Quantcast
Channel: IsHestNews.se
Viewing all 2935 articles
Browse latest View live

Resultat från årets första avelsbedömning i Norge

$
0
0

  Lukka fra Bergkåsa bedömning blev  8,5 – 8,0 – 8,5 – 8,5 – 7,5 – 9,0 – 8,5 – 8,5 = 8,42  Foto: Eirin Rauø Årets första avelsvisning hölls nyligen i Seljord i Norge. Domare var Elisabeth Trost (IS), Heimir Gunnarsson (IS) og Nina Bergholtz (SE). 29 hästar deltog och…

Du måste logga in för att läsa den här artikeln.

Registrera/Register


Öppen artikel: Avelsmålet på Sundsby – ”En häst som man blir glad av att rida”!

$
0
0
Anna och ett av stona i flocken
Foto: Ishestnews.se

Ishestnews är hos Sundsby Islandshästar som ligger på ön Tjörn i Bohuslän. Vi slår oss ner med en extremt god kopp kaffe för att samtala om unghästträning, hästhållning och avel. Vi, det är Anna Rudbäck som tillsammans med sin familj äger Sundsby, Matilda Hasselgren-Axelsson, anställd som unghästtränare och så Ishestnews reporter. Vi har sett flera hästar med gårdsnamnet ”från Sundsby” på tävlingsbanorna och på gården bor både Oliver frá Kvistum och Hector från Sundsby tillsammans med ett helt gäng andra islandshästar. Rent av trettioen islandshästar som betar i de stora hagarna. På Sundsby finns även veterinärklinik och seminstation.

 

Avelsmålet på Sundsby kan beskrivas med några få ord: En häst som man blir glad av att rida! Hästarna ska ha en hög ridbarhet och vara något alldeles extra. De ska vara samarbetsvilliga och glada.

   – Om man är på lite ledset humör innan ridturen så ska man kliva av lycklig, förklarar Anna Rudbäck. Det spelar ingen roll om en häst är flott om den inte är rolig att rida!

Något man också är noga med på Sundsby är att hästarna som föds på gården kommer till ägare som erbjuder dem ett bra liv med hästens bästa i fokus.

Sundsbys avel är ju något alldeles extra, det har vi inte minst sett på tävlingsbanorna. Åtta hästar från gården har varit med i SM-final och de har tagit över tjugo medaljer. Det är onekligen unikt!

Tre vänner på Sundsby – Bjartur, Mirakel och Gustur  
Foto: Jill Wahlquist

 

Hur går det då till att få fram de här riktigt ridbara hästarna, det undrar nog både ni och vi? Under samtalets gång blir det tydligt att många faktorer påverkar och att två av dem genomsyrar vägen till målet lite extra, nämligen aveln och träningen.

Sundsby har en genomtänkt avel där basen sällan är blup eller höga poäng.  Anna förklarar att de avlar på en speciell ridkänsla som hon vill åt. Den känslan är själva basen för aveln.

   – Först och främst kan jag mina ston, förklarar Anna och vet vad de ger för föl, även om naturen ibland kan ställa till med spratt. Jag känner hästarna flera generationer bakåt och vet hur de fungerar. Vi har fött upp islandshästar i 40 år.

   – Jag vet också vilken typ av hingst som passar med ett visst sto.

Oliver på en av de vackra strandängarna
Foto: Anne-Louise@webberiet.se

Oliver frá Kvistum har betytt mycket för Sundsbys och hela Sveriges avel

Hingsten Oliver frá Kvistum (e. Aron frá Strandarhöfdi u. Orka frá Hvammi ue. Otur frá Saudárkróki har gett ett enormt avtryck, både i Sundsbys avel och för svensk avel i stort. Han har 8.57 i totalbedömning med 8.93 för ridegenskaper.  Här kan du läsa ett reportage om Oliver!

