningen där Åsa Strandberg på Ómur frá Kirkjuferjuhjáleigu med hjälp av Trausti Thór Gudmundsson visar ridning enligt filosofierna bakom Tölt in Harmony.
Tölt in Harmony finns i Sverige som tävlingsform men är ju egentligen en hel filosofi där man med hästvänlig träning utvecklar hästen enligt den klassiska dressyrstegen. Man vill verka för en bättre förståelse hos ryttaren lugnare och mer koncentrerad träning, precisa och lätta hjälper och mer kontroll över sätet. Det ger hästen en bättre mental och fysisk balans, bättre gångarter i alla tempon, högre grad av lösgjordhet och schwung, mer förståelse och acceptans av hjälperna samt mer respekt för tränaren.
Sök på Tölt in Harmony på Ishestnews så kommer fler artiklar i ämnet upp.
Snart kan du även se film från Lollo Löfgrens uppvisning här på Ishestnews!
Under Eurohorse-mässan, Europas största mässa för hästar, hölls det flera inslag med islandshästar. Louise och Malin stod för ett av dem där de visade upp islandshästen och hur man rider/tränar de olika gångarterna. Ishestnews var på plats och filmade: här kan ni njuta av clinicen i efterhand!
Nu är listan komplett över årets avelsbedömningar. Två bedömningar har lagts till vilket innebär att det är i dagsläget planerat att arrangera 7 avelsbedömningar i Sverige 2017.
Nytt för i år är att Avelsstiftelsen kommer att prova att erbjuda l0 lokala förmågor att planera avelsbedömning och ta över det ekonomiska ansvaret. SIFavel är dock fortfarande officiell arrangör och skaffar den officiella personal som behövs på bedömningarna. Detta är ett intressant försök som förhoppningsvis leder till att fler blir engagerade i bedömningarna och framförallt möjliggör detta lokala förmågor att engagera sig för att försöka få ner kostnaderna på bedömningarna så mycket som möjligt utan att kvaliteten på bedömningen går förlorad.
Årets bedömningar:
Källa: SIF Avel.
Den 26 mars är det dags för Islandshästens dag i stora ridhuset på Helsingborgs Ridklubb.I vanlig ordning är det Gandur som håller i detta trevliga arrangemang som blivit nästintill en klassiker för islandshästentusiaster och inte minst ett viktigt PR-fönster för rasen. Förutom tävlingar, fartfyllda shower, lotteri och marknadsgatamed många spännande utställare kommer landslagstränaren Johanna Elgholm för att hålla en clinic under dagen. Väl mött på plats hälsar Gandur Islandshästförening.
All information om IHD hittar du HÄR.
I år kommer SIF ansluta sig till IdrottOnline (IOL) för hantering av ryttarlicenser. Tanken var att systemet skulle komma igång 1/3 2017. I det nya systemet ska tävlingslicensen vara baserad på tävlingsnivå och ryttarens ålder. Det nya licenssystemet kommer gälla både för Gædinga och Sporttävlingar.
Dock blir det en liten försening då SIF nekades direktaccess till IOL. Detta jobbas förstås hårt på och det nya systemet kommer vara uppe och igång så att alla hinner köpa licenser till årets första officiella tävlingar. Det höjs dock en flagga för att det kan vara så att det under en övergångsperiod inte kommer vara lika smidigt som det är idag, utan att man behöver vara ute i god tid med licensköp.
Samtliga priser för de nya licenserna (engångslicenserna gäller ej på Nivå 1/SM-kval tävlingar):
Årslicens | Nivå | Pris (kr) |
Junior tom 15 år | alla | 250 |
Ungdom 16-21 | alla | 500 |
Vuxen | Nivå 1-3/SM | 750 |
Vuxen | Nivå 2-3 | 500 |
Uppgradering till nivå 1/SM | 250 | |
Engångslicens | Nivå | Pris (kr) |
Junior tom 15 år | Nivå 2-3 | 75 |
Ungdom 16-21 | Nivå 2-3 | 150 |
Vuxen | Nivå 2-3 | 150 |
Information hämtad från SIF:s hemsida.
Förra helgen gick Hella Cup, del 1 av stapeln arrangerad av Hellagården. Runt 160 starter gick över dagen och stämningen var mycket god. Domare för dagen var Therese Löwenberg, Elin Vidberg och Pernilla Helltén. Ishestnews vill rikta ett stort tack till fotograf Fredrik Jonsving för fina bilder och vill man köpa dem finns de här.
