Quantcast
Channel: IsHestNews.se
Viewing all 2935 articles
Browse latest View live

Nyhet: Elektronisk hästägarförsäkring

$
0
0

 

Richard Pietsch, Jessica Pietsch och Bettina Bäck på TellusTalk, med islandshästarna Baldur, Ess och Jupiter. Foto: Jacqueline Gustafsson / TellusTalk

Hästsverige är skakat av utbrott av EHV-1, även kallat abortvirus. Sjukdomen kvarka härjar också inte minst vintertid.
Alla måste hjälpas åt att ha koll på smittskydd och förebyggande arbete. Vi har förstått att våra elektroniska tjänster kan göra nytta här, säger Jessica Pietsch på TellusTalk.
TellusTalk har satt upp en sida för att bjuda på elektronisk signering av hästägarförsäkran, en försäkran om att hästen är frisk.
TellusTalk jobbar i vanliga fall med att erbjuda företag kommunikationslösningar, men merparten av de anställda är också hästägare.
Vi vill dra vårt strå till stacken med att göra hästägarförsäkran enkel och påminna om hur viktigt det är att tänka på smittor inför tävling – men också inför en kurs, säger Jessica Pietsch.

I en hästägarförsäkran lovar man på heder och samvete att hästen under de tre senaste veckorna inte visat några tecken på smittsam sjukdom och inte heller varit i kontakt med en häst som kan misstänkas ha haft någon smittsam sjukdom.

På hemsidan wp.ebox.nu/hastagarforsakran kan man enkelt skriva under en hästägarförsäkran elektroniskt med hjälp av BankID. Man får direkt en PDF med en juridiskt bindande elektronisk underskrift som är enkel att ladda ned och mejla till arrangören.

Arrangörer av kurser och tävlingar kan hänvisa till sajten för att göra en hästägarförsäkran. De kan även skicka med en PDF med lokala bestämmelser som hästägaren kan bifoga när de signerar sin hästägarförsäkran.

Den hästägare som deltar i en tävling eller kurs kan känna sig trygg med att övriga deltagare också skrivit under försäkran.

Vi vill göra det lätt för både arrangörer och deltagare att skriva under på det här. Det behövs!

TellusTalks teamleader Jessica Pietsch finns tillgänglig för kommentarer på 0707-40 95 16. Medarbetaren Bettina Bäck kan också nås på 0707-40 39 00.


FEIF tar över ansvaret för Tölt in Harmony som nu också är en FIPO-gren

$
0
0
Mästaren Reynir Adalsteinsson – en förespråkare för hästvänlig ridning.
Foto: Maike Morbach

Nu är det klart. Tölt in Harmony-föreningen lämnar över ansvaret till FEIF där Tölt in Harmony nu är en FIPO-gren. Ishestnews har fått en pratstund med Denni Bergmann Hauksson som berättar mer.

Det hela startade redan 2011 då Jens Einarsson gjorde en intervju med mästaren Reynir Adalsteinsson som skissade på en ny tävlingsform som skulle fokusera på islandshästens ridbarhet mer än vad han tyckte övriga tävlingsgrenar gjorde. Tyvärr avled Reynir innan arbetet med den nya tävlingsformen var klar.

Jens Einarssons intresse var dock väckt och han samlade ihop en grupp av ryttare, instruktörer och domare för att utveckla Reynirs idéer.

   – 2012 såg jag en video där man provade systemet, berättar Denni Hauksson. Jag tyckte det verkade intressant och tog kontakt med Jens och även med Trausti Thor Gudmundsson som var en av dem som var involverad i arbetet med Töltfimi, som grenen kallas på Island.

Denni drog ihop en arbetsgrupp i Sverige som skulle utveckla grenen parallellt med den isländska gruppen.

– Faktiskt blev det så att den svenska arbetsgruppen tog över mycket av utvecklingen. I det läget blev det dags att bilda en ideell förening kring konceptet. Redan från början var målet att tävlingsformen skulle bli en FEIF-gren.

Arbetsgruppen i Sverige bestämde sig för att försöka komma fram till ett internationellt namn. Efter en hel del klurande kom Ia Lindholm på namnet Tölt in Harmony som fint beskriver vad det handlar om. Namnet förkortas ofta TiH.

   – Föreningen fick stöttning från många olika personer, och såklart även en del motstånd, förklarar Denni. Ett stort stöd kom från Reynirs familj.

Medlemmar i arbetsgruppen skissade fram ett program som de tänkte var på en lagom nivå.

   – Vi fick tänka om, det som ser så lätt ut på pappret visade sig vara mycket svårare i verkligheten. Istället arbetade vi fram olika nivåer med olika svårighetsgrad. Det ursprungliga förslaget är mycket likt svåraste nivån.

Tölt in Harmonyföreningen arbetade fram ritningar, beskrivningar och domarhandledningar på svenska, isländska, tyska och engelska.

Utbildningssystemet utgår från det system som FEIF redan använde för domare och instruktörer. För att bli TiH-domare respektive TiH-instruktör måste man först vara utbildad och godkänd av FEIF och sen deltaga i TiH Education Seminar.

   – I Sverige och Tyskland har vi arrangerat två TiH Education Seminars. Seminarierna har även arrangerats i Danmark, Finland, Österrike, Schweiz, Holland och USA. Examinationerna har resulterat i att det nu finns 250 TiH-instruktörer och 120 TiH-domare.

   – Roligt är att vi får en sådan positiv återkoppling. Domare på så hög nivå att de dömer på VM säger att de fått mycket lättare att se lösgjordhet och ridbarhet. Redan där har föreningen uppnått ett stort mål.

Denni och Pether Markne höll TiH clinic på Falsterbo Horse Show 2014 Foto: Ylva Jonasson Armfelt

FEIF visade tidigt ett stort intresse för Tölt in Harmony. TiH-föreningen har deltagit i flera av de ordförandekonferenser, utskottsmöten, tränar- och domarseminarium som arrangerats av FEIF. Men de hade problem med att hitta någon som aktivt kunde arbeta med att integrera grenen i FEIFs övriga verksamhet.

   – I höstas lossnade det rejält, förklarar Denni, i och med att FEIFs vice ordförande Doug Smith tog tag i det och nu har de tagit över vår verksamhet.

I och med det har Tölt in Harmony-föreningen uppnått sitt syfte. Den gamla föreningens hemsida kommer att finnas kvar ett tag framöver med info och regler men föreningen i sig kommer att lösas upp.