Här var Óskar från Lindeberg blott 6 år gammal
Foto: Töltaren/Sofie Lahtinen Carlsson

En avkomma till Oliver som ingen har undgått är Óskar från Lindeberg med Kristján Magnusson i sadeln. Vi har de senaste åren sett dem vinna tävling efter tävling och de ligger just nu fyra i World rankingen i Tölt T1 och sexa i V1 Fyrgång.

En annan avkomma är Abel fra Tyrevoldsdaal som med Sys Pilegaard leder World Rankingen i Tölt T1.

Snygga på lång tygel! Helene Gustafsson och Stjörnufákur från Sundsby.
Foto: Lina Kronholm

I år har vi även sett Helene Gustafsson med Oliver-avkomman Stjörnufákur från Sundsby visa framfötterna på banan, speciellt i T2.

Andra hästar från Sundsby som vi sett och ser på banan just nu är Fafnir från Sundsby som tävlats av Filippa Helltén och nu tävlas av Astrid Widén, samt Fafnirs dotter Nattrun från Sundsby som tävlats i ungdomsklasser med Sofia Ahlberg.

Maistjarna från Knutshyttan är Olivers högst bedömda avkomma i Sverige, hon har 8.80 i ridegenskaper och 8.56 totalt. 

   – Olivers avkommor blir ofta talangfulla med hög ridbarhet, förklarar Anna. Just det vi eftersträvar i vår avel.

Maistjarna från Knutshyttan är Olivers högst bedömda svenskfödda avkomma Foto: Töltaren/Sofie Lahtinen Carlsson

Nytt blod till Sundsbys avel

Som ni tidigare kunnat läsa har Oliver pensionerats som avelshingst. Nu har Anna letat efter nya avelslinjer som passar in i Sundsbys avelsmål.

   ­ – Jag har importerat ett sto, Thorunn frá Kjararlandi (e. Gári frá Audsholtshjáleigu u. Regina frá Flugumýri ue. Kjarval frá Saudarkróki) och två av hennes föl. Ett stoföl efter Skýr frá Skálakoti och ett hingstföl efter Herkules frá Ragnheidarstödum. Thorunn är visad till 8.22 med 8.37 för ridegenskaper och 9 för pass och 8.5 för tölt och spirit. 

Anna valde att betäcka stoet med en ny favorit, hingsten Safir frá Mossfellsbæ (e. Hringur frá Fossi u. Perla frá Mossfellsbæ ue. Frami frá Ragnheidarstödum), en fyrgångshingst med 8.58 i ridegenskaper, innan hon lämnade Island.

   – Går allt vägen fölar hon i juli och det känns som att öppna ett Kinderegg! Massor av nya avelslinjer i ett köp!

Gustur från Sundsby (e. Oliver frá Kvistum u. Mýkt frá Seljabrekku)
Foto: Olivia Pesch

Noga genomtänkt unghästträning

Ytterligare en ingrediens till den riktigt bra ridbara hästen är hur den rids in och tränas.

Tre till fyra föl föds på Sundsby varje år och de rids in och tränas noga innan de eventuellt säljs.

Som föl får de komma in i stallet och Matilda lär dem att ledas i grimma, att bli borstade, verkade och avmaskade.

  – Vi lär också fölen att det inte är farligt att lämna flocken och så tränar vi på att lasta dem när vi ändå är i farten, berättar Matilda.

Hingstarna skiljs av när de är elva månader och stona får gå kvar med sina mammor. Alla går i flock i stora härliga hagar.

   – Det är roligt att se hur hästarna känner igen varandra och vi märker att de gärna hänger ihop med sina släktingar.

   – Jag tror vi har en ovanlig inställning till unghästträning, förklarar Anna.

I augusti, när hästarna fyllt tre år, börjar träningen till ridhäst, precis som för många andra islandshästar. Det ovanliga är att de tränas varje dag, fem dagar i veckan ända fram till november.

   – Vi försöker förklara att ”det här är en del av din vardag” och vi är noga med att vardagen blir rolig för hästarna. Våra unghästar brukar alltid vilja följa med oss från hagen, det ser vi som ett tecken på att de gillar det vi gör, konstaterar Anna.