F2 Femgång, Lolina L Uttagning Listor Slutresultat
01 063 Eva-Karin Bengtsson Nör von Bucherbach 5,05 UTTA 5,6 (1) 4,5 (1)
02 041 Margareta Tillström Orka Från Wisseltoftagård 4,25 UTTA 4,1 (2) 4,4 (2)
03 008 Hanna Ericsson Dùfa från Johanneslund 3,25 UTTA 3,3 (3) 3,2 (3)
04 001 Malin Widell Lindskog Amor från Hästhava 2,90 UTTA 3,0 (4) 2,8 (5)
04 081 Åsa Jensen Håkansson Spaenir från Milåsa 2,90 UTTA 2,9 (5) 2,9 (4)
F2U Femgång Ungdom, Lolina L Listor Slutresultat
01 042 Julia Bengtsson [YR] Ótraudur från Bergshill 2,25 UTTA 2,0 (1) 2,5 (1)
T3, Tölt, Emin Listor Slutresultat
01 011 Eggert Helgasson Tumi frá Búlandi 5,15 UTTA 4,8 (3) 5,5 (1)
02 044 Kerstin Söderholm Rolex frá Ólafsbergi 5,10 UTTA 5,2 (1) 5,0 (4)
03 003 Joakim Karlsson Ask från Sotared 4,95 UTTA 5,2 (1) 4,7 (5)
03 045 Emilie Adolfsson Saela från Norrkåsa 4,95 UTTA 4,7 (4) 5,2 (3)
05 005 Lotta Olsson Baldur fra Hrimnisholti 4,90 UTTA 4,5 (5) 5,3 (2)
T3U, Tölt Ungdom, Emin Listor Slutresultat
01 021 Linn Eliasson [YR] Halla Frá Leysingjastödum II 4,90 UTTA 4,8 (2) 5,0 (2)
02 012 Eleonor Olofsson [YR] Eyri frá Lækjamóti 4,85 UTTA 4,5 (3) 5,2 (1)
02 055 Moa Andersson [YR] Valtyr fra Rosenlund 4,85 UTTA 5,2 (1) 4,5 (3)
T6, Tölt, Slöinge Kafferosteri Listor Slutresultat
01 007 Mona Widell Breki fra Audsholtshjaleigu 4,05 UTTA 3,8 (1) 4,3 (1)
02 001 Malin Widell Lindskog Amor från Hästhava 3,15 UTTA 3,0 (2) 3,3 (2)
V2, Fyrgång, Solheds Listor Slutresultat
01 009 Ann Kruse Eldur frá LeysingjastödumII 5,75 UTTA 6,2 (1) 5,3 (2)
02 044 Kerstin Söderholm Rolex frá Ólafsbergi 5,00 UTTA 4,4 (2) 5,6 (1)
03 045 Emilie Adolfsson Saela från Norrkåsa 4,30 UTTA 4,3 (3) 4,3 (3) 0
4 007 Mona Widell Breki fra Audsholtshjaleigu 3,00 UTTA 2,5 (4) 3,5 (4)
V2U, Fyrgång Ungdom, Hallands Djursjukhus Listor Slutresultat
01 021 Linn Eliasson [YR] Halla Frá Leysingjastödum II 5,25 UTTA 5,1 (2) 5,4 (1)
02 029 Maia Leikermoser Wallin [YR] Kolur frá Kirkjuskógi 5,05 UTTA 5,3 (1) 4,8 (3) 03 012 Eleonor Olofsson [YR] Eyri frá Lækjamóti 4,55 UTTA 4,1 (3) 5,0 (2)
T8 A-KLASS, Tölt A-klass, Hallands Djursjukhus Listor Slutresultat
01 009 Ann Kruse Eldur frá LeysingjastödumII 6,50 UTTA 6,5 (1) 6,5 (1)
02 002 Emilia Lif Amor frá Enni 5,30 UTTA 5,3 (3) 5,3 (2)
02 065 Alexandra Petersson Vordis från Västraby 5,30 UTTA 5,3 (3) 5,3 (2)
04 062 Magdalena Claesson Adam från Mörtö 5,25 UTTA 5,5 (2) 5,0 (4)
05 016 Martina Isaksson Gandalf Sundsby 4,75 UTTA 5,0 (5) 4,5 (5)
T8U A-KLASS, Tölt A-klass Ungdom, Northern Well & Pavo Listor Slutresultat
01 067 Tekla Petersson (J) Hrekkur från Västraby 3,40 UTTA 3,5 (1) 3,3 (1)
V5A-KLASS, Fyrgång A-klass, Emin Listor Slutresultat
01 065 Alexandra Petersson Vordis från Västraby 5,45 UTTA 5,5 (1) 5,4 (2)
02 062 Magdalena Claesson Adam från Mörtö 5,40 UTTA 5,3 (2) 5,5 (1)
V5U A-KLASS, Fyrgång A-klassUngdom, klisterdekaler.se Listor Slutresultat
01 067 Tekla Petersson (J) Hrekkur från Västraby 5,40 UTTA 5,4 (1) 5,4 (1)
02 055 Moa Andersson [YR] Valtyr fra Rosenlund 4,05 UTTA 3,8 (2) 4,3 (2)
FINAL, T8 B-KLASS, Olofsbo Islandshästar Listor Slutresultat
01 043 Åsa Adler Rikka från Östra Greda 5,75 VÄNS 6,0 (1) 5,5 (1) 5,75 HÖGE 6,0 (1) 5,5 (1) 5,75