   – Nu har Tölt in Harmony blivit en FIPO-gren och Thorgeir Gudlaugsson har i samarbete med Lena Lennartsson gjort domarhandledningen i samråd med Tölt in Harmony-föreningen. Nu kan vilken förening som helst hålla tävling.

Inom FEIF vill man ha ett kortare namn på tävlingsformen, kanske blir det FIG 1,2 och 3. Här funderar Ishestnews på om det inte vore bättre att helt enkelt kalla grenen TiH. De flesta tävlingarna har gått av stapeln i Tyskland och på Tyska Mästerskapen tävlade ungdomarna i grenen. Den var också ett inslag på FEIF Youth Cup.

Det ska bli spännande att fortsätta följa utvecklingen av Tölt in Harmony.

Ekipaget på titelbilden heter Hrimandi från Haganäs med Beatrixe Evertsson Foto: Erica Osterman.

Katti Hofflin och Urd från Ullstorp tävlade på föreningen Friggs första tävling i TiH Foto: Veronica Nyhammer
Sussi Wiberg rider Tölt in Harmony Foto: Erica Osterman

Denni ber att få tacka följande:

Arbetsgrupp på Island

Jens Einarsson

Trausti Þór Guðmundsson

Sigurður Sæmundsson

Anton Níelsson

Ólafur Andri Guðmundsson

Eyjólfur Ísólfsson

Sigurður Sigurðarson

Hinrik Bragason,

Hulda Gústafsdóttir

Gústaf Hinriksson

Magnús Lárusson

Benedikt Líndal.

Pjetur Pjetursson

 

TiH, Sverige

Denni Bergmann Hauksson

Kia Holmquist

Christina Elffors Flank

Karin Westerlund

Lena Lennartsson

Ia Lindholm

Gunilla Lindgren

Malin Schön

Åsa Williams

Jonas Bring

Thomas Manske

Ulrika Backan

 

Lärare på TiH ES

Trausti Þór Guðmundsson

Lena Lennartsson

Marlise Grim

 

Sist men inte minst:

Gunnar Sturluson, FEIF president

Doug Smith, FEIF vice president

Gundula Sharman, FEIF ungdom

Silke Feuchthofen FEIF utbildning

Thorgeir Gudlaugsson, FEIF sport

Pether Markne

Anna Björnsson, Falstebo

Annika Grönkvist som gjort loggan

Rúnar Thór Gudbrandsson

Soffia Reynirsdóttir med familj

Súsanna Sand Ólafsdóttir (Ordförande FT)

Herdís Reynisdóttir

Jacob Svavar Sigurdsson

Fredrik Rydström

Malin Stang

Åse Ericson

Ulf Waldekrantz

Åsa Myrsten

Heimir Gunnarsson

Thorvaldur Kristjánsson

Einar Öder Magnusson

Och många fler!!

 

 

 

Hafsteinn såld till Tyskland

$
0
0
Hafsteinn frá Vakurstödum med segerbandet på
Foto: Töltaren/Sofie Lahtinen Carlsson

Vinnaren från A-flokken på Landsmot 2018, kraftfulle Hafsteinn frá Vakursstödum är såld till Tyskland. Hafsteinn som är efter Álfasteinn frá Selfossi imponerade stort på Landsmót. Hafsteinn är dessutom bedömd till 8.70 med 8.75 för ridegenskaper. Vad sägs om fina 9 för både tölt, pass och spirit, samt 8.5 för trav, helhetsintryck och skritt. Grattis till den nya ägaren.

Här kan du läsa mer om Hafsteinn!

Hafsteinn frá Vakurstödum, ett kraftpaket
Foto: Yvonne Benzian/ishestnews.se

Passtävlingen i Mästarcupen är flyttad till nästa lördag

$
0
0

 

 

På grund av hårt väder på Island så är passtävlingarna flyttade till nästa lördag, den 30 mars. Man kan se tävlingarna live på oz.com/meistaradeildin och tävlingarna startar 11.00 GMT. 

Du kan även följa Mästarcupen på Instagram under namnet meistaradeildin. Där hittar du videoinspelningar och intervjuer.

Startlista

 

Gæðingaskeið PP1 Opinn flokkur – Meistaraflokkur

Nr. Ryttare Häst Ålder Fader Moder 
1 Wild cat Gangmyllan

2 Bergur Jónsson Vör frá Ármóti 7 Konsert frá Korpu Nös frá Þverá, Skíðadal Gangmyllan

3 Sigursteinn Sumarliðason Krókus frá Dalbæ 11 Vilmundur frá Feti Flauta frá Dalbæ Lífland

4 Hans Þór Hilmarsson Goði frá Bjarnarhöfn 8 Spuni frá Vesturkoti Gyðja frá Bjarnarhöfn Hrímnir/Export hestar

5 Ásmundur Ernir Snorrason Fáfnir frá Efri-Rauðalæk 11 Gígjar frá Auðsholtshjáleigu Folda frá Steinnesi Auðsholtshjáleiga

6 Aðalheiður Anna Guðjónsdóttir Ása frá Fremri-Gufudal 13 Ófeigur frá Þorláksstöðum Þoka frá Stykkishólmi Ganghestar/Margrétarhof

7 Sylvía Sigurbjörnsdóttir Villingur frá Breiðholti í Flóa 11 Grunur frá Oddhóli Gunnvör frá Miðsitju Auðsholtshjáleiga

                  
8 Helga Una Björnsdóttir Penni frá Eystra-Fróðholti 13 Glóðar frá Reykjavík Framtíð frá Bakkakoti Hrímnir/Export hestar

9 Arnar Bjarki Sigurðarson Snillingur frá Íbishóli 9 Vafi frá Ysta-Mó Ósk frá Íbishóli Torfhús retreat

10 Konráð Valur Sveinsson Kjarkur frá Árbæjarhjáleigu II 13 Gídeon frá Lækjarbotnum Hekla frá Skarði Top Reiter

11 Árni Björn Pálsson Óliver frá Hólaborg 8 Smári frá Skagaströnd Ópera frá Laugavöllum Top Reiter

  
12 Davíð Jónsson Irpa frá Borgarnesi 14 Þór frá Þúfu í Landeyjum Frigg frá Fossnesi Lífland    

13 Ævar Örn Guðjónsson Baltasar frá Strandarhjáleigu 8 Þóroddur frá Þóroddsstöðum Bylgja frá Strandarhjáleigu Gangmyllan