Matilda och Anna omgivna av flocken
Foto: Ishestnews.se

Hästarna blir tränade från marken i ungefär fyra veckor, sedan sitter Matilda upp.

   – Efter kanske tio gånger i ridhuset så rider vi ut. Jag är med lite i början och i slutet av träningen, berättar Anna.

Båda betonar att det aldrig är någon hets kring inridningen och att de är noga med att hästarna är ”med i huvudet”.

   – Hästarna ska tänka framåt och vara uppmärksamma, säger Matilda. Säger jag whooo ska de stanna.

Matilda berättar att hon är noga med att hästarna ska lyssna på rösten och sätet.

   – Vi kommer aldrig någon sin ”packa ihop dem”, de behöver inte gå i form, tillägger Anna.

I november brukar hästarna vara fullmatade med information och ny kunskap. Då är det dags att vila fram till i januari. Sen tränas de igen fram till i maj.

   – Några hästar är redan färdiga ridhästar då, och fyraåringarna rids som vilka ridhästar som helst, säger Anna. Vi varierar träningen så att hästarna har kul.

   – En detalj vi märkt att hästar är stolta och ganska självgoda, de vill gärna bjuda på sin kunskap och känna sig duktiga.

Fölet Styrkur från Sundsby vet redan att gräset är grönare på andra sidan
Foto: Jill Wahlquist

När Matilda och Anna tycker att de är redo förbereder de för att eventuellt låta hästen få en ny ägare. De har en öppen diskussion om hur långt hästen kommit, vad det är för en typ av häst och hur den känns.

Yrsa och Hector från Sundsby rider ärevarv
Foto: Töltaren/Sofie Lahtinen Carlsson

Annas dotter Yrsa Danielsson, är med i teamet kring unghästträningen. Vi har sett Yrsa på tävlingsbanan, bland annat med hingsten Hector från Sundsby, nu pluggar hon till veterinär i Uppsala.

   – Trots att Yrsa bor i Uppsala är hon ändå med, förklarar Matilda. När hon kommer hem brukar vi rida ihop, sitta upp på varandras hästar och diskutera kring träningen. Ofta ser jag en häst med nya ögon efter att ha talat med Yrsa.

Ibland kan det hända att någon häst är lite väl känslig. Matilda berättar att hon förr brukade trösta dem och förklara att ”det inte är farligt”. Nu har hon ändrat taktik.

   –  Nu peppar jag dem och ignorerar rädslan, förklarar Matilda.  Jag låter inte hästens osäkerhet få utrymme utan stärker den i dess försök att göra bra saker.

 

Underbara hagar på strandängarna.
Foto: Privat

Många hör av sig och vill köpa häst från Sundsby

Sundsby behöver sällan lägga ut sina hästar på annons.

   – Vi har lyxen av att många hör av sig till oss, förklarar Anna. De söker ofta en häst som har det lilla extra.

Några söker en äldre läromästare.

   – En sådan häst kan vi sällan erbjuda, förklarar Anna, men ofta hittar vi en ung häst som passar in på deras kriterier.

   – Vi bryr oss inte så mycket om ifall våra hästar tävlas eller inte, säger Anna, trots att de flesta av hästarna har kapacitet för tävlingsbanan. Många letar efter en riktigt bra ridhäst att ha roligt med, utan att för den skull vara intresserade av just tävling.

  – Det viktiga är att häst och ägare matchar och att hästen får det bra.

Familjen på Sundsby är mycket noga när de säljer hästar. En köpare som kan tänka sig att ställa hästen ensam i en lite grushage går bort direkt.

   – Hästarna ska ha ett egenvärde trots att vi betalat för dem, konstaterar Anna, vi ska aldrig någonsin kompromissa med deras livskvalitet. Vi kanske är med dem 1 timme per dag, de övriga 23 timmarna ska de få ”vara häst”!