02 039 Catharina Jernse Oddgeir från Gåvetorp 5,50 VÄNS 6,0 (1) 5,0 (2) 5,50 HÖGE 5,5 (2) 5,5 (1) 5,50
03 041 Margareta Tillström Orka Från Wisseltoftagård 5,25 VÄNS 5,5 (3) 5,0 (2) 5,25 HÖGE 5,0 (3) 5,5 (1) 5,25
03 046 Susanne Glimvert Sámur Fra Hafnarfirdi 5,25 VÄNS 5,5 (3) 5,0 (2) 5,25 HÖGE 5,0 (3) 5,5 (1) 5,25
05 037 Sofia Wallvingskog mýsla från nolkärr 4,75 VÄNS 4,5 (6) 4,5 (5) 4,50 HÖGE 5,0 (3) 5,0 (5) 5,00
05 072 Candra Trevisson Vopni frá Ketilstödum 4,75 VÄNS 5,0 (5) 4,5 (5) 4,75 HÖGE 4,5 (6) 5,0 (5) 4,75 07
006 Gunilla Norrman Blettur frá Ólafsbergi 4,50 VÄNS 4,5 (6) 4,5 (5) 4,50 HÖGE 4,5 (6) 4,5 (7) 4,50
FINAL V5 B-KLASS, Fyrgång B-klass, Olofsbo Islandshästar & Emin Listor Slutresultat
01 010 Cecilia Olsson Eragon från w-gård 5,56 TÖLT 5,0 (2) 5,5 (1) 5,25 TROT 5,5 (1) 5,5 (1) 5,50 WALK 6,0 (1) 6,0 (1) 6,00 CANT 5,5 (1) 5,5 (1) 5,50
02 043 Åsa Adler Rikka från Östra Greda 5,31 TÖLT 6,0 (1) 5,5 (1) 5,75 TROT 5,0 (3) 5,5 (1) 5,25 WALK 4,5 (5) 5,0 (3) 4,75 CANT 5,5 (1) 5,5 (1) 5,50
03 072 Candra Trevisson Vopni frá Ketilstödum 5,25 TÖLT 5,0 (2) 5,0 (3) 5,00 TROT 5,5 (1) 5,5 (1) 5,50 WALK 5,5 (2) 5,0 (3) 5,25 CANT 5,5 (1) 5,0 (4) 5,25
04 006 Gunilla Norrman Blettur frá Ólafsbergi 4,94 TÖLT 5,0 (2) 4,5 (5) 4,75 TROT 5,0 (3) 5,0 (4) 5,00 WALK 4,5 (5) 5,0 (3) 4,75 CANT 5,0 (4) 5,5 (1) 5,25
05 037 Sofia Wallvingskog mýsla från nolkärr 4,69 TÖLT 4,5 (5) 5,0 (3) 4,75 TROT 4,5 (6) 4,0 (7) 4,25 WALK 5,0 (3) 4,5 (6) 4,75 CANT 5,0 (4) 5,0 (4) 5,00
05 060 Tili Hammar Gladur från Äppellunde 4,69 TÖLT 3,5 (7) 4,5 (5) 4,00 TROT 5,0 (3) 4,5 (5) 4,75 WALK 4,5 (5) 6,0 (1) 5,25 CANT 5,0 (4) 4,5 (6) 4,75
07 056 Hanna Ericsson Vera fra Leddalsgården 4,56 TÖLT 4,5 (5) 4,5 (5) 4,50 TROT 4,5 (6) 4,5 (5) 4,50 WALK 5,0 (3) 4,5 (6) 4,75 CANT 5,0 (4) 4,0 (7) 4,50
FINAL V5U B-KLASS, Fyrgång B-klass Ungdom, K9 Horse Listor Slutresultat
01 048 Alicia karlsson [J] Sólgrimur från Stall Vitavillan 5,13 TÖLT 5,0 (4) 5,0 (4) 5,00 TROT 5,0 (3) 4,0 (6) 4,50 WALK 5,5 (1) 5,5 (2) 5,50 CANT 5,5 (1) 5,5 (1) 5,50
02 013 Frida Patulski [YR] Fagri Blakkur Från Tomarp 4,94 TÖLT 5,0 (4) 5,0 (4) 5,00 TROT 5,5 (1) 5,0 (2) 5,25
WALK 5,5 (1) 6,0 (1) 5,75 CANT 3,0 (6) 4,5 (3) 3,75
02 030 Cajsa Amour [YR] Leikna från Junibacken 4,94 TÖLT 5,5 (1) 5,5 (1) 5,50 TROT 5,0 (3) 5,5 (1) 5,25 WALK 5,0 (4) 5,0 (4) 5,00 CANT 5,0 (2) 3,0 (6) 4,00
04 051 Elsa Johannesen [J] Hördur från Hästhava 4,88 TÖLT 5,5 (1) 5,5 (1) 5,50 TROT 4,5 (6) 4,5 (4) 4,50 WALK 5,0 (4) 4,5 (7) 4,75 CANT 5,0 (2) 4,5 (3) 4,75
05 022 Ebba Ekwall [YR] Hamdir Från Halåsen 4,81 TÖLT 5,0 (4) 4,5 (7) 4,75 TROT 5,0 (3) 4,5 (4) 4,75 WALK 5,0 (4) 5,0 (4) 5,00 CANT 5,0 (2) 4,5 (3) 4,7
Nu duggar tävlingarna tätt i Sverige. Inomhussäsongen är i full gång och sätter tonen om vad som komma skall inför vår och sommarsäsong. I helgen gick deltävling 1 av Pålsjö Cup av stapeln på den pampiga ridanläggningen Pålsjö Gård utanför Helsingborg. Ridhuset lämpar sig väl för islandshästtävlingar då måtten på ridhuset är 96 x 24 m. Under dagen bjöds det på många riktigt snygga ritter och roligt att domarna, Thorir ”Foje” Steindórsson och Arnar Ingi Ludvigsson (för dagen inflygen från Island) verkligen använde poängskalan. Några ekipage erhöll 8:or för enskilda delmoment.