14 Jóhanna Margrét Snorradóttir Hrafnhetta frá Hvannstóði 14 Hruni frá Breiðumörk 2 Ösp frá Hvannstóði Hestvit/Árbakki/Sumarliðabær

15 Viðar Ingólfsson Tinni frá Laxdalshofi 12 Arfur frá Ásmundarstöðum Skráma frá Kanastöðum Hrímnir/Export hestar

16 Wild cat Hestvit/Árbakki/Sumarliðabær

17 Sigurbjörn Bárðarson Hálfdán frá Oddhóli 10 Ás frá Ármóti Hending frá Oddhóli Torfhús retreat

18 Bjarni Bjarnason Trausti frá Þóroddsstöðum 8 Þröstur frá Hvammi Snót frá Þóroddsstöðum Auðsholtshjáleiga

19 Reynir Örn Pálmason Rúna frá Flugumýri 13 Einir frá Flugumýri Fluga frá Tumabrekku Ganghestar/Margrétarhof

20 Gústaf Ásgeir Hinriksson Rangá frá Torfunesi 9 Gyllingur frá Torfunesi Röst frá Torfunesi Hestvit/Árbakki/Sumarliðabær

21 Jakob Svavar Sigurðsson Kolbeinn frá Hrafnsholti 12 Stáli frá Kjarri Fjöður frá Langholti Lífland

22 Teitur Árnason Sjóður frá Kirkjubæ 12 Sær frá Bakkakoti Þyrnirós frá Kirkjubæ Top Reiter

23 John Sigurjónsson Messa frá Káragerði 13 Njáll frá Hvolsvelli Orka frá Káragerði Torfhús retreat

24 Sigurður Vignir Matthíasson Léttir frá Eiríksstöðum 19 Vængur frá Eiríksstöðum Vonar-Stjarna frá Bröttuhlíð Ganghestar/Margrétarhof

Skeið 150m P3 Opinn flokkur – Meistaraflokkur

1 Konráð Valur Sveinsson Kjarkur frá Árbæjarhjáleigu II 13 Gídeon frá Lækjarbotnum Hekla frá Skarði Top Reiter
1 Guðmundur Björgvinsson Glúmur frá Þóroddsstöðum 12 Ófeigur frá Þorláksstöðum Vera frá Þóroddsstöðum Lífland
2 Ævar Örn Guðjónsson Tígull frá Bjarnastöðum 14 Keilir frá Miðsitju Tíbrá frá Bjarnastöðum Gangmyllan
2 Ólafur Andri Guðmundsson Bylting frá Árbæjarhjáleigu II 11 Þóroddur frá Þóroddsstöðum Bylgja frá Skarði Ganghestar/Margrétarhof
3 Hans Þór Hilmarsson Vorsól frá Stóra-Vatnsskarði 11 Vídalín frá Hamrahóli Kría frá Stóra-Vatnsskarði Hrímnir/Export hestar
3 Ásmundur Ernir Snorrason Fáfnir frá Efri-Rauðalæk 11 Gígjar frá Auðsholtshjáleigu Folda frá Steinnesi Auðsholtshjáleiga
4 Jakob Svavar Sigurðsson Jarl frá Kílhrauni 8 Kaldi frá Meðalfelli Harpa frá Kílhrauni Lífland
4 Gústaf Ásgeir Hinriksson Rangá frá Torfunesi 9 Gyllingur frá Torfunesi Röst frá Torfunesi Hestvit/Árbakki/Sumarliðabær
5 Sigurður Vignir Matthíasson Léttir frá Eiríksstöðum 19 Vængur frá Eiríksstöðum Vonar-Stjarna frá Bröttuhlíð Ganghestar/Margrétarhof
5 Árni Björn Pálsson Korka frá Steinnesi 18 Skinfaxi frá Þóreyjarnúpi Kengála frá Steinnesi Top Reiter
6 Arnar Bjarki Sigurðarson Blikka frá Þóroddsstöðum 13 Kjarval frá Sauðárkróki Þoka frá Hörgslandi II Torfhús retreat
6 Viðar Ingólfsson Lukka frá Árbæjarhjáleigu II 12 Gídeon frá Lækjarbotnum Assa frá Ölversholti Hrímnir/Export hestar
7 Jóhanna Margrét Snorradóttir Hrafnhetta frá Hvannstóði 14 Hruni frá Breiðumörk 2 Ösp frá Hvannstóði Hestvit/Árbakki/Sumarliðabær
7 Hanne Oustad Smidesang Lukka frá Úthlíð 10 Borði frá Fellskoti Gjöf frá Bergstöðum Torfhús retreat
8 Davíð Jónsson Irpa frá Borgarnesi 14 Þór frá Þúfu í Landeyjum Frigg frá Fossnesi Lífland
8 Bergur Jónsson Sædís frá Ketilsstöðum 11 Gustur frá Hóli Ör frá Ketilsstöðum Gangmyllan
9 Þórarinn Ragnarsson Funi frá Hofi 17 Gustur frá Hóli Katrín frá Kjarnholtum I Hrímnir/Export hestar
9 Sigurður Sigurðarson Drift frá Hafsteinsstöðum 19 Andri frá Hafsteinsstöðum Orka frá Hafsteinsstöðum Gangmyllan
10 Bjarni Bjarnason Þröm frá Þóroddsstöðum 9 Þóroddur frá Þóroddsstöðum Snót frá Þóroddsstöðum Auðsholtshjáleiga
10 Hinrik Bragason Skúta frá Skák 11 Þytur frá Neðra-Seli Lukka frá Búlandi Hestvit/Árbakki/Sumarliðabær
11 Aðalheiður Anna Guðjónsdóttir Skemill frá Dalvík 19 Óliver frá Álfhólahjáleigu Ýr frá Jarðbrú Ganghestar/Margrétarhof
11 Sigurbjörn Bárðarson Vökull frá Tunguhálsi II 11 Adam frá Ásmundarstöðum Pólstjarna frá Tunguhálsi II Torfhús retreat
12 Teitur Árnason Loki frá Kvistum 12 Galsi frá Sauðárkróki Lára frá Kvistum Top Reiter
12 Þórdís Erla Gunnarsdóttir Jarl frá Þóroddsstöðum 10 Stáli frá Kjarri Gunnur frá Þóroddsstöðum Auðsholtshjáleiga

 

Dags för del två av FEIs ( Fédération Equestre Internationale) filmserie om Islandshästen

$
0
0

Del två av filmserien om Islandshästen besöker FEIFs ordförande Gunnar Sturluson på farmen Hrisdalur och gör även ett besök hos Guðmar Þór Pétursson på farmen Hestaland. Vi får såklart även njuta av islandshästen i den vackra isländska naturen.