Då är det flockliv i stora hagar som gäller.

Vy över hingstflocken
Foto: Ishestnews.se

 

   – I mitt jobb som veterinär är det sällan jag behandlar hagrelaterade skador. Vanligast är att skadorna är ridrelaterade och risken är stor att en häst som går i en liten hage kommer att skada sig. Små hagar ger trasiga hästar, säger Anna med eftertryck. En häst behöver kunna röra sig naturligt.

Med de orden lämnar vi det goda kaffet och hälsar på stona och några valacker i deras stora härliga hage. Många kommer fram och vill hälsa och det märks att de gillar att få besök.

Isak från Sundsby, här med Daniel Jonsson i sadeln, fick 7.47 i femgång i Odense
Foto: Ann Louise Svensson

 


 

 

 

 

 

Nya föreningen Fengur – för den som vill träna och tävla på hög nivå

$
0
0
Fengur från Backome som gett sitt namn till den nya föreningen
Foto: Sofie Lahtinen Carlsson

En ny islandshästförening har sett dagens ljus! Det är föreningen Fengur som har sin bas på Sundabakki Islandshästcenter. 

Föreningen är inriktad på medlemmar som vill träna och tävla på hög nivå. Ordförande är Agneta Wingstrand, vice ordförande är Stina Wallenbeck och Linda Tovek är kassör.

 

Oskar Fornstedt med storslam på Marma Gårds SM-kval

$
0
0

Oskar Fornstedt med Úrval från Olsbacken & Hero från Hammarby. Foto: Sofie Sellén. Söndagens SM-kvaltävling på fina Marma Torp bjöd på strålande sol och många fina ritter där ungdomarna verkligen utmärkte sig! Dagens ”grand slam” stod Oskar Fornstedt för som satte inte mindre än 3st SM-kval. I P2 och F1 tillsammans…

Du måste logga in för att läsa den här artikeln.

Registrera/Register

Så här kvalar du till Icelandic Power på Falsterbo Horse Show 2022!

$
0
0
 
Nu är det några veckor kvar för att kunna kvala till att vara med och tävla på Falsterbo Icelandic Power Show som presenteras av Agria.
 

Så här ser kvalreglerna ut: 

DELTAGARE I KVAL
Ryttare
Öppen för ungdom- och seniorryttare som ridit på minst 6.0 och högst 7.0.

Hästar

Öppet för alla hästar 5 år eller äldre, födda 2017 eller tidigare.

KVALPLATSER

Samtliga officiella tävlingar kan tillgodoräknas mellan 4 mars – 19 juni 2022. Tävlingen är öppen för såväl svenska som utländska ryttare. Ekipage rapporterar själva in resultaten, senast 3 dagar efter avslutad tävling, till rebecca@falsterbohorseshow.com

Rankinglista kommer publiceras på www.falsterbohorseshow.com, rankinglistan uppdateras 1 gång per vecka. Fullständig lista med kvalificerade ekipage publiceras v. 25.

Kvalresultat till fyrgångs finalen i Falsterbo öppen klass och ungdomsklassen kan tillgodoräknas i följande klasser: V2 och/ eller V1 från en officiell tävling.

Kvalresultat till töltfinalen i Falsterbo öppen klass och ungdomsklassen kan tillgodoräknas i följande klasser: T3 och/ eller T1 från en officiell tävling.

DIREKTKVALIFICERADE EKIPAGE

Högst placerade amatör (ridit högst 7.0 och minst 6.0) i V1 klassen Sundabakki nivå 1 vecka 19 är direktkvalificerad till fyrgångsfinalen i Falsterbo.

Högst placerade amatör (ridit högst 7.0 och minst 6.0) i T1 klassen Sundabakki nivå 1 vecka 19 är direktkvalificerad till töltfinalen i Falsterbo.

KVALADE TILL FALSTERBO

De 8 högst rankade ekipagen i fyrgångsklassen respektive de 8 högst rankade ekipagen i töltklassen kvalificerar till finalen under Falsterbo Horse Show.