Resultat Pålsjö Cup,del 1:
V2 Fyrgång Sense of Horses & Pålsjö Gård
01 074 Hanna Nilsson
Uggi Fra Hamraendum 6,75
UTTA 6,7 (2) 6,8 (1)
02 018 James Faulkner
Vikar frá Lækjamóti 6,70
UTTA 6,9 (1) 6,5 (2)
03 029 Sandra Marin-Stefánsson
Efridis från Stall Vita Villan 6,40
UTTA 6,3 (3) 6,5 (2)
04 038 Cecilia Stewart
Heilla från Lärkebo 6,00
UTTA 6,1 (4) 5,9 (4)
05 067 Heléne Eliasson
Skella Från Snickaregårn’ 5,70
UTTA 5,7 (5) 5,7 (5)
06 078 Samanta Hellman
Villimey från Östra Greda 5,40
UTTA 5,5 (6) 5,3 (7)
07 030 Kajsa Magnusson
Embla från Aagerup 5,35
UTTA 5,2 (8) 5,5 (6)
08 039 Åsa Bauhn
Heimir frá Vatnsleysu 5,20
UTTA 5,2 (8) 5,2 (8)
09 035 Kajsa Magnusson
Fljót fra Suistog Berdal 5,15
UTTA 5,2 (8) 5,1 (9)
09 091 Ann Christin Cederquist
Vestri frá Dalbæ 5,15
UTTA 5,4 (7) 4,9 (10)
Kajsa Magnusson has more than one horse in this final.
11 023 Matilda Hansson
Amor Frá Dallandi 4,35
UTTA 4,8 (11) 3,9 (11)
F2 Femgång Karlslund Rideutstyr
01 010 Kim Andersen
Vefur frá Eikarbrekku 5,90
UTTA 5,8 (1) 6,0 (1)
02 064 Malin Lande
Saer från Gröna Gången 5,15
UTTA 5,3 (2) 5,0 (2)
03 017 James Faulkner
Muninn frá Auðsholtshjáleigu 4,25
UTTA 4,1 (4) 4,4 (3)
04 085 Malin Widell Lindskoug
Amor frá Hästhava 4,15
UTTA 4,4 (3) 3,9 (5)
05 068 Elisabeth Petersson
Sómi Fra Hofsstödum 4,10
UTTA 3,8 (5) 4,4 (3)
F2U Femgång Ungdom Idas Hårdesign
01 071 Kajsa Lundgren [J]
Teita Från Stormsund 4,60
UTTA 5,0 (1) 4,2 (2)
02 031 Alice Larsson [YR]
Farsaell från Vallerödslund 4,35
UTTA 4,1 (2) 4,6 (1)
03 006 Julia Lockman
Samherji från Skeppargården 3,75
UTTA 3,6 (3) 3,9 (3)
T3 Tölt Karlslund Ridutstyr
01 074 Hanna Nilsson
Uggi Fra Hamraendum 7,05
UTTA 7,1 (1) 7,0 (1)
02 019 James Faulkner
Nökkvi frá Hrisdahl 6,70
UTTA 6,7 (2) 6,7 (2)
03 038 Cecilia Stewart
Heilla från Lärkebo 5,90
UTTA 5,6 (4) 6,2 (3)
04 039 Åsa Bauhn
Heimir frá Vatnsleysu 5,70
UTTA 5,6 (4) 5,8 (4)
04 078 Samanta Hellman
Villimey från Östra Greda 5,70
UTTA 5,7 (3) 5,7 (5)
06 049 Ia Hedberg
Kraftur frá Miðkoti 5,15
UTTA 5,3 (6) 5,0 (6)
07 035 Kajsa Magnusson
Fljót fra Suistog Berdal 5,00
UTTA 5,3 (6) 4,7 (9)
08 030 Kajsa Magnusson
Embla från Aagerup 4,90
UTTA 4,8 (9) 5,0 (6)
09 067 Heléne Eliasson
Skella Från Snickaregårn’ 4,80
UTTA 4,8 (9) 4,8 (8)
10 002 Rosita Karlsson
Gloria från Konga 4,75
UTTA 5,0 (8) 4,5 (10)
Kajsa Magnusson has more than one horse in this final.
11 064 Malin Lande
Saer från gröna gången 4,00
UTTA 4,3 (11) 3,7 (11)
T3U Tölt Ungdom Karlslund Rideutstyr
01 034 Tindra Johansson [YR]
Fjodor från Sundsby 5,85
UTTA 5,5 (1) 6,2 (1)
02 001 Alicia Andersdotter [J]
Thorri från Skovbogaard 5,40
UTTA 5,3 (2) 5,5 (2)
T4 Tölt Idas Hårdesign
01 029 Sandra Marin-Stefánsson
Efridis från Stall Vita Villan 5,30
UTTA 5,5 (1) 5,1 (1)
02 095 Jennie Filipsson
Hávar från Hästhaga 4,35
UTTA 4,9 (2) 3,8 (2)
03 037 Sofia Emilson
Gandur från Stavshult 2,95
T5 Tölt Örbyhof
01 041 Humlan Milton
Hildingur från Stall VitaVillan 6,05
UTTA 6,3 (1) 5,8 (1)
02 057 Linn Engström
Piltur från Palmskog 5,15
UTTA 5,3 (2) 5,0 (3)
03 096 Cecilia Wenngren
Torfi frá Ellmosegård 5,05
UTTA 5,3 (2) 4,8 (4)
04 084 Mona Widell
Breki frá Audsholtshjaleigu 4,80
UTTA 5,3 (2) 4,3 (7)
05 020 Johanna Kärrbrand
Hreinn frá Leysingjastöðum 4,50
UTTA 3,5 (9) 5,5 (2)
05 094 Emma Johansson
Glampi fra storu asgeirsa 4,50
UTTA 4,5 (6) 4,5 (5)
07 093 Marcus Johansson
Kjarnorka från Brösarpsgården 4,25
UTTA 4,0 (7) 4,5 (5)
08 023 Matilda Hansson