 

 

Friggs träningstävling – en glad tävling med fina ritter

$
0
0
Gänget som gjorde tävlingen möjlig framför den förberedda banan

Tack My Larsson för rapport!

I helgen som passerat (31/3) hade Frigg anordnat en inofficiell träningstävling i körhallen på Axvalla travområde i Skara. På morgonen samlades många glada, förväntansfulla och nervösa ryttare. 

Några av ryttarna tävlade för första gången, medan andra var mer erfarna på banan. För vissa av hästarna var det också premiär. 

Tävlingen dömdes av Thomas Manske, som gav samtliga ryttare feedback direkt efter sin visning, något som uppskattades mycket av samtliga ryttare. 

En dag med glädje, gemenskap och härlig stämning och många fina ekipage. 

10-åriga Alicia Nyberg tävlade för första gången med Ljósi från Ljunghem. De kom på delad fjärdeplats i Tölt T8.

Föreningen Frigg har anordnat träningstävlingar sedan 2012. I klubben är många aktiva, tränar och går kurser. Från det kan steget vara långt till att våga anmäla sig till en officiell tävling, här kan alla känna på hur det är.

– Vid ett sådant här tillfälle är det viktigt med en bra domare som direkt efter ritten kan förklara sin bedömning och vad man skulle kunna göra för små förbättringar för att kanske höja sina poäng något, förklarar Åse Ericson. 

   – Tävlingens domare, Thomas Manske, hade också en genomgång innan tävlingen och betonade att målet var att ha roligt tillsammans med sin häst.

  – Utöver att man kan få prova att tävla är det också ett väldigt bra tillfälle att få vara funktionär på en tävling, utan att behöva vara ett proffs.

Premiär också för Erik Brodin på tävlingsbanan. Med Dagny från Ullstorp vann han V5, det kan man kalla en bra debut.

V5 Fyrgång vanns av Erik Brodin med Dagny från Ullstorp med poängen 5.63. Lite kuriosa är att Erik jobbar som ridlärare på Grästorps ryttarförening och även tävlar i western. Det här var hans första tävling på islandshäst.

Tvåa i fyrgången Isabella Jansson (YR) på Prinsessa från Örslösa Prästgård, 5.25 och trejeplatsen till Anne Pettersspn på Tera fra Fjalli, 5.13.

I Tölt T8 tog Isabella Jansson (YR) och Valdi från Örslösa Prästgård hem segern med 5.50. Andraplatsen till Sandra Öhrn och Aska från Karaby, 4.50 och trea Anne Pettersson och Tera fra Fjalli, 4.25.

V2 Fyrgång vanns av Isabella Jansson och Valdi från Örslösa Prästgård, 5.10, tvåa Tuija Riuttanen och Meydis, 4.80 och trea Anders Persson och Gordon frá Arbakka, 3.20.

I Tölt T3 knep Sandra Blank och Svadilfari från Stenholmen segern med 5.50. Tvåa Anders Persson med Gordon frá Arbakka 3.30 och trea Jennifer Jansson och Dama från Koleberg 3.00.

 

Karin Gunnarsson och Flosi från Rooslunda leder Tölt T3 på Icehorse Festival i Herning- några uttagningar klara

$
0
0
Flosi från Roslunda och Karin Gunnarsson, här på Gaedina-SM.

Just nu pågår Icehorse Festival i Herning, Danmark som bäst. Några uttagningar har redan varit och i Tölt T3 leder Karin Gunnarsson och hennes Flosi från Rooslunda, med poängen 6.67. 

I F2 Femgång leder danska Veronika Rauch på svenskfödde Söngvinn från Artinge med fina 7.23. Söngvinn har vi sett med uppfädaren Anne-Marie Röst i sadeln.

I V1 ser vi Johann R Skúlason och Finnbogi frá Reykjum med poängen 7.67.

Sömgvinn från Artinge, här med Anne-Marie Röst i sadeln
Foto: Töltaren/Sofie Lahtinen Carlsson
Leder fyrgången, Johann R och Finnbogi
Foto: Töltaren/Sofie Lahtinen Carlsson

Karin och Flosi vann T3 i Herning!

$
0
0
Ledningen höll. Grattis Karin och Flosi.

Tjoho! Ledningen höll hela vägen och Karin Gunnarsson och Flosi från Rooslunda fick trä på sig vinstmedaljen och den röda segerrosetten.

Och de vann överlägset med poängen 7.22. Tvåan Pernille Lyager Møller ned Rokkur frá Ytra-Vallholti fick 6.89. Trea blev Hans-Christian Løwe med Kringla frá Vivildgard, 6.67.


Video från hingstvisningarna i lördags

$
0
0

I lördags kväll var det hingstvisningar i Spretturs ridhus. Om du missade de strömmade direktsändningarna så finns de att se på YouTube.

Bara att bänka sig och njuta!

Icehorse Festival i Herning – underhållning på högsta nivå

$
0
0
Överlägset bäst i T3, Karin och Flosi.
Foto: Töltaren/Sofie Lahtinen Carlsson

Den här helgen har islandshästar, ryttare och publik vallfärdat till Herning i Danmark för att vara med på Icehorse Festival.

En tävling med hög och glad stämning, fina visningar, en marknadsgata som heter duga och enligt ryttarna en riktigt bra bana att rida på. Både publiken och en del av butikerna kantar banan så man kommer riktigt nära.

Ishestnews har tidigare skrivit om Karin Gunnarsson och Flosi från Rooslunda som överlägset knep segern i Tölt T3 genom en riktigt fin visning med Flosi i fin form. Riktigt roligt att se.

Vinnarna av Femgång F2, Veronika Rauch och svenskuppfödde Söngvinn från Artinge
Foto: Töltaren/Sofie Lahtinen Carlsson

Något annat att för oss svenskar att glädja oss åt var att Söngvinn från Artinge, tidigare riden av Anne-Marie Röst och uppfödd av Inga-Maj Röst vann F2 Femgång med Veronika Rauch i sadeln. De fick 7.22 i poäng och 8:or av två domare för passen.