Vid eventuellt återbud går finalplatsen vidare till nästföljande ekipage på rankinglistan. Vid likaplacering räknas de två bästa resultaten, om även dessa är lika samtliga likaplacerade ekipage vidare.

RESULTATREDOVISNING OCH BERÄKNING

Resultaten presenteras på www.falsterbohorseshow.com – Icelandic Power presented by Agria. Resultaten räknas per anmält ekipage.

ANMÄLAN KVALIFICERADE EKIPAGE

Kvalificerade ekipage bekräftar sin start i finalen i Falsterbo genom att betala in meetingavgift 2895 kr. Meetingavgiften inkluderar box samt startavgifter i Falsterbo. Betalning skall vara oss tillhanda senast onsdag 29 juni 2022.

Om samma häst kvalificerat till två klasser betalas endast startavgift för den andra klassen, 1295 kr.

Inbetalning till Vjonasson AB

Swish

1232948479
Bg: 5330-2592
Ange hästens namn vid inbetalning.

VACCINATION

Samtliga hästar som tävlar under Falsterbo Horse Show ska vara vaccinerade mot hästinfluensan A2 enligt SvRf TR I mom. 170.
Vaccinationsintervall

  • Grundvaccination innebär två vaccinationer (A+B) med ett intervall av 21 – 92 dagar. Därefter är hästen startberättigad.
  • Därefter ska hästen revaccineras (R) inom 365 dagar för att vara fortsatt startberättigad.
  • För att få starta måste det ha gått minst sju dagar sedan senaste vaccination. Exempel: Om hästen vaccineras en torsdag får den starta fredag nästkommande vecka.

ANKOMST OCH TRÄNING

Tidigast ankomst är måndag 11 juli. Tid meddelas i ryttarmeddelandet. Träningstid kommer att erbjudas inne på tävlingsarenan. Tid meddelas i ryttarmeddelandet. Avresa senast torsdag 14 juli.

KLASSER I FALSTERBO

Ungdomsklass Fyrgång 12-21

Långsamt till mellantempo tölt
Valfritt tempo trav
Beauty tempo tölt-diagonalt genom arenan 2 gånger.

Ungdomsklass tölt 12-21

Valfritt tempo tölt i båda varven. Steglängdsökningar i ett varv.

Öppen klass fyrgång

Mellantempo tölt
Valfritt tempo trav
Beauty tempo tölt-diagonalt genom arenan två gånger.

Öppen klass tölt

Valfritt tempo tölt i båda varven Steglängdsökningar i ett varv.

PRISER

Segraren och placerade ekipage erhåller rosett. Segraren erhåller segertäcke.

INTRÄDESBAND I FALSTERBO

Alla ryttare får 3 band för den första hästen; ett till ryttaren, ett till hästskötaren och ett till hästägaren. Om ryttaren rider flera hästar gäller ytterligare 2 band per ytterligare häst.

ELAVGIFT

Elavgift 500 SEK, bokas via rebecca@falsterbohorseshow.com. Swish
1232948479
Bg: 5330-2592

Ange hästens namn vid inbetalning.
Betalning ska vara oss tillhanda senast onsdag 29 juni.

OBS! Endast hästlastbilar på Falsterbo Horse Shows lastbilsparkering.

CAMPING

Husvagnar, husbilar och camping hänvisas till Falsterbo Horse Shows Camping. För mer information om camping www.falsterbohorseshow.se
Bokning på: https://db.falsterbohorseshow.se

Välkommen till Falsterbo Horse Show 9–17 juli 2022!