Amor Frá Dallandi 4,15
UTTA 4,0 (7) 4,3 (7)
09 014 Eva Follin Stenlund
Abba från Gårdeby 3,90
UTTA 4,8 (5) 3,0 (9)
10 079 Emma Hedin
Ægir fra Kringeland 2,25
UTTA 2,5 (10) 2,0 (10)
T5U Tölt för ungdom Häst o Mer:
01 071 Kajsa Lundgren [J]
Teita Från Stormsund 5,80
UTTA 5,8 (1) 5,8 (1)
02 004 Alicia Karlsson [J]
Sólgrímur från Stall VitaVillan 3,90
UTTA 3,3 (3) 4,5 (2)
02 031 Alice Larsson [YR]
Farsaell från Vallerödslund 3,90
UTTA 3,5 (2) 4,3 (3)
T8 Tölt Hestaman
01 090 Jennie Filipsson
Snör frá Oddgeirshólum 6,40
UTTA 6,5 (1) 6,3 (1)
02 009 Mimmie Lundin
Saeta från Rosenlund 5,65
UTTA 5,3 (3) 6,0 (2)
03 036 Malena Emeus
Fúga fra Hestheimum 5,25
UTTA 5,0 (4) 5,5 (3)
04 040 Bodil Lundgren
Strokkur frá Krafla 5,00
UTTA 5,5 (2) 4,5 (6)
05 022 Helena Lundmark
Alla frá Miklaholti 4,50
UTTA 4,5 (5) 4,5 (6)
B-Final
06 051 Lisbet Jakobsson
Ljomi från Öllövsgården 4,40
UTTA 4,0 (6) 4,8 (4)
06 062 Bodil Andersson
Rolex från Åboda 4,40
UTTA 4,0 (6) 4,8 (4)
08 073 Marie-Louise Mutell
Tyr från Bergshill 4,00
UTTA 3,5 (9) 4,5 (6)
09 042 Natalie Nilsson
Hrammur Eke Skattegård 3,90
UTTA 3,8 (8) 4,0 (9)
10 058 Linn Winberg
Pokka Fra Blesastödum 1A 3,40
UTTA 3,5 (9) 3,3 (10)
11 015 Marie Kristoffersson
Glotti frá Hofstödum 3,25
UTTA 3,5 (9) 3,0 (13)
12 072 Emelie Wåhlander
Teitur Från Lagetorp 3,15
UTTA 3,0 (12) 3,3 (10)
13 048 Emma Karlström
Kostur Mickeberg 3,00
UTTA 3,0 (12) 3,0 (13)
13 053 Karin Larsson
Kolvidur frá Hofi 3,00
UTTA 3,0 (12) 3,0 (13)
15 068 Elisabeth Petersson
Sómi Fra Hofsstödum 2,65
UTTA 2,0 (15) 3,3 (10)
16 046 Ann-Charlott Norbart
Káta från Skogstjärnan 2,40
T8U Tölt Ungdom Hyllinge Cash och Lönnebo Islandshästar
01 008 Josephine Williams [J]
Gauti vom Kranichtal 5,40
UTTA 5,8 (1) 5,0 (4)
01 087 Rebecka Brinck
Leiknir från Villtofta 5,40
UTTA 5,5 (2) 5,3 (2)
03 075 Alva Spala [J]
Undri från Lugnadal 5,15
UTTA 4,5 (5) 5,8 (1)
04 089 Emilia Svensson-Slotz
Kjalar från Boarp 4,90
UTTA 5,0 (4) 4,8 (5)
05 070 Malin Ekwurtzel [J]
Stirnir fra Hrafnsstödum 4,65
UTTA 4,0 (7) 5,3 (2)
06 003 Alicia Karlsson [J]
Amor frá Enni 4,55
UTTA 5,3 (3) 3,8 (6)
07 013 Wilma Kristensson
Mimir från Smedjan 3,65
UTTA 4,3 (6) 3,0 (9)
07 083 Tilma Lande
Rissa från Silverkedjan 3,65
UTTA 3,8 (8) 3,5 (7)
09 065 Lukas Lundmark [J]
Skeidfari från Östiberget 3,30
UTTA 3,3 (9) 3,3 (8)
T8UNGHST Tölt unghäst Åsa Bauhn
01 047 Sabina Svärd
Kongur Vom Kranichtal 6,75
UTTA 6,0 (1) 7,5 (1)
02 016 Sandra Marin- Stefánsson
Victoria från Stall VitaVillan 5,85
UTTA 5,9 (2) 5,8 (2)
03 011 Emma Snygg
Eirikur-Fjalar från Stall VitaVillan 5,60
UTTA 5,7 (3) 5,5 (3)
04 043 Marita Nilsson
Hrekkur Från Hesthaga 4,80
UTTA 5,3 (4) 4,3 (5)
05 012 Ida Kristensson
Gustur från Lysebjär 4,55
UTTA 4,3 (5) 4,8 (4)
V5 Fyrgång Kraftur frá Miðkoti
01 020 Johanna Kärrbrand
Hreinn frá Leysingjastöðum 5,85
UTTA 5,9 (2) 5,8 (1)
02 041 Humlan Milton
Hildingur från Stall VitaVillan 5,65
UTTA 6,0 (1) 5,3 (4)
03 007 Kim Andersen
Sóldis frá Sómastöõdum 5,45
UTTA 5,5 (3) 5,4 (3)
04 096 Cecilia Wenngren
Torfi frá Ellmosegård 5,30
UTTA 5,0 (6) 5,6 (2)
05 002 Rosita Karlsson
Gloria från Konga 5,20
UTTA 5,3 (4) 5,1 (7)
B-Final
06 032 Jennie Jonasson
Farsæll Frá Oddhóli 5,10
UTTA 4,9 (8) 5,3 (4)
06 036 Malena Emeus
Fúga fra Hestheimum 5,10
UTTA 5,3 (4) 4,9 (8)
06 057 Linn Engström
Piltur från Palmskog 5,10
UTTA 4,9 (8) 5,3 (4)
09 048 Emma Karlström
Kostur Mickeberg 4,80
UTTA 4,8 (11) 4,8 (9)
10 058 Linn Winberg