Även passläggningarna som Katie Sundin Brumpton och Simon frá Efri-Raudalaek bjöd på i B-finalen i Femgång F1 var något att bli riktigt glad över. Vad sägs om poängen 8.83 för passen? Det var finalernas högsta passpoäng!

8.83 för pass! Katie och Simon flög fram i Herning och belönades med högsta passpoängen.
Foto: Töltaren/Sofie Lahtinen Carlsson
Vinnarna av F1 femgång, Vicky Eggertsson och Gandur vom Sperlinghof
Foto: Töltaren/Sofie Lahtinen Carlsson

Tror alla skriver under på att just femgången höll en otroligt bra kvalitet. A-finalen vanns av Vicky Eggertsson och Gandur vom Sperlinghof med poängen 7.55.

Även Tölt T1 bjöd på enastående visningar. Vinnarekipaget Johann R Skulason och Finnbogi frá Minni-Reykjum fick 9.0 med flera 9.5 bland poängen både i tempoväxlingarna och den ökade tölten. Och andraplacerade Nils-Christian Larsen och Garpur fra Højgarden fick en domare att visa poängen 10.0. Totalpoängen blev 8.61.

Vana vinnare av T1, Johann R och Finnbogi
Foto: Töltaren/Sofie Lahtinen Carlsson
Nils-Christian Larsen och Garpur fra Højgarden slog till med en 10 för ökad tölt
Foto: Töltaren/Sofie Lahtinen Carlsson
Niels-Christian och Isbjörn. Bäst i T2!
Foto: Töltaren/Sofie Lahtinen Carlsson
Isbjörnar kan stå på två ben
Foto: Töltaren/Sofie Lahtinen Carlsson

T2 vanns av Nils-Christian Larsen och Isbjörn vom Schloss Nienover med poängen 7.54. Isbjörn hettade till under prisutdelningen och bjöd på en del skolor ovan mark och lät även Nils-Christian få känna på att en kraftfull häst kan få för sig att springa snabbt lite av sig själv. Så raskt över till unga 16-åriga holländska Esmee Versteg och belgiskfödda tillika unga Listi frá Malou som fick publiken att jubla med sin självklara ritt, 7.21. Tvåa förresten blev Julie Christiansen med Felix frá Blesastödum 1A. De fick 7,38.

Júlia är Nathalies nya stjärna. Vi ser fram emot att se dem i sommar.
Foto: Töltaren/Sofie Lahtinen Carlsson

Under Icehorse Festival presenteras också nya talanger i så kallade Futurity-grenar. I femgången fick vi se Nathalie Silverberg Edh presentera sin nya förmåga Júlia fra Tyrevoldsdal och komma på tredje plats med poängen 7.30. I Futurityklassen får man chansen att visa gångarterna i ett program man själv bestämmer.

Snorri fra Enighed vann hingstklassen för fyrgångare
Foto: Töltaren/Sofie Lahtinen Carlsson
och Örvar frá Efri-Hrepp klassen för femgångshingstar
Hnokki kan trava!
Foto: Töltaren/Sofie Lahtinen Carlsson

Under lördagen fick publiken också njuta av två hingstvisningar, en i fyrgång och en i femgång. Vinnaren i 4–gång, Snorri fra Enighet (e. Garri fá Reykjavik)bedömdes som segrare i klassen och bjöd på power och elasticitet. Tvåa blev välkände Hnokki frá Fellskoti och trea Viti frá Kagadarhóli.

Viti är en mycket flott hingst
Foto: Töltaren/Sofie Lahtinen Carlsson

Bland 5-gångshingstarna segrade Örvar frá Efri-Hrepp (e. Álfur frá Selfossi), tvåa Vaki frá Audsholtshjáleigu , en son till Jamila Bergs Toppur frá Audsholtshjáleigu, trea Laufi frá Skaney.

Ett hett tips om ni vill se islandshästar i en tävling med hög stämning, roliga inslag, bra marknadsgata; åk till Icehorsefestival i Herning!

Ett plötsligt showinslag. Søren Madsen och Niels-Christian Larsen låtsas slå till på bröllopsfronten. Mycket romantiskt. Foto: Töltaren/Sofie Lahtinen Carlsson
Blott 7 år och tävlar med den äran. Summer Sandlau Jacobsen och 17-årige Vakur fra Gultentorp.
Foto: Töltaren/Sofie Lahtinen Carlsson
Från marknadsgatan rakt in på banan
Foto: Töltaren/Sofie Lahtinen Carlsson

Från kallblods-tv till isländska hästar

$
0
0

Gentle Giants är ett tv-program i USA som sänds en gång i veckan. Normalt handlar programmet om stora kallblod som Ardenner, Clydesdale, Percheron och andra raser. Pam Minick heter kvinnan som producerar tv-programmet. Och inte nog med det, hennes far- eller morföräldrar är isländska. När Pam skulle hälsa på de kusiner som bor på Island passade hon på att göra ett program om den isländska hästen. 

Pam tog kontakt med Jelena Ohm från Horses of Iceland som också introducerade henne till Frederica Fagerlund som vi får höra i programmet, liksom Cora Claas som driver Eldhestar. Det är roligt att se hur några “utifrån” presenterar vår underbara ras.

 

 

 

Riksidrottsstyrelsen nekar medlemskap till förbund trots att de uppfyller alla kriterier

$
0
0


Den 24-26 maj är det dags för Riksidrottsmötet (RIM) där befintliga medlemsförbund i RF bland annat ska rösta om vilka nya förbund som ska få bli medlemmar. Det finns ett statligt anslag på 1,3 miljarder att dela på för de idrottsförbund som ingår i RF. Svenska Islandshästförbundet (SIF) är ett av de förbund som Riksidrottsstyrelsen rekommenderar inte ska bli medlemmar, trots att de uppfyller alla kriterier. 


SIF kvalificerar sig på samtliga kriterier som anges som krav för att bli ett medlemsförbund. SIF uppfyller även den nya förutsättningen för att vara ett så kallat större medlemsförbund med råge. Islandshästsporten är även en av få sporter där unga som gamla samt kvinnor och män tävlar på lika villkor.

Sverige en av världens främsta nationer inom islandhästsporten. Vid VM 2017 tog Svenska landslaget 14 medaljer samt satte ett världsrekord. Vid NM 2018 tog landslaget 25 medaljer och blev bästa nation.

