Lisa & Þórir frá Björgum. Ishestnews fick ett kort referat från Lisa Lantz Cronqvist: I helgen höll Marma sitt första SM-kval och det känns härligt att säsongen äntligen är igång! Att det får vara tävlingar med publik igen gjorde att det kändes lite som ”vanligt” igen nu efter pandemin…
Frida och Hera frá Horshaga. Foto: Anna-Karin Collin. Frida Lindström har förmodligen islandshästsportens finaste leende. Hon är känd för att vara glad och ha full aktivitet runtomkring sig. Här berättar Frida om sig själv och hur hon tänker runt träning av hästar. Jag bor på Forsen i Riddarhyttan. Här…
Film på Sproti i stilpass, han bara flyter in i övergångarna Fantastiska passhästen Sproti frá Sjavarborg har gått ur tiden. Han blev 25 år gammal. Tillsammans med Gudmundur Einarsson var han en veritabel medaljsamlare med oräkneliga guld och silver i framförallt stilpass men även i de andra passgrenarna. –…
Jennie Filipsson Eriksson. Foto: Olle Eriksson. SM-kvalen duggar tätt och nyligen höll skånska Gandur sitt. Ishestnews fick en kort pratstund med Jennie Filipsson Eriksson som själv gjorde ett fint SM-kvali T2 med 6,90. -Min häst Eiður frá Ármóti känns fin och det känns som en bra början på en…
Leikur frá Lækjamóti II & James Faulkner i pass. Foto: Sabina Svennigsson. I vanlig ordning är det full fart på Rickebasta utanför Knivsta. I helgen gick ett stort Påsk Event av stapeln med b la ett Gæðinga SM-kval och klicka på länken SE2022RCB045-Hela_tÃvlingen-1 för kompletta GK-resultat. Ishestnews ringde upp den…
Sofia Kaber är osteopat för både häst och människa. Hon kan mycket om rörelse och kropp och vet också hur ryttare och häst fungerar tillsammans. Dessutom är hon verkligen född in i islandshästvärlden. Sofias mamma drev turridning och ridskola på Stall Trekanten i Lerum. Här heter tävlingshästen Hrafnfaxi…
Mökkur och Ylva med segerrosett och blommor. Foto: Jenny Mukka
Igår kväll, den 19 april, somnade Mökkur frá Varmalæk in, 37 år gammal.
Han var redan en legend då han levde och har påverkat svensk avel på ett alldeles enastående sätt. Han harde 545 avkommor, den högst bedömda var Diva från Gategården med 8.81 i totalbedömning och 9.02 för sin exteriör.
Mökkurs själv hade en bedömning på 8.35.
2010 fick han hederspris för avkommor och han är den enda hästen någonsin som tävlat i alla grenar på VM.
Här hittar du en unik intervju med självaste Mökkur, gjord på Sweden International Horse Show 2019.
”Mökkur är den enda islandshäst som deltagit i alla discipliner på VM med goda resultat. Mökkur har deltagit på 6 VM och tävlat 12 år i elit, aldrig haft en skada. I början av sin karriär tävlades han vartannat år, användes begränsat i aveln de åren han tävlade. Sitt sista VM deltog han inbjuden som ”Old Hero” 29 år gammal till Berlin 2013, där han flög fram i ökat tempo tölt, precis som förr! Vilken känsla, jag grät av lycka, och det tror jag Mökkur också gjorde!
VM -91 i Sverige, 4:a i 5-gång, 6:a i kombination.
Geidingakeppni -93 i Sverige, 1:a T2, 3:a A-flokk
SM -93 svensk mästare i T2, 4:a 5-gång
VM -93 i Holland 5:a T2
Geidingakeppni -94 i Sverige, 2:a T2, 3:a A-flokk
Passchampionaten -94 i Danmark, 2:a i T2, 8:a i passlöp 250 m.
Geidingakeppni -95 i Sverige, 1:a T2, 3:a A-flokk
SM -95 svensk mästare i T2, silver i pass 250m, samt guld i kombinationen
VM -95 i Schweiz, silver i T2, 8:a 4-gång, silver i kombination.
Passchampionaten -95 i Berlin, 2:a T2, 8:a pass 250m, 5:a i A-flokk
Årets Islandshäst 1995
Geidingakeppni -96 i Sverige, 1:a i T2, 3:a i B-flokk.
Geidingakeppni -97 i Sverige, 1:a i T2, 2:a i B-flokk.
SM -97 svensk mästare i T2, silver i 4-gång, silver i kombination.
VM -97 i Norge, världsmästare i T2.