Organisationskommittén för Falsterbo Horse Show

Jan Olof Wannius, Rebecca Jónasson Ordförande Tävlingsledare Islandshästar

Ett annorlunda Hestakaup eller Legenden om den Nakne Ryttaren

$
0
0

Mikael på sin fine Thor.Foto: Amelie Boode Den här historien om ett ovanligt hästköp och som dessutom är alldeles alldeles sann är skriven av Mikael Törneman. Historien beskriver hur det gick till när han fick (eller fick och fick) sin älsklingshäst. Varning för lätt ekivoka bilder. Mikael bor på Österlen…

Du måste logga in för att läsa den här artikeln.

Registrera/Register

Ridövning med Bella 4: Att rygga på ett bra sätt.

$
0
0

Börja på plant underlagFoto: Tina Rinaldo Att rygga – varför och hur ska man använda det? Rygga, att hästen backar, tror jag är en underskattad övning. I veckans övning går vi igenom hur man kan använda sig av rygga för att utveckla sin häst. Jag går igenom två olika sätt…

Du måste logga in för att läsa den här artikeln.

Registrera/Register

Resultat från årets första avelsbedömning på Island

$
0
0

Högst bedömd blev Magni frá Studlum. Ryttare Árni Björn Pálsson. Foto: Nicki Pfau. I veckan hölls årets första avelsbedömning i Hella på södra Island. Det är fortfarande lite tidigt på säsongen och det vara bara 27 hästar visades. Högst bedömd blev 6-åriga hingsten Magni frá Stuðlum. Han erhöll b la…

Du måste logga in för att läsa den här artikeln.

Registrera/Register


Isländsk säkerhetsfilm för allmänheten om hur hästar fungerar

$
0
0

Horses of Iceland har tillsammans med Landssamband Hestmannafélaga och Isländska transportstyrelsen producerat en säkerhetsfilm för att lära allmänheten hur en häst fungerar och hur man ska bete sig när man möter häst och ryttare. 

Filmen är på isländska med engelsk undertext. Väldigt bra, även att visa vänner eller barn som inte är hästvana.

 

Romme Is Nivå 1 – nästan som ett mini-SM med alla toppekipage!

$
0
0

Jamila Berg Dibi och Toppur frá AudsholtshjáleiguFoto: Lena Lidberg/ishestnews.se   Den här helgen är det worldranking-tävlingar på Dalatravet. En stor del av Sveriges elit-ekipage är på plats och än så länge har det varit uttagning, ofta med riktigt bra poäng i resultat. I morgon väntar A-finalerna! I uttagningarna i T1…

Du måste logga in för att läsa den här artikeln.

Registrera/Register

Finaldagen på Romme Is bjöd på härlig stämning och snygga ritter

$
0
0

Glädje! Jamila och Toppur!Foto: Ingela Bjurenborg Idag var det den stora finaldagen på Romme. Delad glädje är dubbel glädje, eller hur. Vinnaren i Tölt T1 Jamila Berg med Toppur frá Audsholtshjáleigu och tvåan Kristján Magnússon med Óskar från Lindeberg. Båda hästarna har ju fantastisk tölt där Stáni och Óskar fick…

Du måste logga in för att läsa den här artikeln.

Registrera/Register

Grattis på 30-årsdagen Askur från Håkansgården!

$
0
0

Askur och Johan Häggberg in action!Foto: Privat Idag för 30 år sedan föddes en mycket speciell häst, ett litet hingstföl med en lång svans. Vadå lång svans? Och kunde Askurs mamma egentligen blivit en hund? Nu ska ni få höra! Ishestnews har talat med Mariette Andersson som fött upp Askur…

Du måste logga in för att läsa den här artikeln.

Registrera/Register

Sofia Hallin bloggar från Island: Ryttare och elitidrottare 

$
0
0

Under en avelsvisning behöver både häst och ryttare vara 100% fokuseradeHästen är Lykkja frá Laugarmýri och hon är första hästen som jag visade i avelsvisning. Som några av er kanske vet är ridsport inte den enda idrott jag har utövat. Under min uppväxt och fram till att jag var 23…

Du måste logga in för att läsa den här artikeln.