– Vi kan inte förstå hur ett idrottsförbund som uppfyller alla kriterier för att vara medlem i Riksidrottsförbundet (RF) riskerar att inte bli antagna som medlemsförbund. Våra medlemmar har rätt att vara en del av den svenska idrottsfamiljen eftersom vårt idrottsförbund uppfyller alla krav som ställs, säger Anna Albinsson, ordförande för Islandshästförbundet.

– Vi förväntar oss att RF ska leva upp till det de säger sig stå för – det vill säga att vara öppna och inkluderande samt att all idrott som sker i föreningsform ska innefattas i den svenska idrottsfamiljen, fortsätter Anna Albinsson.

Kriterier för medlemskap i Riksidrottsförbundet

•    Förbundet ska bedriva/administrera idrott – vilket SIF gör
•    Förbundet ska vara en ideell förening – vilket SIF är
•    Förbundets verksamhet ska stå i samklang med av RF-stämman beslutad verksamhetsidé, vision och värdegrund enligt 1 kap. – SIF följer dessa och har dem i sina stadgar.
•    Förbundet får inte bedriva/administrera idrottslig verksamhet som är nära besläktad med verksamhet inom till RF redan anslutet SF – Se förklaring nedan.
•    Förbundet ska ha minst 25 medlemsföreningar med minst 1500 medlemmar
–    SIF har 65 medlemsföreningar och 6 914 medlemmar

– Vi har ansökt om medlemskap vid fyra tillfällen och har varit nära att bli invalda tidigare. Nu gör vi vårt bästa för att visa övriga medlemsförbund i RF att vårt förbund är en värdig medlem i RF. Vi ställer oss naturligtvis frågande till ett nekande när vi så tydligt uppfyller alla krav, säger Anna Albinsson.

Riksidrottsstyrelsens motivering till att SIF inte ska bli medlem i RF är att SIF borde ingå i Svenska Ridsportförbundet (SvRF). De menar att förbundens verksamheter är närbesläktade eftersom vi använder samma redskap (häst). Sporterna utförs dock utifrån helt skilda regelverk och skiljer sig både vad gäller sportens utförande och vad som bedöms, precis som inom många andra idrotter med gemensamma ”redskap”.

Enligt det internationella Islandshästförbundet FEIF, som fastställer islandshästsportens regelverk, stadgar med mera, krävs det att förbund som företräder en nation inom FEIF enbart ägnar sig åt islandshäst. Detta innebär att SvRF inte kan företräda Sverige i FEIF. Utan medlemskap i FEIF kan islandshästtävlingar inte genomföras, de svenska landslagen kan inte delta på internationella tävlingar och mästerskap som till exempel VM och NM.

– Vi har verkligen försökt hitta en lösning. För att jämföra så vore det som att be FIFA ändra en av sina grundstadgar för att Svenska Fotbollsförbundet skulle få komma med i RF (om de nu inte redan var med). Vi har fört samtal med SvRF om detta och förslagit att vi ska ha samma lösning som övriga nordiska länder har med sina ridsportförbund, men tyvärr har SvRF inte varit intresserade av att titta närmare på en sådan lösning. Därmed återstår för oss, om vi ska kunna fortsätta utöva vår idrott, enbart alternativet att vara ett eget medlemsförbund i RF, fortsätter Anna Albinsson.

Andra förbund med samma redskap
Det finns flertalet medlemsförbund i RF som har gemensamma redskap men ändå är helt skilda sporter. Precis som det är med Islandshästsportens discipliner och de discipliner som ingår Ridsportförbundet.

Exempel:
•    Bandy och ishockey har gemensamma redskap (skridskor och klubba) men är egna medlemsförbund.

•    Skridskoförbundet och konståkningsförbundet har gemensamma redskap (skridskor) men de är egna medlemsförbund.

•    Golf och bangolf har gemensamma redskap (golfklubba och golfboll) men är egna medlemsförbund

Antalet personer som årligen och regelbundet rider islandshäst är många fler än medlemsantalet, enligt en undersökning 2012 var det ca 25 000 aktiva utöver medlemmarna, detta har sedan dess ökat.

De återfinns både på de populära turridningsfirmorna och på ridskolor (SIF har till skillnad från SvRF inget obligatoriskt medlemskap för ryttare). Islandshästridning är mycket uppskattad bland personer med funktionsnedsättningar och inte minst bland barn, ungdomar och seniorer som utöver tävlingsridning alla har ett aktivt friluftsliv genom att rida i naturen.

Det finns 65 föreningar spridda över hela Sverige, här är länk för att hitta samtliga föreningar, fördelade på de olika länen i Sverige: http://www.icelandichorse.se/MEDLEM/.

Se även pm som bifogad pdf.

För mer information kontakta:

Anna Albinsson, ordförande för Svenska Islandshästförbundet
Tel: 070-522 26 11
Mail: anna.albinsson@icelandichorse.se

Ulrika Backan, ledamot Svenska Islandshästförbundet
Tel: 070-562 87 77
Mail: ulrika.backan@wangen.se

Årets Fjólastipendiater är utsedda

$
0
0
Fjóla frá Kirkjubae, hästen som gett namn till stiftelsen.
Foto: Yvonne Benzian/ishestnews.se

Fjólastiftelsen bildades 2010 av Henrik och Agneta Wingstrand för att stötta unga personer som har som plan att försörja sig på att arbeta med den isländska hästen. 2019 delas 152 000 kronor ut och stiftelsens styrelse valde ut dessa stipendiater: Madeleine Wickström, Isa Westerberg, Ida Svensson Skog, Edith Lombard Ståhl, Miriam Reissig, Aidan Carson, Lisa Boklund, Elin Karlsson, Isabella Rinaldo, Filippa Hammarlund, Vilma Sivars, Julia Lindh, Louise Josefin Thelander, Kelly Persson, Saga Svensson, Hanna Wallin, Pernilla Therese Göransson, Filippa Helltén, Frida Nyqvist, Emma Larsson och Hanna Carlsson.

Grattis till alla!

 

 

Inbjudan till clinic i Kraftskapande ridkonst, Gnesta den 2 juni

$
0
0
Birgitta lär islandshästen Hrekkur piruett vid hand.
Foto: Yvonne Benzian/Ishestnews

Ishestnews har fått en inbjudan till en clinic i Kraftskapande Ridkonst. På clinicen kommer bland annat två islandshästar att vara med. 