Geidingakeppni -98 i Sverige, 2:a T1, 2:a B-flokk
VM -99 i Kreutz, Tyskland, silver i Freestyle
NM -00 i Norge, Seljord T1, 4:e plats.
SM -01 svensk mästare i T1, silver i 4-gång.
VM -01 i Österrike, reserv deltog endast i speedpass placering 9
SM -02, silver i T1
NM -02, 6:a T1
Norrländska mästerskapen 2003, 1:a T1. Mökkurs sista tävling.”
Vi skickar våra varmaste tankar till hans ägare och följeslagare Ylva Hagander.
Louise och Fafnir från Sundsby Foto: Lina Cronberg
Louise Löfgren är landslagsryttare, ridinstruktör och mental coach. Dessutom har hon en Youtube-kanal där hon vill förmedla vardagen, träningen och slitet för en ryttare på elitnivå.
Det senaste året har vi sett Lollo, som hon kallas till vardags, ha stora framgångar med Hastigur Rex Depilsson från Skomakarns.
Louise har själv fått stor hjälp av mental träning i sitt tävlande. Det gjorde att hon valde att utbilda sig till mental coach med Kjell Enhager som lärare.
Nu startar tävlingssäsongen på allvar och Lousie kommer i en serie här på Ishestnews att dela med sig av mentala övningar att göra inför antingen tävlingar eller andra händelser där man kan behöva mentala strategier som hjälper en att lyckas,
Lollo har också startat en Youtube-kanal som börjar få många följare.
– Egentligen startade jag redan för två år sedan, förklarar Lollo, men jag är inte så bra på att redigera.
En dag kom Lina Cronberg, elev till Lollo, och sa att ”nu kör vi!”. Lina utbildade sig i mediateknik och redigerar inslagen.
Planen är att det ska vara ett klipp i veckan.
– Jag vill förmedla att det är slitsamt men också roligt att jobba med hästar och att tävla. Att lagom med motgångar är något som ingår.
– Kanalen kommer att handla om mig, men också om att kämpa sig fram.
Man kommer att få följa hur vardagsträningen går till, hur det är när man kommer till tävlingsplatsen och mycket annat. Louise har också några elever som satsar på att kvala till SM, vi kommer också att få följa deras träning och utveckling.
– Jag kommer att intervjua lite ryttare och även svara på mina följares frågor. Kanske berätta lite om privatliv också.
Vloggarna kommer att vara på cirka 7 till 18 minuter.
– De ska inte vara för korta men inte heller för långa, skrattar Lollo.
Här ser du en av Lollos vloggar. Följ hennes kanal, det blir mycket roligt att titta på framöver.
Sofia Hallin bor på Island, närmare bestämt på gården Runnar inåt landet i höjd med Borgarnes. Där driver hon ett träningsstall med plats för tjugotre hästar, visar hästar på avelsbedömning, tävlar en del och lever i den isländska hästvärlden. Hon kommer att dela med sig av livet på Island, betraktelser, händelser, tävlingar och annat spännande till Ishestnews läsare.
Sofias islandshästliv började på ridskola och sen blev hon fast.
– Islandshästarna blev mitt liv, det liksom bara fortsatte, skrattar Sofia.
Sofia åkte till Island och jobbade på gården Oddstadir.
– Jag ville jobba med hästar och älskade det. Väl på Island kom jag på att jag kanske skulle söka till Hólar. Jag fick en extra push av familjen på Oddstadir som peppade mig.
Sofia och Lykkja frá Laugarmýri i sin blåa FT-kavaj efter examen från Hólar Foto: Privat
På Hólar gick Sofia alla de tre åren och fick sätta på sig den blå FT-kavajen efter examen. Hon hade planer på att åka hem till Sverige efter utbildningen.
– Men så tänkte jag att jag kunde vara kvar och passa på att rida så många hästar som möjligt.
Vägen bar till Jakob Svavar Sigurdsson och Helga Una Björnsdottir på gården Fákshólar och senare till Vidar Ingólfssons träningsstall.
Hos dem tränade Sofia minst 15 hästar varje dag och fick vara med om livet i de mycket aktiva tävlingsstallen.
– Det var roligt och jag lärde mig hur mycket som helst!
Sofiua och Sól frá Halakoti Foto: Petra Leifsdóttir
– Under studietiden jobbade jag en sommar i Sverige, hos Daniel Íngi Smárasson och Berglind Rósa Gudmundsdóttir, även där lärde jag mig hur mycket som helst.
I år har Sofia tävlat hela inomhussäsongen, bland annat i en rolig lagtävling.