Registrera/Register

Embla frá Litlu-Tungu högst bedömd på Axevalla

$
0
0

Embla frá Litlu-Tungu med Erlingur Erlingsson i sadeln bev högst bedömda sto.Foto: Sabina Svenningsson Idag var det den öppna bedömningen på Axevalla. Vi fick se en hel del höjningar under morgonen-  Först ut var stona där det högst bedömda stoet och även visningens högst bedömda häst blev Embla frá Litlu-Tungu(e.…

Du måste logga in för att läsa den här artikeln.

Registrera/Register

Höga bedömningar på Island

$
0
0

  Álfamær frá Pretsbær. Här med Tóti Eymundsson i sadeln. Foto: Ingar Jensen. I skrivande stund pågår avelsbedömningar för fullt på Island. Både på norra och södra delen av ön. Flera fina 4-åriga hingstar efter Skaginn frá Skipaskaga har fått fina bedömningar och i dag visade Mette Mannseth sin egenuppfödde…

Du måste logga in för att läsa den här artikeln.

Registrera/Register


Gædingapoäng över 9, sportgrenar, och avel. Snart är det dags för Landsmót! Med video på Leynirs otroliga A-flokksuttagning!

$
0
0
Ljósvaki frá Valstrýtu fick 9.19 i uttagningarna i B-flokk (GDB) Foto: Yvonne Benzian/ishestnews.se

Just nu sjuder Häst-Island av uttagningstävlingar, avelsvisningar och förberedelse inför Landsmót som går av stapel 3-10 juli i Hella på södra Island. En nyhet för i år är att även sportgrenarna F1, V1 samt T2 kommer att vara med utöver gædingkeppni-grenarna, Tölt T1 och passen.

Ishestnews kommer knappt att hinna packa om resväskorna efter att ha rapporterat från SM innan det är dags att virkona skor och jackor för att ge oss av till Hella för att njuta av hästar och ryttare där många är i en klass för sig.

Det svåraste brukar vara att bestämma sig för om man ska vara på den östra banan där  ovalbanegrenarna är eller om man ska hänga på den västra banan och beundra avelshästarna.

Finalerna går på lördagen den 9 juli. På söndagen avslutas Landsmót med öppna gårdar och där blir valen sådär svåra igen. Vilka gårdar ska vi åka till? Ett isländskt öppet hus brukar vara något alldeles extra.

Visst kommer ni att hänga med oss på Landsmót?

 

Vi har sett helt galna poäng i uttagningarna.

I B-flokk fick Ljósvaki frá Valstrýtu med Árni Björn Pálsson 9.19 (alltså nio och nitton!) och bara 8 hundradelar efter kom Safír frá Mossfellsbæ med Sigurdur Vignir Matthíasson. Det ska bli otroligt häftigt att se dem på plats.

 


 

Vad sägs om 9.08 för Leynir frá Gardshorni á Thelamörk och Eyrún Ýr Pásldóttir i A-flokk (GDA). Det här var 7-åriga Leynirs allra första tävling, helt makalöst. Kolla in honom och Eyrún Ýr på filmen här ovan. 

Hannibal och Mette

Bland avelshästarna kommer vi njuta av bland andra 7–årige hingsten Hannibal frá Thúfum (e. Stjörnustæll frá Dalsvik u. Grýla frá Thúfum ue. Álfur frá Selfossi) som vi tidigare skrivit om. Han visades av sin uppfödare Mette Moe Mannseth till hela 8.68 med 9.5 för tölt, galopp, ridbarhet, och helhetsintryck och 9 för resten av gångarterna. Hannibal är en fyrgångshingst och för ridegenskaper utan pass blir poängen 9.36!!!!

Lika gamla Gandi frá Raudalæk (e. Konsert frá Hofi u. Garún frá Árbæ ue. Aron frá Strandarhöfdi har också han häftiga totalpoängen 8.62. De här två följs av en räcka hingstar som alla har poäng över 8.5.