Pokka Fra Blesastödum 1A 4,60
UTTA 4,9 (8) 4,3 (10)
11 053 Karin Larsson
Kolvidur frá Hofi 4,55
UTTA 5,0 (6) 4,1 (11)
12 033 Lizette Åkerblom
Viska från Viaköp 4,45
UTTA 4,8 (11) 4,1 (11)
13 073 Marie-Louise Mutell
Tyr från Bergshill 4,30
UTTA 4,7 (13) 3,9 (14)
14 062 Bodil Andersson
Rolex från Åboda 4,15
UTTA 4,3 (14) 4,0 (13)
15 052 Emma Gustavsson
Logadis fra Kvistum 3,95
UTTA 4,0 (18) 3,9 (14)
15 072 Emelie Wåhlander
Teitur Från Lagetorp 3,95
UTTA 4,1 (16) 3,8 (16)
17 086 Sandra Persson
Sól från Pilekull 3,85
UTTA 4,1 (16) 3,6 (17)
18 022 Helena Lundmark
Alla frá Miklaholti 3,70
UTTA 4,3 (14) 3,1 (18)
19 051 Lisbet Jakobsson
Ljomi från Öllövsgården 1,70
UTTA 1,8 (19) 1,6 (19)
V5U Fyrgång Ungdom Karlslund Rideutstyr
01 001 Alicia Andersdotter [J]
Thorri från Skovbogaard 5,90
UTTA 5,9 (1) 5,9 (1)
02 070 Malin Ekwurtzel [J]
Stirnir fra Hrafnsstödum 5,20
UTTA 5,3 (2) 5,1 (2)
03 025 Alice Larsson [YR]
Blaeygur från Hässleberga 5,10
UTTA 5,3 (2) 4,9 (3)
04 004 Alicia Karlsson [J]
Sólgrímur från Stall VitaVillan 4,95
UTTA 5,3 (2) 4,6 (4)
05 026 Ebba Löndahl [J]
Blida Från Naffentorp 4,70
UTTA 4,8 (6) 4,6 (4)
06 083 Tilma Lande
Rissa från Silverkedjan 4,60
UTTA 4,8 (6) 4,4 (8)
07 013 Wilma Kristensson
Mimir från Smedjan 4,55
UTTA 4,6 (8) 4,5 (6)
07 087 Rebecka Brinck
Leiknir från Villtofta 4,55
UTTA 5,0 (5) 4,1 (9)
09 075 Alva Spala [J]
Undri från Lugnadal 4,50
UTTA 4,5 (9) 4,5 (6)
10 008 Josephine Williams [J]
Gauti vom Kranichtal 4,00
UTTA 4,4 (10) 3,6 (11)
11 089 Emilia Svensson-Slotz
Kjalar från Boarp 3,40
UTTA 3,0 (11) 3,8 (10)
12 065 Lukas Lundmark [J]
Skeidfari från Östiberget 2,80
UTTA 3,0 (11) 2,6 (12)
V5 VUXEN?
Se filmen! Dogge laddar inför T8:an på Gävle Tölt och Pass!
…som till helgen anordnar den stora inomhustävlingen Gävle Tölt och Pass där Dogge Doggelito ska debutera på islandshäst.
–Vilka är det som ligger bakom den här satsningen och hur kom ni på idén?
–Tävlingen anordnas av mig, Maria och Näwa Lingman. Idén kom jag med eftersom det är så stort intresse för tävlingar just nu och jag tycker själv det är roligt med inomhustävlingar så här års. Att sporten hålls mer levande året om.
-Hur har ni lyckats få tag på så många sponsorer?
–Sponsorerna har varit fantastiska!
Sen är Maria är en jäkel på att ragga sponsorer! Vi känner alla mycket folk i alla branscher. Marias pappa Sven-Åke har även hjälpt till med mycket. Sponsorer har själv frågat om de kan få vara med att sponsra mm. Super roligt! Vi försöker verkligen lyfta fram varje sponsor också, det är viktigt för oss att ge något tillbaka, så vi kan fortsätta ett bra samarbete kommande år.
Jag önskar det fanns tid att rida alla klasser med tanken på prisbordet vi har.
-Vilka klasser kommer ni att ha?
–Vi kommer ha de flesta klasser förutom T2. Tölt elit, unghästklass och pass är några extra t ex.
-Det verkar vara ett stort tryck på tävlingar i Sverige, de flesta blir fulltecknade snabbt och alla som vill får inte alltid plats, hur kommer det sig tror du?
– Ja, suget på tävlingar ökar konstant och det är superkul! Sämre är att alla inte får plats eller inte hinner anmäla sig. Jag vet inte någon bra lösning i dagsläget förutom att fler borde våga anordna tävlingar. Klubbarna runt om i Sverige borde vara villiga att hyra ut till privata aktörer som vill ex anordna en tävling.
-Ni har fått tag på Dogge Doggelito som ska komma till tävlingen, ska han rida islandshäst?