– Lagtävlingarna är så kul, berättar Sofia. Vi tränar ihop och åker och övar. Femgång är det allra roligaste.
Sofia tränar bland annat för Johan Häggberg som regelbundet åker till Island och ger lektioner.
Nu ser vi fram emot att få hänga med Sofia i hennes isländska hästliv.
Information om träning kan läggas in direkt i appen. Foto: HorseDay.com Det nystartade företaget HorseDay har tagit fram en app med samma namn som är särskilt anpassad för islandshästen. Appen ger en överblick över hästens träning och skötsel från dag till dag. Dessutom erbjuder appen en direkt koppling till WorldFengur…
Vilken bild.! Paradritt på Laugarvegur mitt i Reykjavik för att fira Fákurs 100 års jubileum. Foto: Gígja Einarsdóttir.
I år firar Islands största lokalförening, Fákur 100 år som förening. Fákur är Islands i särklass största och äldsta lokalförening och har sitt säte i Vididalur i Reykjavik.
Under året har Fákur firat sitt 100-års jubileum med olika evenemang och i går var det både fest med guldtema och parad i centrala Reykjavik. Främst red Reykjaviks borgmästare Dagur Eggertsson, vår tids mest framgångrike ryttare Diddi Bárdarson samt LH:s ordförande Gudni Halldórsson. Pampigt värre och runt 100 hästar deltog ritten. I veckan presenterade Fákurs ledning och Reykjavik kommunstyrelse en ny hästarena som skall byggas upp i Vididalur. Arenan kommer b la ha en ny inomhusbana som håller godkända mått för internationella tävlingar.
Här kan man se en video hur det kommer se ut:
Fler fina bilder från paradritten:
Glada miner. Foto: Gígja Einarsdóttir.Alla vill plåta. Lägg märke till Laugarvegurs Pride-tema. Foto: Gígja Einarsdóttir.Poliseskort. Foto: Gígja Einarsdóttir.Vid Hallgrímskirkja. Foto: Gígja Einarsdóttir.Klänningar och läppstift. Foto: Gígja Einarsdóttir.
Foto: Ishestnews.se Trots att våren har pendlat mellan att vara iskall och sommarvärme i de flesta delar av vårt avlånga land ,så börjar betessäsongen närma sig med stormsteg. Och som de flesta av oss har i åtanke är islandshästen en extremt lättfödd ras. Innan hösilagets tid så fick många islandshästar…
Eysteinn med sin dotter Kristín MaríaFoto: Privat Importhästens resa startar på Island, oftast på den gård som säljer hästen. Vad händer innan hästen landar på svensk mark? Hur går det till? Vi har fått ställa våra frågor till Eysteinn Leifsson på Exporthestar, ett av några företag som handhar hela exportkedjan,…
Jamila och Toppur frá Auðholtshjáleigu hade en bra helg på Gydabanan. Foto: Maria Berg. Äntligen är det vår och i helgen har tävlingarna duggat tätt i vårt avlånga land. På Gydabanan satte Jamila Berg ett fantastiskt kval med sin Toppur frá Auðholtshjáleigu på 7,90 i T1-uttagningen. Därmed är ekipaget klara…
Första delen av övningen är att flytta ett steg i taget i stillaståendeFoto: Ishestnews Denna populära övning är en fortsättning i hästens utbildning. Tillsammans med den förra övningen Kyras ABC utgör den en god grund där du kan flytta varje ben för sig. Här kommer min tips och trix för…
Här lastas hästar av Film: Eva Lodfeldt Nu ska planet från Icelandair med hästarna ombord snart landa på Norrköpings flygplats. Långt innan har de som ska tulla in hästarna i Sverige börjat sitt arbete. Sofia Pape är en av dem som tullar in hästarna och förbereder alla dokument innan…
Sofia Hallin heter jag och är 30 år gammal, född och uppvuxen i Sverige men bor sen 5 år tillbaka på Island. Jag är utbildad tränare och instruktör för islandshäst från Hólar University och tog examen 2020. Jag tänkte börja att berätta lite om mig själv och min vardag. Jag…
Föreställ dig segerritten sittande på hästen. Tävlingssäsongen är i full gång och många åker på tävlingar för att kvala till SM eller kanske för att testa på tävlingsbanan för allra första gången. Det som många som tävlar har gemensamt är att bli nervösa och få lite rampfeber inför att de…
Konkrement eller ”snoppstenar” som de i bland kallas. Foto: Annika Hagstedt. Har du hört talas om konkrement förut? Det är vanligt bland valacker och något man som hästägare bör kolla upp någon gång per år för att förvissa sig om att hästen inte har konkrement, som kan besvära hästen i…