 

Magni frá Studlum (e. Konsert frá ofi u. Staka frá Studlum ue. Akkur frá Brautarholti) är nu 6 år gammal och har 8.56 i totalpoäng.

Blott fyra år och med en totalpoäng på 8.42 kommer vi att få se Valiant frá Gardshórni á Thelamörk (e. Adrian frá Gardshorni á Thelamörk u. Mánadis frá Hrishóli 1 ue. Kolfinnur frá Kjarnhóltum1). ”Svenskuppfödda” Agnar frá Margrétarhofi (e. Ölnir frá Akranesi u. Garún frá Gardshorni á Thelamörk ue. Dofri frá Steinnesi) seglar in till Landsmót med 8.37 i totalbedömning.

 

Álfamær frá Prestsbæ som i år visades av Árni Björn Pálsson som också är delägare. På fotot syns hon med Tóti Eymundsson.
Foto: Ingar Jensen

Bland stona kommer vi få njuta av Inga och Ingar Jensens uppfödning Álfamær frá Prestbæ (e. Spuni frá Vesturkoti u. Thóra frá Prestsbæ ue. Orri frá Thúfu i Landeyum) och som vi liksom Hannibal skrev om igår. Álfamær har galna 9.02 i ridegenskaper med 10 (!) för pass!

Kastania frá Kvistum (e. Ómur frá Kvistum u. Katla frá Skidbakka III ue. Hlynur frá Kjarnhóltum I) har 8.92 i ridegenskaper och 8.64 totalt!

6 år är Valdis frá Audsholtshjáleigu (e. Skaginn frá Skipasaga u. Prýdi frá Audsholtshjáleigu ue. Kvistur frá Skagaströnd). Hon har 8.60 i totalbedömning.

Vi påminner dig som själv ska till Landsmót att du måste desinficera skor och annat som varit i kontakt med hästar utanför Island och att du även måste tvätta kläderna noga.

 

 

 

 

Flera riktiga titelsamlare när Skånska mästerskapen avgjordes

$
0
0

Caspar och Gustur blev Skånska Mästare i både tölt och fyrgångFoto: Sabina Svenningsson I helgen har Skånska Mästerskapen avgjorts på ett soligt Margaretehof. Tävlingsarrangör är Ófeigur Islandshästförening och vi har sett många bra ekipage vara med på tävlingen som har World Ranking-status. Flera ryttare hade en extremt bra helg som…

Du måste logga in för att läsa den här artikeln.

Registrera/Register

Vidar frá Skör fick 9.12 för ridegenskaper! Nytt världsrekord!

$
0
0

Vidar frá Skör med 9.12 för ridegenskaper.Foto: Nicki Pfau   Hingsten Vidar frá Skör (e. Hrannar frá Flugumýri II u. Vár frá Audsholtshjáleigu ue. Spuni frá Midsitju) fick idag på avelsbedömningarna i Hella fantastiska 9.12 för ridegenskaper och satte därmed nytt världsrekord. Tidigare var det hingsten Thrainn frá Flagbjarnarholti som…

Du måste logga in för att läsa den här artikeln.

Registrera/Register

Video på Vidar frá Skör med 9.12 i ridegenskaper

$
0
0

Vi har fått tillstånd från Alendis TV att publicera utdrag ur Vidar frá Skörs avelsbedömning. Han visades av Helga Una Bjönsdottír på bedömningen i Hella på södra Island. Vilken fantastisk häst han är.

Vill du se hela visningen så bjuder Alendis på den här!

Ridövning med Bella 5: Kostigen eller in och ut ur volten på ett nytt sätt

$
0
0

  Kostigen Veckans övning är lite annorlunda mot tidigare övningar ni sett av mig. Här är det viktigt att du känner av din häst och vad som händer i hästens kropp, samtidigt som du behöver ha kontroll över din egen kropp för att bara ge de signalerna du behöver. “Less…

Du måste logga in för att läsa den här artikeln.

Registrera/Register

Viewing all 2935 articles
Browse latest View live