– Vi vill alltid ha något extra, denna gång föll det på Dogge. Eftersom han är rolig, underhållande och kan bjuda på sig själv var valet lätt. Han var med i stjärnornas hoppning och visade där bra känsla tycker jag. Han tackade glatt ja och ska nu rida som wild card i T8 finalen. Han lånar hästen Lif från Slätterne som ägs av Susan Alm. Maria och Johanna (min mamma och syster) har som uppgift att lära honom “rida islandshäst” innan start. Det ska nog gå bra. Klart vi alla är nervösa, första tävlingen vi arrangerar och så blev den så stor. Vi hoppas kunna uppfylla allas förväntningar och ha en trevlig dag. Sen hade det aldrig gått utan hjälp av våra fantastiska funktionärer och sponsorer och jag vill passa på att rikta ett stort tack till dem.
Ishestnews är med och sponsrar tävlingen och önskar alla deltagare lycka till!
Det är en tidig lördagmorgon, den 11 mars i år. Vi far fram i ett särdeles vackert landskap mellan snöklädda berg och ovanligt snöfria dalgångar på norra Island. Solen strålar på den klarblå himlen. Island har haft en extremt varm vinter i år och det är vår i luften. Vårt mål är den årligt återkommande istävlingen på Mývatn som visar sig bli en riktigt häftig upplevelse på den blankfrusna sjön. Vi anländer tidigt och passar på att ta en kopp kaffe. Genom fönstret ser vi hästtransport efter hästtransport anlända och en efter en kliver ryttare och publik in genom dörren. Utanför blåser kalla snålvindar, men vad gör det när stämningen är varm.
Tävlingen startar med B-flokk. Man rider tre och tre, efter varandra. Vi bänkar oss på höbalar som ställts fram att sitta på. De flesta i publiken sitter i sina stora fyrhjulsdrivna bilar på en sluttning över sjön. När någon gör en riktigt bra ritt visar publiken sin uppskattning genom att hänga på biltutorna. Stämningen är härlig. För att ha el till speakern som sitter i en stor jeep på isen använder man ett simpelt dieselagregat och det fungerar utmärkt.Tävlingen rids på en upplogad raka, istället för ovalbana. Ekipagen visar två vändor arbetstempo tölt, två vändor tempoväxlingar och två vändor ökad tölt. I A och B-flokk visas även trav och hästarna bedöms särskilt för form under ryttare och vilja (spirit).
Några ekipage glimrar till alldeles extra. Som t ex när den häftiga hingsten Oddi frá Hafsteinsstöðum fullkomligen dansar fram fram längs isbanan och lätt kammarhem guldmedaljen i både B-flokk och tölt. Maken till ökad tölt och trav har vi nog aldrig sett, men så har Oddi också 9,5 för både tölt och trav på avelsbedömning. Under dagen hålls även passlöp (speedpass) på isen där polisen från Húsavík var på plats för att mäta hastigheten på ekipagen. Hur häftigt är inte det!? Snabbaste tiden uppmättes till 45 km/h.
Resultat Mývatn Open 2017:
B-flokkur:
1.Skapti Steinbjörnsson, Oddi frá Hafsteinsstöðum, 8,90
2. Viðar Bragason, Lóa frá Gunnarsstöðum, 8,76
3. Atli Sigfússon, Segull frá Akureyri, 8,49
4. Magnús Bragi Magnússon, Hrafnfaxi frá Skeggstöðum, 8,47
5. Ragnar Stefánsson, Vaka frá Litla Dal, 8,46
A-flokkur:
1. Magnús Bragi Magnússon, Snillingur frá Íbishóli, 8,56
2. Guðmundur Karl Tryggvason, List frá Syðri-Reykjum, 8,42
3. Jóhann Magnússon, Fröken frá Bessastöðum, 8,36
4.Skapti Steinbjörnsson, Skál frá Hafsteinsstöðum, 8,34
5. Gestur Freyr Stefánsson, Sæmd frá Höskuldssstöðum, 8,30
Speedpass:
1. Svavar Hreiðarsson, Hekla frá Akureyri, 45 km/h
2.Svavar Hreiðarsson, Jóhannes Kjarval frá Hala, 43 km/h
3. Svavar Hreiðarsson, Flugar frá Akureyri, 42km/h
4. Ragnar Stefánsson, Hind frá Efri-Mýrum, 40 km/h
5. Kristján Sigtryggsson, Fluga frá Hellulandi, 37 km/h
Tölt T1:
1.Skapti Steinbjörnsson, Oddi frá Hafsteinsstöðum, 7,83
2. Viðar Bragason, Lóa frá Gunnarsstöðum, 7,50
3.Ragnar Stefánsson, Vaka frá Litla-Dal, 7,00
4. Atli Sigfússon, Segull frá Akureyri, 6,50
5. Guðmundur Karl Tryggvason, Skriða frá Hlemmiskeiði, 6,50
Ishestnews bad Emelie Ahltén skriva om sin upplevelse. Nästan lite Britta och Silver över Emelies äventyr, men i verkligheten. Tack för text!
För två år sedan besökte jag gården Björg Hörgárdal utanför Akureyri för första gången. Detta under en av uppLEVAs gårdsresor. Mycket har hänt sedan dess. Jag har köpt mina drömmars häst, Sísí frá Björgum, som sedan ett år tillbaka finns hemma i stallet utanför Stockholm. Jag har tävlat Fjórðrdungsmót Austurlands i A-flokk och pass tillsammans med Sísí innan hon flög till Sverige hösten 2015 och nu väntade nästa äventyr. Ólafía & Viđar som driver gården har alltid ett planerat äventyr när jag kommer på besök, denna gång var inget undantag.
Jag åkte till Island dels för att hälsa på hos gänget på Björg, men också för att besöka min bästa vän Lisa Lantz Cronqvist som nu går andra året på Hólar och som också var med på gårdsresan “där allt började” i september 2014.