Birgitta har stor vana vid islandshästar så passa på att bege dig till vackra Sörmland!

Du kan läsa mer om Birgitta här

Birgitta och kallblodstravaren LoJo
Foto: Yvonne Benzian/Ishestnews

Söndagen den 2/6 Clinic i Kraftskapande Ridkonst®

Yoga för Hästen – Personlig utveckling för människan – Hästen är läraren

Birgitta Järnåker har tillsammans med sina hästar och elever samt deras hästar söndagen den 2/6 kl. 13.00 – ca 16.00 en ”praktisk föreläsning”. Tema: ”För samling krävs påskjut”. Vill du rida i lätthet med samling med en glad positiv häst? Boka in det och anmäl redan nu!

Plats: Gnesta i Södermanland, Närlunda Säteri. (skriv in Närlunda säteri, Sjöbo. om du använder google maps) Medtag egen stol!

Kostnad: 175kr kontant eller swish 123 079 3556

Vi visar och berättar om ridkonst. En s.k dressyr med hästar som härstammar från stridskonsten till häst. I nutid: modern ridning och pedagogik. Kraftskapande ridkonst®️ är Ewa Schaeders varumärke.

Olika hästraser såsom kallblodstravare, appalosa, islandshästar, P. R. E., svenskt halvblod, haflinger, arab, kommer delta.

Vi ser vad hästarna vill bjuda på men tanken är att kunna visa den något mindre skolade hästen, arbete i töm, upp till den högre skolade ridhästens arbete i piaff och kanske någon levad.

Se mer info om Birgitta på hemsida www.enhet.nu eller Ewa Schaeders sida www.kraftskapanderidkonst.se eller Ewas engelska sida www.piaff.se

Anmälan via fb ”Kraftskapande ridkonst i Södermanland” eller via e-post enhetnu@gmail.com, eller via tel 0738136177

page1image1799360page1image1678736page1image1678528page1image1676448page1image1679360page1image1786368

Psst! Såg du ”Flocken” på TV? Birgitta tränadeIntensivt för B. Branderup i ca 10års tid, innan hon gick vidare till K.S.R.

Välkommen!

Kumla och föreningen Hrimfaxi värdar för Lag-SM 2019

$
0
0

Anna Eriksson från arrangörsgruppen inom föreningen Hrimfaxi inför Lag-SM skickade oss en press-release:

Hrimfaxi islandshästförening i Kumla arrangerar  Lag-SM för islandshästungdomar. Kvaltävlingarna inför SM är nu i full gång och den 26-28/7 kommer flertalet lag gästa Kumla för att göra upp om medaljerna i finalen. Hrimfaxi har ett lag som är direktkvalat i och med förra årets guldmedalj och vi har ytterligare två lag som kvalar om finalplats. Läs mer om Lag-Sm på www.lagsmislandshast.se eller via facebook http://facebook.com/lagsm2019

 

 


Tisdag till torsdag på RD-Festival

$
0
0
Helena Krogen-Adalsteinsdottir och Gudberg frá Skagaströnd
Foto: Töltaren/Sofie Lahtinen Carlsson

Just nu går RD Festival av stapeln på Margaretehof i Skåne. Tyvärr har inte Ishestnews möjlighet att vara på plats, därför är vi glada att Emma Eson Magnusson så fint rapporterar åt oss. Tack!

Vi har inte heller någon fotograf på plats men bjuder på några bilder från tidigare tävlingar

 

Tisdag 

Dimman låg tät över Margaretehof, det kändes som att klockan var 7 på morgonen men det var eftermiddag och RD festival drog igång kl 15:00 med Gæðingakeppni. Klasserna GDY A-flokk, A-flokk, GDT och B-flokk stod på schemat.

Klassen GDY A-flokk gjordes upp direkt där Dreki från Lind med Viktor Elgholm i sadeln stod som slutgiltig vinnare på poängen 8,040 och Lísa frá Ytri-Brennihóli kom på en andra plats med poängen 7,810.

A-flokken leds efter uttagningen av Gudberg frá Skagaströnd och Helena Kroghen Adalsteinsdottir på 8,437 tätt följt av Kristall frá Búlandi med Anna Funni Jonasson på 8,403. På tredje plats hittar vi Viljar fra Kval och Vignir Jonasson.

I GDT hittar vi återigen Viktor Elgholm i ledning denna gången med hästen Meistari från Lindarbakka på 8,410 följt av Njáll fra Krafla och Kajsa Lundgren på 8,283. På tredje plats Bokka frá Bergi och Astrid Tillström på 8,100.

 

B-flokken leds efter uttagningen av Eyvindur fra Eyvindara och Vignir Jonasson på 8,440 tätt följt av Eydís från Sundabakka och Malin Paulsson på 8,427. På tredje plats hittar vi Glitnir frá Margrétarhofi och Finnur Bessi Svavarsson.

Lowa och Dögg
Foto: Töltaren/Sofie Lahtinen Carlsson

Onsdag 

Värmen drog in över Margaretehof och det var temperaturer uppe på sommarvärmenivå. 2-klasserna, F1 senior och j/yr samt V1 j/yr gick av stapeln.

T7 för barn vanns av Lowa Walfridsson och Dögg från Väbylund på 6,1. På andra plats kom Tekla Petersson på Hrekkur från Västraby på 5,67 och tredje plats Minna Gustavsson med Heikir frá Leysingjastödum.

Paradis frá Steinsholti, här på Landsmót leder V2 tillsammans med Charlotte Cook
Foto: Töltaren/Sofie Lahtinen Carlsson

V2 leds av Charlotte Cook och Paradis fra Steinsholti på 6,13 följt av Veronica Östangård och Eldlilja från Skogsby och på tredje plats Liv Langvad och Pæja fra Thorsvighus. I finalen på lördag efter lunchen gör dom upp om placeringarna.

I F2 stod Gudmunda Ellen Sigurdardottir och Bogi fra Flögu som vinnare på 5,93. På andra plats kom Luther Gudmundsson och Aldis fra Arnarholl och på tredje plats kom Sigrid Bisgaard Amstrup och Silja fra Tybrind.

V5 vanns av Tekla Petersson och Hrekkur från Västraby på 5,97. På andra plats kom Lowa Walfridsson och Dögg från Väbylund och på tredje plats kom Minna Gustavsson och Heikir frá Leysingjastödum.