Så snart vi satte oss vid middagsbordet stod det klart att jag denna gång skulle tävla “G. Hjalmarsson Áhugamannadeild 5 gangur” i Akureyri. Vilken häst jag skulle tävla skulle vi bestämma dagen innan då jag skulle komma tillbaka till Björg efter några dagar på Hólar. Sagt och gjort, på torsdag eftermiddag rullade jag in på gårdsplanen och 2 timmar senare var det bestämt, jag skulle få tävla förstaklasshingsten Bergsteinn frá Akureyri (ägare Jónas Bergsteinsson & Guðrún Rut Hreiðarsdóttir)som är efter Hágangur frá Narfastöðum och som Viđar presterat höga resultat tillsammans med i femgång.
Fredagen började med ett kort ridpass i ridhuset på Björg. Med två ridpass tillsammans skulle vi nu vara redo för tävling! En av ägarna till Bergsteinn, Jónas Bergsteinsson, var på plats och nerverna hos mig gjorde sig påminda… Viđar stöttade mig och hjälpte mig med allt och efter en kort uppvärmning var det dags. Uttagningen gick bra och snart stod det klart att vi hamnade på en 2a plats efter uttagningarna. Finalen var en helt fantastisk ridupplevelse där Bergsteinn svävade fram i 4 jämna gångarter, nu återstod passen. Vi fick till tre stabila passvisningar och nu samlades alla ekipage vid ena hörnet på banan för kontroll av hästarna. Speakern bad oss sitta upp igen, resultaten började läsas upp och när de slutligen ropade upp ekipaget som kom på andraplats frös jag nästan fast i sadeln…pulsen började slå snabbare och jag kände varma tårar rinna ner längs kinderna. Har vi vunnit? Har jag just fått rida en fantastisk hingst på inomhustävlingen i Akureyri och vunnit? Totalpoängen i finalen blev 6.36 och resten av prisutdelningen, ärevarvet och efterföljande gratulationer och glädjerus ligger fortfarande som ett töcken i mitt huvud.
Vilket äventyr jag återigen har fått vara med om. Jag lever drömmen på Island varje gång jag reser dit tack vare dessa underbara fantastiska människor som är mina käraste vänner. Ni utmanar mig ständigt och får mig hela tiden att våga och att krypa ut ur min bekvämlighetszon. När jag skriver detta förstår jag fortfarande inte vad jag har varit med om. Men jag är överlyckligt, totalt överlycklig och så tacksam. Tänk att nu sitter jag här på Keflaviks flygplats och väntar på boarding med en pokal bredvid mig. En pokal som är så pass stor så den inte fick plats i vare sig mitt handbagage eller den resväska jag tog med som redan var välfylld när jag åkte.
Man ska aldrig sluta drömma. Tänk att jag, “en vanlig hästtjej”, får vara med och uppleva detta. Jag känner en så stor tacksamhet till alla på Björg som ständigt skapar oförglömliga minnen. Tack för att ni finns och tack till Bergsteinn frá Akureyri, you are one of a kind.
Jag och min islandshäst Jupiter från Ådalen tränar för Karin Wåhlin som är lärare i Straightness training. Jupiter aka Juppe har en permanent bogskada så vi tränar mycket från marken för att stärka honom och få honom liksidig. Men – nu har jag också vågat mig upp på Juppe. Och det spelar ingen roll i hela världen om hästen är hur liksidig som helst om inte ryttaren är det.
På senaste lektionen för Karin hade hon med sig en jacka som hon tyckte att jag skulle prova, en jacka från visualise sportswear. Jackan har revärer som löper längs axellinjen, längs armarna och som markerar ryggradslinjen både på framsidan och baksidan av ryttarens kropp. Hu.
Det finns inte en chans att prata sig ur en felaktig sits eller en obalans. För mig som vanlig motionsryttare och dessutom en motionsryttare som är snudd på skräckslagen för att utsätta sin häst för något som kan vara skadligt (jag vet, då borde jag inte sitta upp över huvud taget, men jag tror ni fattar) var det oerhört spännande att prova jackan. Tack vare att Karin tog bilder på mig också så kunde jag titta på mig själv efteråt och faktiskt riktigt förstå med hjälp av bilderna vad en höft som spjärnar emot kan ställa till med. Eller axlar som inte följer med i volten, eller en midja som helt plötsligt svajar istället för att vridas. Jackan hjälpte mig att förstå vad jag ska jobba extra med.
En budgetvariant är förstås att själv tejpa linjerna på till exempel en fleecejacka.
Karin tycker det är intressant att se hur hela ryttarkroppen sitter. Jackan köpte hon av en sadelutprovare som använt den för att visa för kunder att det inte varit något större fel varken på sadel eller häst. Med hjälp av en tejpmarkering i sadeln blir det oerhört tydligt var ryttaren har sin tyngdpunkt.
För Karin kan det också vara intressant att se om ryttaren håller en arm böjd o den andra rak. Eftersom markeringarna finns på armar, rygg och mage blir det också en väldigt tredimensionell upplevelse av hur ryttaren använder sin kropp. Det går att följa med i ekipagets rörelser.
– Du var så begåvad när du använde jackan, sträckte upp dig som värsta dressyrryttaren och rättade till dig själv när du kände att något var fel. Jag tror jackan kan hjälpa till att öka medvetandet hos ryttaren utan att jag behöver tjata, säger Karin Wåhlin.
Textförfattare: Bettina Bäck, journalist och islandshästryttare.