Vignir och Vikingleder F1
Foto: Töltaren/Sofie Lahtinen Carlsson

I F1 leder Vignir Jonasson och Viking från Österåker och det med bravur på poängen 7,53. På andra plats ligger Magnus Skulason och Valsa från Brösarpsgården på 7,40. På tredje plats inför finalen hittar vi Hans-Christan Löwe och Eldjárn fra Vivildgård på 7,13. 6,93 krävdes det för att ta sig till a-final och 6,57 för b-final.

F1 j/yr leder Sasha Sommer och Kommi fra Enighed på 6,60 följt av Aidan Carson och Bliða frá Förgrujlið på 6,20. På tredje plats inför finalen hittar vi Paula Ericson och Arfur fra Steinskoti 1 på 6,03.

I V1 j/yr har vi danskar i topp Kristine B. Jörgensen och Týr frá Pverá på fantastiska poängen 7,23 följt av Fredrikke Larsen och Veigur fra Eystri-Hol och på en tredje plats Sarah Rosenberg Asmussen och Jósep frá Skarði.

Magnús och Valsa gjorde det igen. Vann stilpassen.
Foto: Töltaren/Sofie Lahtinen Carlsson

Torsdag 

Temperaturen var perfekt för en tävling i maj, 15-20 grader, sol med några fläktande vindar emellanåt.

V1 senior pågick hela förmiddagen och en bra bit in på eftermiddagen, 46 ekipage kom till start och det med bravur. Hög nivå med fina visningar där Filippa Montan och Kristall frá Jardi stod för högst poäng och ledning efter uttagningen på fantastiska 7,70 följt av Dennis Hedebo Johansen och Kristjann Magnusson på 7,47. Tre stycken delar på fjärdeplatsen och rakt in i A-final är även Helena Kroghen Adalsteinsdottir, Filippa Helltén och Anne Stine Haugen på 7,37.

För att ta sig till B-final krävdes poängen 7,03.

Efter V1 senior var det dax för PP1 j/yr och senior där Aidan Carson och Bliða frá Förgrujlið vann på 6,34. På en andra plats kom Ebba Johannesen och Prins frá Blönduósi och på en tredje plats kom Viktor Elgholm och Dreki från Lind. Seniorerna vanns av Magnus Skulason och Valsa från Brösarpgården på fantastiska 8,59 följt av Hans-Christian Löwe och Eldjárn fra Vivildgård. På tredje plats kom Katie Sundin Brumpton och Símon frá Efri-Rauðalæk.

T1 Young Rider: Tinna och Snaevarr tog B-finalen

$
0
0
Vinnare av B-finalen i T1 YR, Tinna och Snaevarr
Foto: Töltaren/Sofie Lahtinen Carlsson

Stabilt, fart och kraft är orden som fint beskriver Tinna Lindsten och Snaevarr frá Hvammis ritt i B-finalen i T1 YR. De belönades med poängen 6.61 och vi kommer att få se ekipaget i  A-final. På 7:e plats Esmaeralda Fall och kraftfulla Ask från Flottatjärn, 6.44 och på 8:e plats Kajsa Lundgren och Vinur frá Hjara, 6.17.

T2 Tölt på Lång tygel för juniorer. Vigdis och Stefnir till A-final

$
0
0

 

Vigdis och Stefnir kommer till A-finalen
Foto: Töltaren/Sofie Lahtinen Carlsson

Till A-final kommer Vigdis Skulason och Stefnir frá Saltvik med poängen 6.17. Grattis. På 7:e plats Linnea Blomgren och Falki frá Björgum, 5.42. 8:a Josephine Williams och Gauti vom Kranichtal med 5.25. 

Herqueles Karlsson Klint hade otur. I momentet med lång tygel blev hans Tjaldur väl taggad och ville gärna springa fort i galopp. Och Tyra Värmås Fagur tappade en sko efter första momentet. 

T2 YR B-final. Höga poäng i momentet med lång tygel för Astrid och Thór

$
0
0
En glad Astrid med Thór
Foto: Töltaren/Sofie Lahtinen Carlsson

En stabil visning med lång tygel avgjorde. Till A-final kom Astris Stengard-Olsson Thór frá Kaldbakk. Så snyggt. Det belönades med massor av 7:or och en 7.5. De fick totalt 6.46. På sjunde plats Linn Eliasson med Halla frá Leysingastödum, 6.25. Tindra Johansson och Fjodur från Sundsby fick en åttondeplacering med 6.13. Emilia Nyström och Stjörnufákur från Sundsby hade fina poäng under de första momenten, men i momentet med lång tygel blev Stjörnufákur för taggad och slog upp i galopp.

P1 250 meter pass, Danni och Hulda, Elsa och Bida, Viktor och Dreki i topp

$
0
0
Sportsligt! När Tumi slog upp i galopp hejade Helena på Daniel Ingi och Hulda, guld- och silvermedaljörerna.
Foto: Töltaren/Sofie Lahtinen Carlsson

Det blev Daniel Ingi Smárason och Hulda från Margaretehof, som tog titeln och guldet med tiden 22,64. Silver till Helena Adalsteinsdottir och Tumi frá Borgarhóli 23,05 och brons till Gummi Einarsson och Hrimnir från Valne Gård, 23.22.

Silver! Helena och Tumi
Foto: Töltaren/Sofie Lahtinen Carlsson
Brons till Gummi och Hrimnir
Foto: Töltaren/Sofie Lahtinen Carlsson
Svenska mästarna, Elsa och Bida
Foto: Töltaren/Sofie Lahtinen Carlsson

Svensk mästare young rider. och andraplacerad, Elsa Teverud och Bida fra Rip med tiden 24.24. Vann gjorde Aidan Carson med Odinn from Inchree med tiden 23.63. Aidan har bara bott i Sverige i åtta månader och för att bli svensk mästare så måste man ha varit folkbokförd här i 12 månader. Silver till Ida Lindqvist och Vatnadis fra Oruplund, 25,35 och brons till Julia Bengtsson med Ótraudur från Bergshill, 25.99.

Svensk mästare junior blev Viktor Elgholm och Dreki från Lind med tiden 25.02.

Aidan och Ódinn var snabbast
Foto: Töltaren/Sofie Lahtinen Carlsson
En glad Elsa Teverud. Rutinerade Bida väljer att äta istället
Foto: Töltaren/Sofie Lahtinen Carlsson

 

Viewing all 2935 articles
Browse latest View live